Akut Ve Kronik Tonsillit Ne Demek Bulaşıcı mı? Bitkisel Tedavisi

Tonsilit Nedir Belirtileri Nasıl Geçer? Bademcik İltihabı Temizlenmesi

0 980

Tonsilit Nedir?

Tonsillit olarak da bilinen bademcik iltihabı, boğazınız her iki yanında bulunan lenf düğümlerinin iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Tonsillit çocuklarda çok sık görülen bir hastalıktır fakat yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Bademcik iltihaplanması (tonsillit) genelde virüsün yol açtığı bir iltihap olsa da bazen bakteriler tarafından da oluşabilir ve bademciklerin şişmesi şeklinde görülür. İltihabın düşük, orta ve çok ciddi seviyeleri görülebilir.

Tonsilit Belirtileri: 

Tonsilitin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlar, boğaz ağrısı, ateş, yutmada zorlanma, burun akması, baş ağrısı, kötü ağız kokusu, öksürme ve hapşurma olarak görülebilir.

Bu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hapşırma ve öksürme sırasında çıkan damlacıklar hava yoluyla diğer insanlara bulaşabilir. Bu sebeple çabuk tedavi edilmesi önem taşımaktadır.

Akut ve kronik tonsilit nedir? 

Bademcikler devamlı şiş ve ağrıya neden oluyorsa bu durum haftalar aylarca geçmiyor ise kronik tonsilit denir, bademcik bir gün içinde şişti ve ateşlenme yaptı ise, geçici bir durum söz konusuysa bu akut tonsilit olarak adlandırılır.

Bademcikler için ilaçlar bulunmaktadır. Fakat bu iltihabı evde basit yöntemler ile de tedavi edebilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz bu yöntemler bu hastalığın belirtilerini yok edecek ve iltihabı iyileştirecektir. Aşağıda, evde uygulayabileceğiniz 10 yöntemi paylaşacağız.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Tonsilite Bitkisel Çözüm

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bademcik iltihabının geçmesi için adaçayı ile gargara yapmayı tavsiye ediyor. Adaçayı gargarası hazırlamak için şu tarifi veriyor: 1 su bardağı suyu cezveye koyun, içine 1 tatlı kaşığı taze adaçayı yahut 1 poşet adaçayı veya dört-beş gram kurutulmuş adaçayı katıp, kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın. Günde 2-3 kez bu suyla gargara yapmaya devam edin. Hazırladığınız bir bardak adaçayı gargarası 24 saat bozulmadan dayanabilir.

Tuzlu Su

Bademcik iltihabını geçirmenin en yaygın ve en iyi yolu sıcak tuzlu su ile gargara yapmaktır. Sıcak suyun boğazda rahatlatıcı bir etkisi olacaktır ve aynı zamanda tuz, bakteri ve virüsleri vücudunuzdan atmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzun enfeksiyonu azaltma gibi bir etkisi vardır ve bu da size anında bir rahatlama sağlayacaktır.

  • 1 bardak sıcak su içerisine 1 yemek kaşığı tuz koyup karıştırın.
  • Bu karışım ile gargara yapın ve tükürün.
  • Bu yöntemi hızlı iyileşmek için istediğiniz kadar tekrar edin.

Limon

Limonun antiviral (virüs önleyici), antibakteriyel ve enfeksiyon önleyici özellikleri vardır. Bu sayede enfeksiyonu yok etmede oldukça başarılıdır. Ayrıca içerdiği yüksek miktarda C vitamini enfeksiyonlara karşı vücudunuzun direncini arttırır.

  • Ilık bir bardak su içerisine, 1 limonun suyunu sıkın. Bir tutam tuz ve bir miktar bal ekleyin. Yavaşça bu karışımı için. Birkaç gün boyunca günde iki kere bu yöntemi uygulayın.
  • Ayrıca, bir dilim limon üzerine biraz tuz ve biber ekip bu limonu emebilirsiniz. Bu boğazınızdaki balgamı sökmeye yardımcı olacaktır. Birkaç gün boyunca, günde 2-3 sefer bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal

Güçlü antiseptik ve enfeksiyon önleyici özellikleri sayesinde zerdeçal da bademcik iltihabını tedavi etmek için kullanılabilir.

  • 1 bardak sıcak suya veya tuzlu suya, 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Bu karışım ile özellikle yatmadan önce de olmak üzere günde birkaç defa gargara yapın.
  • Bunun yerine, 1 bardak sıcak süt içerisine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ile az bir miktar toz karabiber ekleyip bunu birkaç gün boyunca gece yatmadan önce içebilirsiniz.

Tarçın

Tarçın da bademcik iltihabını geçirmek için kullanılabilir. Mikrop önleyici özellikleri sayesinde tarçın, bademciklerde oluşan iltihaba neden olan bakteri ve diğer mikroorganizmaları yok ederek, boğazlarda meydana gelen şişme ve buna bağlı acıyı yok eder.

