Antihistaminik İlaç Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
“Bu makalemizde antihistaminik krem ve ilaçlardan, doğal, bitkisel antihistaminiklerden bahsedeceğiz”
“Antihistaminik” terimi alerji tedavisinde kullanılan ilaç sınıfını ifade eder. Bunlar alerjik reaksiyon esnasında bağışıklık sistemi tarafından salgılanan histamin kimyasalının salgılanmasını veya etkisini engellemekle görevlidir.
Antihistaminik hapşırma, göz yaşarması, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve ürtiker vb alerji belirtilerini tedavi etmek için kullanılan bir tür ilaçtır. Antihistaminik ilaçlar histaminin etkisini yok ederek alerji belirtileri kontrol etmeye veya hafifletmeye yardım eder.
Alerjik reaksiyon bağışıklık sistemimiz tarafından polen, toz ve bazı besinler gibi zararsız maddelerin yanlışlıkla tehlikeli yabancı maddeler olarak algılandığı ve böylece onları parçalamak için histamin üretimi gerçekleştirdiği, bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetidir.
Antihistaminik Sebze Ve Meyveler, Bitkiler Nelerdir?
- Soğan
- Sarımsak
- Su teresi
- Moringa
- Kekik
- Papatya
- Isırgan
- Çörek otu
- Nane
- Zencefil
- Zerdeçal
- Nar
- Elma
- Kapari
- Şeftali
- Ayva
Antihistaminik Özellikteki Bitkiler ve Besinler
Doğal antihistaminikler yalnızca alerji belirtilerini hafifletmez aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek alerji sıklığını azaltır.
Isırgan
Isırgan bitkisi en güçlü antihistaminiklerdendir. Doğal bir antihistaminik olarak ısırgan üst solunum yolundaki iltihaplanmayı azaltabilir ve öksürük, hapşırma, kaşıntı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler için rahatlama sağlar. Isırgan çayı yapmak için: 1 yemek kaşığı ısırgan kökü veya yapraklarını 1 bardak sıcak suya ekleyin. Üstünü kapatın ve 5 dk demleyin. Süzün, tatlandırmak için bal ekleyip için.
Zencefil
Zencefil doğal bir antihistaminiktir ve antiviral, antibakteriyel, iltihap karşıtı özelliklere sahiptir. Bağışıklık destekleyici özellikleriyle burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürme ve hatta baş ağrısı gibi alerji belirtilerini rahatlatmaya yardımcı olur.
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil, birkaç karanfil ve küçük bir parça tarçını 1 bardak suya ekleyin.
- 5 dk kaynatıp süzün.
- Biraz bal ve limon suyu ekleyin.
- Bu bitki çayını alerji mevsimi boyunca günde 3 kez kadar tüketin.
C Vitamini
C Vitamini bağışıklık sistemini canlandırır. Aynı zamanda doğal antihistaminik olarak rol oynar. Güçlü antihistaminik özelliklere sahip en önemli besin maddesi C vitaminidir. Serbest radikallere karşı savaşması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve alerji belirtilerini hafifletmesiyle bilinir.
C vitamini açısından en iyi besinler:
- Muz
- Ananas
- Kavun
- Çilek
- Bektaşi üzümü
- Guava
- Kavun
- Kivi
- Portakal
- Kıvırcık lahana
- Biber dolması
- Kırmızı ve yeşil acı biber
- Bitkiler (maydanoz ve kekik)
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Hardal yaprağı
- Kara lahana
- Tere
Bromelain
Bromelain maddesi de doğal antihistaminiklerdendir, bromelayin ananasta bulunan bir maddedir. Solunum bozukluğu ve alerjiyle bağlantılı iltihaplanmaların tedavisinde etkili olmasıyla bilinir.
Fareler üzerinde yapılan bir araştırma bromelayinin iltihap karşıtı ve anti alerjik özellikleriyle alerjik hassasiyeti ve alerjik hava yolu hastalığını azalttığını göstermiştir.
Bromelaini temin etmek için ananas yiyebilir, ananas çayı içebilir yahut eczanelerde satılan bromelain hapını kullanabilirsiniz.
Antihistaminik Krem Ve İlaç İsimleri
Antihistaminikler alerji belirtini önlemeye ve hafifletmeye yardımcı ilaçlardır. Polen, toz, ilaçları gıdalar ve evcil hayvan kepeği alerjik reaksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Antihistaminikler bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı reaksiyonunu yatıştırmaya neden olabilir. Vücuttaki histamini yok ederek çalışırlar.
Antihistaminik krem ve ilaçlar şunlardır;
- Hipokort Krem
- Fenotral şurup
- Avil merhem
- Stilex jel
- Fenistil Jel
- Stiderm krem
- Eumovate krem
- Xyzal hap
- Zyrtec hap
- Tavegyl Şurup
Antihistaminik Krem Ve İlaçlar Ne İçin Kullanılır?
Antihistaminikler şunlar gibi alerjik reaksiyon belirtilerinin geçmesine yardımcı olur;
- Ödem (şişme)
- İltihaplanma (kızarıklık)
- Kaşıntı
- Ciltte döküntü
- Gözde kızarıklık ve yaşarma
Antihistaminik Nasıl Çalışır?
Antihistaminik vücudunuzdaki hücreleri etkileyen histamin adı verilen maddeyi durdurarak çalışır.
Histamin vücudun enfeksiyon gibi zararlı bir durum saptadığında salgıladığı bir kimyasaldır. Damarların genişlemesine ve deride şişliğe (iltihaplanma olarak bilinen) yol açar.
Ancak alerjili bazı kişilerde vücut polen gibi zararsız bir şeyi tehdit gibi görebilir. Daha sonra döküntü, burun akıntısı ve/veya hapşırma gibi belirtilere neden olan histamin üretir.
Antihistaminik alerjiniz olan maddeyle temasınızdan önce alınması durumunda bunu durdurmaya yardım eder. Veya daha sonrasında alınırsa belirtilerin şiddetini azaltabilir.
Antihistaminik Krem Ve İlaçların Yan Etkileri
- Ağız kuruluğu
- Uyuklama
- Sersemlik
- Bulantı ve kusma
- Huzursuzluk veya huysuzluk (bazı çocuklarda)
- İdrar yapma güçlüğü veya idrar yapamama
- Bulanık görme