Suda Çözünen Eriyen Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Suda Eriyen Vitaminler Suda Çözünen Vitaminler Özellikleri Görevleri

0 393

Suda Eriyen, Suda Çözünen Vitaminler Tablosu

“Vitaminler suda çözünenler ve yağda çözünenler olarak 2 grupta sınıflandırılır. Suda çözünenler vücutta depolanamazken, yağda çözünenler depolanabilir. Suda çözünen vitaminler düzenli olarak vücuttan atılır. Bu yüzden vücut bu vitaminleri her gün yenilemeye ihtiyaç duyar.“

Suda Çözünen Vitaminlerin Listesi

  • B1 Vitamini (tiyamin)
  • B2 Vitamini (riboflavin)
  • B3 Vitamini (niyasin)
  • B5 Vitamini (pantotenik asit)
  • B6 Vitamini (pridoksin)
  • B7 Vitamini (biyotin)
  • B9 Vitamini (folik asit)
  • B12 Vitamini
  • C Vitamini

Çocukluktan beri, vitaminlerin sağlıklı bir vücut için gerekli en önemli bileşen olduğunu biliriz. Bu yüzden vücudumuzun ihtiyacını karşılamak için beslenme düzenimize taze meyve ve sebzeleri dahil ederiz. Farklı vitaminlerin vücut sistemi için gerekli olduğunu hepimiz biliriz: A, C, D, E, K ve bileşik B vitaminleri. Bu vitaminler yağda çözünenler ve suda çözünenler olarak sınıflandırılır.

Vitaminler iki türe ayrılır; suda çözünenler (B ve C) ve yağda çözünenler (A,D,E ve K). İsminden anlaşılacağı gibi, ilki suda emilirken sonraki yağda emilir. Suda çözünebilir olduklarından vücutta depolanamazlar.

Suda Çözünen Eriyen Vitaminlerin Özellikleri Nelerdir?

Suda çözünen vitaminler vücutta depolanamazlar.

Suda çözünen vitaminler vücudu sağlıklı tutmaya ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Bu vitaminlerin işlevleri şunlardır:

C Vitamini :

C vitamini en güçlü antioksidandır. Vücudun bağışıklığını arttırmaya ve yaygın soğuk algınlığı gibi enfeksiyon oluşumuna karşı korumaya yardım eder.  Sağlıklı bir cilt, eklem kıkırdağı ve saç gelişimine yardım eden kolajen üretimi için kullanılır. C vitamini aynı zamanda kan hücrelerini ve vücuttaki demir emilimini geliştirir.  C vitamini yaraların iyileşmesinde, kan basıncını düzenlemede ve kolesterol düzeyini azaltmada yardımcı olur.

Nereden Ediniriz?

C vitamini özellikle turunçgiller olmak üzere farklı tür sebze ve meyvelerde kolaylıkla bulunur. Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için tatlı patates, brokoli, portakal, kivi, brüksel lahanası, biber, guava, yaban mersini vb. yemelisiniz.

B1 Vitamini:

Tiyamin (B1 vitamini) metabolizmanın karbonhidratı enerjiye dönüştürmesinde çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Tiyamin aynı zamanda vücudun işlev yeterliğini geliştirir.

Nereden Ediniriz?

B1 vitamini besin kaynakları tam taneli tahıllar, pirinç, baklagiller, buğday tohumu, kepek, maya, şekerkamışı, sakatat vb. B1 vitamini besin kaynaklarıdır.

B2 Vitamini:

Riboflavin (B2 vitamini) glükozun enerjiye dönüşümüne yardım eder. Aynı zamanda antioksidan olarak çalışır. Riboflavin B6 vitaminini ve folik asidi aktif oluşumlara dönüştürür. Kırmızı kan hücresi üretimi ise diğer bir önemli işlevidir.

Nereden Ediniriz?

Sakatat, tam tahıl, mantar, soya fasulyesi, yoğurt, yumurta, brokoli, süt, ıspanak, badem vb. tüketimi B2 vitamini için gereklidir.

B3 Vitamini:

Niyasin ya da B3 vitamini kolesterolmetabolizmasına yardımcı olur. Böylelikle kalp hastalıkları ihtimalini düşürür.

Nereden Ediniriz?

Niyasin, öğünlere un, yumurta, et, tavuk, buğday tüketerek dahil edilebilir.

B5 Vitamini:

Pantotenik asit ya da B5 vitamini hücrelerdeki enerji üretimine yardımcı olur.

Nereden Ediniriz?

B5 vitamini almak için tavuk, et, patates, domates, kepekli ekmek, brokoli vb. tüketmek gerekir.

B6 Vitamini:

Proteinler, yağlar ve karbonhidratların emilimi b6 vitamini tarafından gerçekleştirilir. Sinir uçları oluşumu için serotonin ve norepinefrin sentezinde oldukça önemlidir.

Nereden Ediniriz?

B6 vitamini bulunduran temel besinler tahıllar, havuç, ıspanak, bezelye, süt, patates, peynir, yumurta, ciğer ve balıktır.

B9 Vitamini:

Folat ya da folik asit hücre bölünmesi, kırmızı kan hücresi üretimi ve hamilelik süresince nöral tüp hasarlarını önlemede gereklidir. DNA ve RNA üretiminde ve beyin fonksiyonlarını, duygusal ve zihinsel sağlığını sürdürmede yardımcı olur.

Nereden Ediniriz?

B9 vitaminin temel kaynakları brokoli, ıspanak, tahıllar, esmer pirinç, portakal, muz, maya vb.’dir.

B12 Vitamini

Kobalamin ya da B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretiminde, hücre bölünmesinde ve sinir işlevlerinin sürdürülmesinde yardımcı olur.

Nereden Ediniriz?

Süt, peynir, yumurtada bulunur. Bitki hücrelerinde depolanmadığından bu vitamin için bitki kaynakları bulunmaz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.