Alt Çenem Geride Alt Çene Geriliği Nasıl Tedavi Edilir  

Alt Çene Geriliği Alt Çenenin Geride Olması Tedavisi

0 999

Alt Çene Geriliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir  

Alt çene geriliği insanlar arasında görülen yaygın bir problem olup genellikle genetik, kaza veya hastalık dolayısıyla meydana gelmektedir.

Alt Çene Geriliği Nasıl Teşhis Edilir?

Çenenin geride olup olmadığını anlamak için öncelikle ön dişlerin yerine bakılmaktadır. Eğer alt çenede gerilik varsa alt çene dişleri olması gereken yerden daha geride olacaktır. Bu sayede ilk muayenede anlaşılan alt çenedeki gerilik çene filmleri ile doğrulanmaktadır. Alt çenede gerilik varsa kişide alt çene geride (retrogeni), üst çene ileride alt çene rölatif şekilde gerideymiş gibi veya her iki çene birden geride olabilir.Bazen ise dişler ve alt çene normal yerinde olup alt çenenin uç kısmının küçük olması (mikrogeni) çenede geri görünümüne sebep olabilir.

Alt Çene Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Alt çene geriliği üstte bahsettiğimiz şekilde teşhis edildikten sonra zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Çünkü alt çene geriliği kişilerde; konuşma problemleri, ağız yapısında bozulmalar, estetik açıdan çirkin bir görüntü ve buna bağlı psikolojik problemler görülebilmektedir. Alt çene geriliği eğer çok şiddetli değilse ameliyata gerek kalmadan başka tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Fakat eğer gerilik ilerlemişse ameliyat dışında bir tedavi yöntemi malesef bulunmamaktadır. Alt çene geriliği için ameliyat uygulamasından önce hastaya ortadonti tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi sayesinde kişide yaşanan diş problemleri giderilmektedir.

Alt Çene Geriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Alt çenede gerilik olan kişilerde iki türlü ameliyat uygulanmaktadır: estetik ve tedavi amaçlı. Alt çeneye yapılacak estetik ameliyatında işlem alt çeneye veya üst çeneye tek başına veya her ikisine birden uygulanabilir. Alt çene geriliği ameliyatında kişiye genel anestezi verilir ve ameliyat ortalama 1-3 saat sürer. Bu ameliyat süresince geride olan çene öne getirilerek gerilik problemi giderilmeye çalışılır. Eğer alt çene küçük ve normalden daha gerideyse çene kemiği kesilir ve bu sayede çene öne alınır. Öne alınan çene sonrasında meydana gelen boşluk kısmına ise kemik dokusu yerleştirilir ve bu kemik doku vücuda uyumlu titanyum plak ve vidalarla sabitlenir.

Alt Çene Geriliği Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci

Alt çene geriliği için uygulanan ameliyatlardan sonra hastaya ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer hastada yüz şişliği varsa şişliği azaltmak için serum destek tedavisi verilebilir. Alt çene geriliği ameliyatı sonrasında hastaların yoğun bakımda kalması neredeyse hiç gerekli olmamaktadır. Bu ameliyat sonrasında hastanın sulu besinler tüketmesine izin verilir. Hastada genel durum iyiye gitmeye başladığında ortalama olarak ameliyattan 2 ila 4 gün sonra hastanın alt ve üst çene dişleri birbirlerine lastikler ile bağlanır ve ağzın 1-3 hafta kadar kapalı durması sağlanır. Bu sürede kemiğin iyileşmesi güvenle sağlanır.

Hastanın genel durumu düzeldikten sonra genellikle ameliyattan 2-4 gün sonra alt ve üst çene dişleri birbirlerine lastiklerle tespit edilerek ağız 1-3 haftalığına kapatılır. Bu kemik iyileşmeyi daha güvenli hale getirir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.