Bal Kabağını Dondurucuda Buzlukta Saklamak İçin 4 Farklı Yöntem
Bal Kabağı Nasıl Saklanır Buzluktan Çıkan Bal kabağı Nasıl Pişirilir?
Bal kabağı, lezzetlli olduğu kadar besin değeri de yüksek bir sebzedir. Kış aylarında sıklıkla tüketilen bal kabağı çorba ve tatlı yapımında kullanılır. Bal kabağıyla hazırlanan onlarca tarif bulmak mümkündür. Bal kabağı her ne kadar kış mevsiminin vazgeçilmezi olsa da, yaz mevsiminde de tüketilmek istenmektedir. Bu ise bal kabağı saklama yöntemleriyle mümkün olmakta, böylelikle yaz aylarında da bu lezzetten mahrum kalınmamaktadır. Peki bal kabağı nasıl saklanır ve değerlendirilir? İşte cevabı…
Bal Kabağı Buzlukta Nasıl Saklanır?
Bal kabaklarını dilim dilim kesin ve pişireceğiniz kadarını buzdolabı poşetlerine koyun. Genelde şoklama yapılması önerilir fakat şoklamadan koymak daha iyidir. Çünkü şoklanan bal kabakları buzluktan çıkarıldığında hemen erir. Bu nedenle şoklama yapmadan temizleyip direkt koymak uygundur. Böylelikle çıkarıp pişirdiğiniz zaman taptaze olacaktır. Yine de hangi yöntemi deneyeceğiniz size kalmıştır.
Bal Kabağı Şoklama Yöntemi İle Nasıl Saklanır?
Bal kabakları şoklanmak isteniyorsa ilk olarak sıcak suya, ardından soğuk suya atılır. Suyu iyice süzdürülür ve buzdolabı poşetlerine doldurulup buzluğa koyulur. Fakat bal kabaklarının sıcak suyun içerisinde fazla kalmamasına dikkat edilmelidir. Hemen atılıp çekilmeli ve akabinde hiç bekletmeden soğuk suya tutulmalıdır.
Bal Kabağı Püre Olarak Nasıl Saklanır?
Bu şekilde dilediğiniz kadar bal kabağı saklayabilirsiniz. İsterseniz kabaklara az miktarda zeytinyağı dökebilirsiniz. Böylece hem aroması hem de rengi daha güzel olacaktır.
Kabakları 180-200 derecelik fırına verip yumuşacık olana kadar pişirin. Fansız program kullanırsanız kabuklanmaz. Bekleme süresi farklılık göstereceği için bunu kendiniz ayarlamalısınız. Bir çatal batırarak yumuşamış olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Kabakları çıkardıktan sonra yeşil taraflarını ayıklayın.
Güzelce pişen kabakları parçalara ayırıp rondoda çekerek püre haline getirin.
Kilitli poşetlere doldurun fakat içinde hava kalmamasına dikkat edin. Sonra çabucak derin dondurucuya atın.
Bal Kabağı Şekerlenip Nasıl Saklanır?
- Dilediğiniz kadar bal kabağı
- Kilo başına 3-5 yemek kaşığı toz şeker
- Buzdolabı poşeti
Önce kabakların kabuklarını soyalım ve çekirdeklerini çıkaralım. Dilim dilim keselim. Buzdolabı poşetlerine koyup üstüne toz şeker serpiştirelim ve iyice karıştıralım ki kabakların her tarafına dağılsın. Bu şekilde buzlukta saklayabiliriz.
Dondurucudan Çıkan Bal Kabağı Nasıl Pişirilir?
Bal kabaklarını dondurucudan çıkaralım. Yaklaşık 30 dakika bekleyelim ki tamamen çözünsün. Ardından tencereye alalım ve üzerine bir çay bardağı su ile bir miktar şeker ekleyelim. Kabaklar yumuşayıncaya dek orta ateşte pişirelim.
Bal Kabağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Bal kabağı, tam anlamıyla bir C vitamini deposudur. Pantotenik asit, E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum, selenyum, folat ve niasin gibi sağlık kahramanlarını da bünyesinde barındırır.
- A vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle göz hastalıklarının engellenmesinde rol oynar.
- Bal kabağında karotenoid denilen bir antioksidan bulunur. Bal kabağını diyet yağıyla hazırlamak önerilir. Çünkü bu sayede cilt oluşan pigmentasyon, cilde daha canlı bir görünüm verir.
- Bal kabağı hem düşük kalorilidir hem de lif hazinesidir. Haşlayıp süzdüğünüz, pişirdiğiniz tuzsuz bal kabağının bir bardaklık miktarında 49 kalori bulunur. 3 gram diyet lifi, 12 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içerir. Lif tüketiminin artması daha uzun süre tok kalmayı sağlar.
- Demir içeren gıdaların tüketimi, doğurganlık çağındaki kadınlar için daha da önemlidir. Daha uzun süre tok kalmayı sağlayan demir minerali hamile kalmayı kolaylaştırır.
- Potasyum, C vitamini ve lif; bal kabağının en önemli içeriklerinden bazılarıdır. Bu güçlü muhtevasıyla bal kabağı, tansiyonun dengelenmesine ve hipertansiyonun önlenmesine yardım eder.
- Bal kabağının C vitamini bakımından iyi bir kaynak olduğunu belirtmiştik. Bu özelliğiyle bal kabağı, soğuk algınlığını önlemektedir. Beta-karoten ihtiva eden bal kabağı araştırmalara göre kandaki glikoz seviyesini düşürür. Bu yüzden bal kabağı diyabete yakalanma ihtimalini de azaltır. Kısaca bal kabağı, sağlık dostudur, şifa vesilesidir.