Plörezi Ne Demektir?
Plevra, akciğerlerin dışını ve göğüs boşluğunun içini kaplayan ince zardır. Plörezi, akciğerlerdeki plevra denilen tabakanın iltihaplanmasına denir. Akciğer zarında sıvı birikmesine neden olur. Plörezinin en belirgin semptomu derin derin nefis alırken şiddetli göğüs ağrısıdır. Bazen omuz bölgesinde de ağrı hissedilebilir. Şayet hastalık tedavi edilmezse enfeksiyon vücuda yayılırsa ölümcül olabilir.
Plörezi Ne Demektir?
Plörezi, plevranın iltihaplanmasıdır. Plevra ise göğüs kafesi ile akciğerlerin arasındaki ince tabakadır. Bu tabaka iki katmanlı olup katmanlardan birisi göğüs kafesine ve diğeri ise akciğerlere bağlıdır. Plörezi durumunda bu tabaka(zar) yani plevrada iltihap meydana gelmektedir. İki katmanlı plevral tabakanın arasında plevrayı kayganlaştırıp akciğerlerde nefes alıp verme esnasında sürtünmeyi azaltan az oranda sıvı bulunmaktadır. Plörezi olması halinde plevranın iki tabakası arasındaki sıvı yapışkan bir hal alır ve bu durumda tabakalar birbirine sürtünmeye başlar. Plörezi, diğer adıyla plörit, göğüs ağrılarına yol açar ve bu ağrılar nefes alıp verme esnasında artmaktadır.
Plörezi Belirtileri Nelerdir?
- Göğsünüzün bir tarafında ağrı
- Omuzlarınızda ve sırtınızda ağrı
- Öksürük
- Halsizlik
- Baş ağrısı
- Eklem ağrısı
- Nefes darlığı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yüksek ateş
- Kas ağrıları
- Nefes darlığı
Plörezi Neden Olur?
- Plörezinin en yaygın sebebi grip gibi virüs enfeksiyonu ya da zatürre gibi bakteriyel enfeksiyondur.
- Plörezi çok nadir de olsa pulmoner emboli yani vücutta kanın akciğerlere gidişinin engellenmesi.
- Akciğer kanseri de plörezinin bir sebebi olabilir.
- 65 yaş üstü kişilerde plörezi görülme riski daha yüksektir. Bunun sebebi bu kişilerde göğüs enfeksiyonu görülme ihtimalinin da yüksek olmasıdır.
Diğer nedenler şunlardır;
Plörezinin diğer olası nedenleri şunlardır:
- Yaralanma veyahut kaburga ezilmelerinde ve kırıklarında plörezi görülme ihtimali yükselir
- Çoğunlukla Karayip ve Afrika kökenli insanlarda yapılan kan hastalığı olan orak hücreli anemi hastalığı olan kişilerde plörezi gelişme riski yüksektir
- Kişinin pulmonerembolisi (akciğerde kan pıhtısı oluşması) varsa ciğerlerinde plörezi oluşma ihtimali yüksektir.
- Kemoterapi ve radyoterapi
- HIV veya AIDS
- Akciğer kanseri
- Göğüs cerrahisi veya travması
- İltihaplı bağırsak hastalığı
- Mezotelyoma (asbestin kimyasalına maruz kalmasunucunda meydana gelen bir kanser türü)
- Romatoidartrit ve lupus gibi otoimmün durumlar, plörezinin diğer olası nedenleridir
- Yüksek tansiyon hastalarına uygulanan hidralazin, tüberküloz tedavisinde kullanılan izoniazid ve kalp ritminde bozulma tedavisinde kullanılan prokainamidgibi ilaçların yan etkisi olarak kişide plörezi görülebilir
Plörezi Nasıl Teşhis Edilir?
Bu hastalık biyopsi, kan testi, Elektrokardiyogram (EKG veya EKG), ultrason, Bilgisayarlı Tomografi, fiziki muayene ve torasentez ile teşhis edilir.
Plörezi Nasıl Tedavi Edilir?
Plörezi görülen hastaya uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için ilk olarak buna sebep olan durum belirlenmelidir.
- Plörezinin sebebi eğer viral bir enfeksiyon ise tedavi uygulanmasına gerek kalmamaktadır ve enfeksiyon ortadan kalktığında plörezi de geçmektedir.
- Plörezibakteriyel bir enfeksiyon sonucunda oluşmuşsa hastaya antibiyotik verilir ve plörezi bu şekilde tedavi edilmiş olur. Ek olarak eğer plörezi enfeksiyon sebepli oluşmuşsa hastaya antibiyotik, mantar önleyici veya antiparaziter ilaçlar reçete edilebilir.
- Plörezinin sebep olduğu göğüs ağrısını dindirmek için İbuprofen benzeri steroid olmayan iltihap sökücü ilaçlar (NSAID’ler) verilebilir.
- Akciğerlerde plevral tabakalar arasındaki sıvının artması sonucu hasta eğer solunumda zorlanıyorsa sıvı boşaltılır.
- Plörezi eğer vücuttaki tümörler sonucunda gelişmişse hastaya radyasyon tedavisi ya da kemoterapi uygulanması gerekebilir. Bu tedaviler ile plörezi yol açan tümörler küçülmesi amaçlanır.
Plörezi Kimlerde Görülür?
Plörezi en çok Akdeniz kökenli kişilerde genetik olarak Akdeniz ateşi olan kişilerde görülmektedir. Plörezi oluşumunu tetikleyen diğer hastalıklar şöyle sıralanabilir:
- Asbestoz (asbestin solunmasından kaynaklanan akciğer hastalığı).
- Lupus ve romatoidartrit gibi otoimmün bozukluklar.
- Akciğer kanseri, astım ve KOAH gibi solunum sistemi kanserleri.
- Göğüs cerrahisi veya travması.
- Enflamatuar barsak hastalığı.
- Hidralazin, izoniazid ve prokainamiddahil olmak üzere bazı ilaçları almak.