  • 1 tatlı kaşığı toz tarçını, 1 bardak sıcak su içerisine ekleyin.
  • Karışıma 2 tatlı kaşığı bal ekleyin.
  • Sıcakken yavaş yavaş için.
  • 1 hafta boyunca günde 2-3 kere bu yöntemi uygulayın.

Günlük Sakızı

Aktardan 2-3 TL ile “Günlük sakızı” alıyorsunuz. Günlük ağacı çamgillerden bir ağaç olup sakızı da çam sakızı gibi. Bu sakızları gün içinde günde 3-5 kere ağzınıza atıp içinden sakızı çıkıncaya kadar emip eritiyorsunuz acı bir suyu çıkıyor o suyu yutuyorsunuz. 15 gün buna devam edin devam ettikçe nasıl oradaki iltihabın söküldüğünü, şişliğin kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.

Nane

Nane bitkisinin mikrop öldürücü özellikleri olduğuna inanılmaktadır. Bunun nedeni bademcik iltihabını geçirebilmesidir.

  • Bir avuç dolusu nane eklenmiş bir bardak suyu kaynatın. Su miktarı yarıya inene kadar kaynatmaya devam edin. Süzün, 1 tatlı kaşığı bal ekleyip, hala sıcakken için. Birkaç gün boyunca her gün 2-3 defa bu karışımı için.
  • Nane içerikli gargara suyu ile günde birkaç defa gargara yapmayı da deneyebilirsiniz.

İncir

İncir, bademcik enfeksiyonu tedavisinde oldukça etkilidir.

  • 3 adet kuru incir alıp bir miktar su içerisinde kaynatıp püre haline getirin. 1 yemek kaşığı bal ekleyip, birkaç gün boyunca günde 2-3 defa bu karışımı yiyin.
  • Buna alternatif olarak, birkaç taze inciri alıp suda kaynatın ve püre haline getirin. Kaynatmakta kullandığınız su içerisinde incirleri parçalayabilirsiniz. Bu karışımı boğazınızın dış kısmına sürün. Kurumasını bekleyin ve sıcak su ile yıkayın. Hergün bir defa uygulayın.

Kaygan Karaağaç

Kaygan karaağaç bitkisi içeriğinde zamk barındırır. Jel gibi olan bu madde acıyı ve iltihabı yok eder.

  • 1 tatlı kaşığı kaygan karaağaç bitkisinin iç kabuğunu, 2 bardak kaynayan su içerisine atın. 5 dakika boyunca kaynatıp, süzün. Sıcakken yavaş yavaş için. Bu karışımı günde 2 kere, birkaç gün boyunca içebilirsiniz.
  • Bir başka seçenek ise, 3 tatlı kaşığı kaygan karaağaç kabuğu tozunu, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber tozunu, 2 tatlıkaşığı balı ve 4 yemek kaşığı sıcak suyu bir kaba koyup karıştırarak, bu karışımdan birer tatlı kaşığı belirli aralıklarla yemektir. Bunu 2-3 gün boyunca uygulayabilirsiniz.

Çemenotu tohumu

Çemenotunun, bademcik iltihabına sebep olan bakterileri öldüren ve iltihabı önleyen özellikleri bulunmaktadır.

  • 2 veya 3 bardak su içerisine, 2 yemek kaşığı çemenotu tohumu ekleyin.
  • 30 dakika boyunca demleyin.
  • Süzüp, soğumasını bekleyin.
  • 30 saniye boyunca bu karışımla gargara yapıp, tükürün.
  • İltihap iyileşinceye kadar günde 2 defa uygulayın.

Hint Fesleğeni (Basil)

Virüs ve enfeksiyon özellikleri sayesinde, fesleğen bitkisi de bademcik iltihabı tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, rahatlatıcı ve iyileştirici özellikleri sayesinde şişkinlikleri hemen indireceği gibi acıyı da azaltacaktır.

  • Bir bardak su içerisine 10-12 adet fesleğen yaprağı koyun.
  • 10 dakika boyunca kaynatın.
  • Süzüp içerisine 1 limon suyu sıkın. İsterseniz tatlandırmak için biraz bal da ekleyebilirsiniz.
  • 2-3 gün boyunca günde 3 defa için.

Ajovan Kimyonu

Ajovan kimyonu da bademcik iltihabıyla savaşmada başarılıdır. İçerdiği yüksek vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirip, enfeksiyondan kurtulmanızı kolaylaştırır.

  • Bir tava içerisine, 1 çay kaşığının çeyreği kadar ajovan kimyonu koyun ve kahverengi olana kadar kavurun.
  • Bir tutam zencefil tozu ekleyin ve karıştırın. Üzerine 1 bardak süt ekleyip yine karıştırın.
  • Ateşten alın.
  • Hala sıcakken yavaş yavaş bu karışımı için. 2-3 gün boyunca her gün 2 kere için.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.