Beyinde Kist, İyi Huylu Kist, Doğuştan Beyinde Kist Belirtileri Çeşitleri Nedenleri Ve Tedavisi
Beyin kisti; beyinde sıvı dolu bir kese türüdür. Genellikle iyi huyludur.(kanserli değil) Bu da demektir ki bu iyi huylu hücre vücudun başka herhangi bir yerine yayılmaz. Bu kist; kan, iltihap ve diğer maddeler içerebilir ve bunun yanı sıra kanserli olmasa bile bazı problemlere yol açmaktadır. Bu kist, beyin dokusuna baskı yapabilir ve baş ağrısı, görme problemleri veya mide bulantısı gibi belirtilere neden olabilir. Bu gibi durumlar olursa, kisti çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Bazı vakalarda; kist küçük ve büyümüyorsa ve belirtilere neden olması muhtemel değilse, doktorunuz ameliyat yerine takipte kalıp izlemeyi tavsiye edebilir.
Beyin kistlerinin birçok farklı çeşidi vardır: araknoid, kolloid, dermoid, epidermoid ve pineal. Beyin kistleri kansersiz olsa da beyin dokusuna baskı yapabilir ve bazı belirtilere neden olabilir. Bazen bir kist, beyin omurilik sıvısının normal akışını engelleyebilir. Bu da çeşitli problemlere neden olabilir.
Bir beyin kisti; hava, sıvı veya başka türde bir malzeme ile dolu küçük bir kesedir. Kistler, tümörlerden farklıdır. Kist küçük ve kansersiz bir kesedir. Bunun aksine bir tümör, kanserli hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır ve dokuda dolu bir yumru oluşturur. Beyin kisti ameliyatının süresi kistin büyüklüğüne, bulunduğu bölgeye göre değişir.
Beyinde Kist Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler; genellikle kistin hangi kısma doğru büyüdüğüne bağlıdır. Bazı durumlarda, küçük bir kist herhangi bir belirti göstermeyebilir.
- Baş ağrısı (yaygın)
- Mide bulantısı ve kusma
- Baş dönmesi
- İşitme veya görme sorunları
- Denge ve yürüme ile ilgili zorluklar
- Yüzde acı
- Nöbetler (yaygın değil)
Beyinde Kist Nedenleri Nelerdir?
Bir bebeğin anne karnında büyüdüğü ilk birkaç hafta boyunca birçok beyin kisti oluşur. Nadiren de olsa, bir kafa travması veya beyne başka bir travma nedeniyle bir araknoid kist oluşabilir. Diğer durumlarda, bir beyin kisti ile iyi huylu veya kanserli bir tümör arasında bağlantı olabilir. Birçok durumda, beyin kistinin oluşma nedeni bilinmemektedir.
Kişide görülen beyin kistinin sebebi çoğunlukla anne karnında gelişen gelişimsel problemlerden kaynaklıdır:
Anormal doku oluşumu: Beyin kisti; anne karnında beyin zarı gelişirken anormal doku oluşumundan kaynaklanabilir.
Bebek beyninde sıkışan hücreler: Normalde cilt dokusuna dönüşmesi gereken hücrelerin bebeğin beyinde sıkışması sonucu kist oluşabilir.
Tümör hücrelerinin etkisi: Tümör hücreleri beyinde kist oluşumunu tetikleyebilir.
Beyin parazitleri: Beyindeki parazitleri; beyinde küçük ve sert kistler oluşturabilir.
Beyin hasarı veya komplikasyonu: Kişide ileri yaşlarda görülen beyin kistleri; menenjit gibi beyin problemi veya gerçekleşen bir beyin ameliyatının bir sonucu olarak oluşabilir.
Beyin Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Beyinde oluşan kistler herhangi bir soruna yol açtığında doktorunuz ameliyat ile alınmasını söyleyecektir ancak herhangi bir soruna yol açmadığında ise kistin takibe alınması gerektiğini söyleyecektir. Uygulanacak tedavi ise türüne bağlı olarak değişecektir. Örneğin:
Kişide araknoid kisti varsa, doktorunuz kisti delebilir ve sıvıyı boşaltabilir. Sıvı; beyin omurilik sıvısı içine akar veya bir iğne ile dışarı çekilir. Eğer doktorunuz kisti kesmeden kisti çıkarırsa bu kese tekrar sıvı ile dolacaktır.
Kişide dermoid veya epidermoid kisti varsa, doktorunuz büyük olasılıkla bunu alacaktır. Kese ile birlikte tam kist çıkarılacaktır. Kist tamamen çıkarılmazsa, birkaç yıl sonra yeniden büyüyebilir ve belirtilere neden olabilir.
Kolloid kistler sıklıkla fazla beyin omurilik sıvısının birikmesine neden olur. Bu durum hidrosefali olarak bilinmektedir. Bu, beyin içindeki basıncı arttırıp tehlikeli olabilir. Bir şant veya drenaj borusu, bu basıncın bir kısmını hafifletebilir. Kolloid kistlerin çıkarılması zor olabilir çünkü sıklıkla beyin içinde derinlerde bulunur. Bu kistleri çıkarmak için doktorunuz ince bir tüp yoluyla beyne gönderilen küçük endoskopik araçlarla özel cerrahi yöntemler kullanabilir.
Pineal kistleri genellikle herhangi bir probleme yol açmaz ve kontrol edilebilir.
Beyin Kisti Önemli Noktaları
- Beyin kistleri; beyinde oluşan sıvı dolu keseciktir ve genellikle iyi huyludur.
- Beyin kistleri çocuk veya yetişkin herkeste görülebilir. Bazı vakalarda; beyin kisti doğmadan anne karnındayken oluşmaya başlar ve belli bir zamana kadar belirti göstermez.
- Beyin kisti; herhangi bir testte çıkmadıkta belirti göstermeyebilir.
- Beyin kistlerinin birçok farklı çeşidi vardır: araknoid, kolloid, dermoid, epidermoid ve pineal.
- Beyin kistleri kansersiz olsa da beyin dokusuna baskı yapabilir ve bazı belirtilere neden olabilir. Bazen bir kist, beyin omurilik sıvısının normal akışını engelleyebilir. Bu da çeşitli problemlere neden olabilir.
- Nörolog veya nörocerrahi doktoru; kistin cerrahi olarak alınmasını tavsiye edebilir. Kist küçükse ve belirtilere neden olmuyorsa; doktorunuz kistin stabil olup olmadığını görmek için izlemeyi tavsiye edebilir. İzleme öneriliyorsa, önerilen takip randevularını tutmak çok önemlidir.
Selamünaleyküm benim başımın sol tarafında kist var bazen sancı yapıyor Çok ağrı var ne yapabilirim Bana yardımcı olabilir misiniz saygılar
Selamünaleyküm benim başımın sol tarafında kist var bunun için ne yapabilirim bazen sancı yapıyor Bana yardımcı olabilir misiniz Saygılarımla