Bakteriyel Enfeksiyon Ne Demek?
“Neredeyse her yerde yaşayan bakteriler mikroskobik, tek hücreli organizmalardır. Bakteriler yeryüzünde her iklim ve bölgede yaşarlar. Bazıları havada bulunurken diğerleri su ya da toprakta bulunurlar. Bakteri insanların, hayvanların ve bitkilerin içinde ve üstünde yaşayabilirler. “Bakteri” kelimesi olumsuz bir çağrışıma sahiptir fakat aslında bakterilerin organizmalar için birçok hayati işlevi vardır. Örneğin, bitkilerin toprakta büyümek için bakteriye ihtiyacı vardır. Zararlı bakterilerin vücudumuza zarar verip iltihaba, enfeksiyona neden olmasına bakteriyel enfeksiyon denir.”
Bakteriyel Enfeksiyon Nedir?
Bakteriyel enfeksiyonlar insan vücudu için zararlı belli bakterilerden kaynaklanır. Çevremizde birçok bakteri vardır. Bunların hepsi zararlı değildir. İnsan vücudunda milyonlarca bakteri bulunur – birçoğu aslında zararlı olmayan mikroskobik organizmalardır. Hatta bazı bakteriler vücudun sağlıksal işlevi için çok önemlidir.
Solunum sistemi yoluyla vücuda giren birçok bakteri türü vardır. Bunlardan bazıları zararlı bakterilerdir. Bakteriyel enfeksiyon strepkokokal boğaz ağrısı, idrar yolları enfeksiyonu ve huzursuz bağırsak sendromu gibi birçok enfeksiyon hastalığına sebep olabilir. Bu bakteriler aynı zamanda patojen olarak adlandırılır. Bu bakteriler kolonileşmeye başladığında, sağlıklı vücut bakteriyel enfeksiyon belirtileri göstermeye başlar.
Bakteriyel Enfeksiyon Bulaşıcı Mıdır?
Elbette evet! Eğer gerekli önlemler alınmazsa bir insandan diğerine bulaşacaktır.
Bakteriyel Enfeksiyon Belirtileri
- Baş ağrısı
- Öksürük
- Burun akıntısı
- Balgamlı öksürük
- Nezle benzeri belirtiler (halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük)
- İshal
- Karın ağrısı
- Halsizlik
- Ateş
- Üşümeler
- İltihaplanma
- Karın ağrısı
- Vücut genelinde ağrı
- Deri döküntüleri ve lezyonlar
- Boyun tutulması
- Eklem, kulak ya da karın ağrıları gibi ağrılar
- Asabiyet
- Halsizlik
- Solunum rahatsızlığı
- Nefes darlığı
- Terleme
- Kusma
Bakteriyel Enfeksiyon Neden Olur?
Bakteriler her insanı etkiler ama özellikle zayıf bağışıklığa sahip yeni doğanları ve ileri yaşlı insanları daha çok etkiler. Kötü beslenme ya da vitamin eksikliği bu enfeksiyonlara yol açabilir. Bakteriler hijyenik olmayan uygulamalar ve temiz olmayan yüzey ve objelere dokunmaktan kaynaklı kolaylıkla yayılabilir.
Bel soğukluğu gibi cinsel yolla buluşan hastalıklar cinsel faaliyetler sırasında vücut sıvılarının temasıyla bulaşan bakteriyel enfeksiyonlar da vardır. Bakteriyel vajinozis kadınlarda utanç verici balık kokulu akıntılara sebep olan bir diğer enfeksiyondur. İshal, dizanteri, gıda zehirlenmesi gibi gıda kaynaklı hastalıklar klostridium botalinum, brusella melitensis, tifo mikrobu gibi hastalıklar da bakterilerden kaynaklanır. Bu enfeksiyonlar aynı yiyeceği yiyen birçok insanı etkileyebilecek kadar bulaşıcıdır.
Bakteriyel Enfeksiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Bakteriden kaynaklanan enfeksiyonları tedavi etmek için birçok antibiyotik vardır. Doktorunu bakteri enfeksiyonunun türüne bağlı antibiyotikler yazacaktır. Bu antibiyotikler trimethofrim, sülfametaksazol, amoksisilin, nitrofurantoin, ampisilin, narflokasin, siprofloksazin, trovafloksin vb. içerir.
Bakteriyel Enfeksiyon Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri
Elma Sirkesi
Güçlü iltihap karşıtı ve antibakteriyel özelliklere sahip olan elma sirkesi bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkili olabilir.
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesini 1 bardak suya koyun.
- Bu karışımı günde 2 kere için.
Karbonat
Bakteriyel enfeksiyonların antibiyotiksiz tedavisinde sonraki ipucu ise karbonattır. Karbonatin bazik yapısı bakterinin geliştiği ortamı değiştirebilir. Aynı zamanda, vücudun pH seviyesini de dengeleyebilir. Karbonat mantarkıran olarak görev alır, mantar ve bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonları yok eder.
- Yarım tatlı kaşığı karbonatı 1 bardak suya katın.
- Tamamen eriyene kadar karıştırın.
- Bu karışımı her gün kahvaltıdan önce iki kez için.
- Bu rutini 2 hafta boyunca tekrarlayın ve diğer 2 hafta bırakın.
Sarımsak
Sarımsak bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmekteki en basit yollardan biridir. Sarımsak insan vücudundaki bakteriyel enfeksiyonların ve mantarların tedavisinde kullanılır. Sindirim, solunum, cilt ve idrar yollarındaki bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için her gün 4-5 diş sarımsak tüketin.
Ekinezya
Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için diğer bir yardımcımız da ekinezya takviyesi almak ya da ekinezya çayı içmektir. Dahası, bağışıklık sistemini destekler ve vücudunuzun bakteriler ve virüslerle savaşmasına yardım eder. Enfeksiyonları hızlıca iyileştirmek için ekinezya çayını her gün içebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal bakteriyel enfeksiyonlar için antimikrobik ve antibakteriyel özelliklere sahip güçlü doğal bitkisel bir tedavidir.
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu 1 bardak ılık suya ekleyin
- Bunu her gün için.