Bebeklerde, çocuklarda, genç yaşta ve her yaşta görülebilen vitilgio hastalığı neden olur henüz tam olarak bilinmiyor. Bebeklerde vitiligo nasıl anlaşılır, çocuklarda ve bebeklerde vitiligo belirtileri nelerdir. Bebek beyaz lekeler ellerde, kollarda, yüz ve göz çevresinde, saçlarda ve vücudun diğer bölgelerinde olabilir.
Melanosit hücreler, melanin denilen cilde rengini veren maddeyi yapar, bir sebepten dolayı bu hücreler hasara uğradığında geçici veya kalıcı vitiligo hastalığına neden olurlar. Yukarıdaki tarife göre yetikinlerde, çocuklarda ve bebeklerde vitiligo geçermi sualinin cevabını vermiş olduk.
Vitiligo olmayan beyaz lekeler, bebeklerde beyaz lekeli mantar ile vitiligo bir birinden farklı durumlardır. Ciltte beyaz leke mantar ağız içi, dil üzerinde, yanaklarda ve sert damak yüzeyinde beyaz lezyon şeklinde görülür.
Bebeklerde sabun, şampuan, ıslak mendil ve indirme girmiş ucuz elbise, oyuncak vb kimyasal bileşen içeren maddelerin bebeğin cildine karşı etkileşime girmesi neticesinde bebeklerde beyaz lekeler görülebilir.
Bebeklerde vitiligo nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir
- Bebeklerde el, ayak, bacak ve sırt kısmlarında yama şeklinde lekeler.
- Kaşlarda, kirpiklerde, saçlarda ve göz bebeklerinde beyazlaşmalar.
- Koltuk altı ve göbek deliği çevresinde beyaz tonları veya beyaz lekeler.
- Bebeklerde arada bir saç dökülmeleri şeklinde vitiligo belirtiler verebilir.
Bebeklerde vitiligo çeşitleri iki grupta değerlendirilir.
1. Lokalize vitiligo
- Fokal vitiligo, bir yada bir çok bölgede beyaz lekeler görülür.
- Segmental vitiligo, vücudun sağında veya solunda parça parça beyaz lekeler.
- Mukozal vitiligo, ağız burun ve mukozal bölgede, beyaz lekeler.
2. Genel vitiligo
El ve ayaklarda beyaz lekelenmeler, genel vitiligo’nun dört sınıfı vardır, akrofasiyal, vulgaris, universal ve karışık form.
Yetişkinlerde çocuklarda ve bebeklerde vitiligo neden olur.
Vitiligo hastalığı hakkında aşağıdaki üç varsayım, aile veya aile geçmişinden kaynaklanan genetik yani kalıtsal nedenlere dayanabilir. Vitiligo hastaları, melanin yokluğuna bağlı enfeksiyon risklerine karşı daha hassastır.
- Otoimmün bozukluğu, bağışıklık sisteminin hata sonucu melanosit hücrelere karşı antikor üretmesi nedeni ile cilde rengini veren melani maddesinin eksikliği.
- Nörolojik nedenler, sinir uçlarında, nörokimyasal reaksiyona aracılık eden bir madde melanosit hücrelerini yok etmesi ile ortaya çıkan vitiligo durumu.
- Melanosit hücrelerinin intiharı, melanosit hücre yapım aşamasında, öncü kimyasal madde veya maddelerin hata sonucu, melanosit hücrelerdeki koruyucu madde tarafından yok edilmesi.
Diğer vitiligo nedenleri
- Psikolojik ruhsal travmalar.
- Sıcak iklimde ağır fiziksel şartlar.
- Sıcak ve güneş ışığına maruz kalmak.
- Kimyasal maddelere maruz kalmak.
- Pernisiyöz anemi vitamin B12 eksikliği
- Kırmızı kan hücre eksikliği.
- Hashimoto hastalığı
- Diabet tip 2 hastalığı
- Addison böbrek hastalığı
- Saç kıran hastalığı
- Crohn sindirim sistemi hastalığı
- Sistemik lupus eritematosus romatizma
- Bazı otoimmün hastalıkları.
Çocuklarda ve bebeklerde vitiligo tedavisi
Bebeklerde beyaz leke mantar veya vitiligo kaynaklı olduğu için mutlaka uzman bir cildiye doktoruna müracaat edin. Bebekte vitiligo tedavisi, teşhis ve nedenine göre tedavi yöntemi uygulanır. İşte size bebeğimde vitiligo var nasıl geçer sualinin cevapları.
Vitiligo steroid ilaç tedavisi
Steroid ilaçlar beyaz lekelerin eski rengine dönmesini sağlar, ayrıca ölü hücreleri vücuttan atmak için D vitamin verilir. Streoidler hormon yapısındaki maddelere benzer, hücre içi reseptörlere bağlanır, reseptör-hormon bileşkesi hücre yapımı için gerekli olan mekanizmaları harekete geçirir.
Tropikal koritkesteroid kremler
Koritkesteroid kremler çocuklarda ve bebeklerde vitiligo ve birçok dermatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Tropikal koritkesteroidler, pomat, krem, losyon, jel ve sprey formları bulunmaktadır, bilinçsiz kullanıldığında ciddi yan etkileri olabilir.
Puva tedavisi
Puva tedavisi bebeklerde, çocuklarda, hamile bayanlarda ve her yaş grubundaki deri hastalıklarında, hastalara uygulanabilen güvenli ve ucuz bir tedavi şeklidir. Puva tedavisi vitiligo, sedef ve apotik ekzema gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Puva tedavisinin amacı deriyi ışığa daha duyarlı hale getirerek renklendirmeyi sağlamasıdır.