Beyincik Sarkması Nedir Belirtileri Tedavisi Ameliyatı
Beyinciğin alt bölümünün omurilik kanalına doğru sarkmasına beyincik sarkması denir. Beyincik sarkmasının, tıptaki adı Chari Malformasyonudur. Birden gerçekleşen ölümlerin bir sebebi de beyincik sarkmasıdır. Bu problem yalnızca cerrahi operasyon ile tedavi edilebilmektedir. Şayet beyincik sarkmasından kaygılanılıyorsa mutlaka tıbbı destek alınmalıdır. Beyincik sarkması ameliyatı ortalama 4-5 saat sürer. Maalesef bu hastalığın bitkisel bir tedavisi yoktur.
Beyincik Sarkması Nedir?
Beyinciğin tonsil olarak isimlendirilen bölgelerinin omurga kanalına yönelerek ilerlemesi “beyincik sarkması” olarak tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlık doğuştan kaynaklıdır.
Beyincik Sarkması Belirtileri
Çoğu bireyde beyincik sarkması kendini belli etmemektedir. Lakin görülmesi olası belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Kafanın arka kısmında ağrı hissedilmesi. Söz konusu ağrı fiziksel bir aktivite sırasında, öne doğru eğilirken, gerinirken ya da kahkaha sırasında hissedilebilir veya kuvvetlenebilir.
- Boyun bölgesinde hissedilen ağrılar,
- Denge sorunları ve baş dönmeleri,
- Bacak ve kol bölgelerinde hissizlik ya da karıncalanma hissi,
- Görüşte bozukluk,
- İstem dışı göz hareketleri,
- Sekteye uğrayan büyüme,
- Yutkunurken güçlük çekilmesi,
- Kulak çınlaması ve duymada yaşanan problemler,
- Uykuyla alakalı problemler,
- Depresyon,
- Kusma ve mide bulantıları.
Beyincik Sarkması Neden Olur?
Beyincik sarkmasının nedeni mutlak surette belirlenememektedir. Lakin kişi henüz anne karnındayken meydana gelen bir problem olduğu bilinmektedir. Öne sürülen görüşlerde hamilelikte birtakım unsurların etkisi altında kalmak fetüste beyincik sarkması olasılığı yükseltmektedir. Bu unsurlar aşağıda sıralanmıştır:
- Çeşitli zararlı maddelerin ve kimyasalların etkisi altında kalmak,
- İltihaplanma sorunları,
- Tüketilen besinlerden gerektiği kadar vitamin temin edilememesi,
- Alkol ve uyuşturucu bağımlılıkları.
Beyincik Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Beyin cerrahisi bölümü, beyincik sarkması için müracaat edilmesi gereken bölümdür.
Beyincik Sarkması Tedavisi
Tıp alanında bilinmekte olan ameliyat harici bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu bağlamda sorunun tek çözümü olarak cerrahi uygulamalar öne çıkmaktadır. Üst düzey görüntüleme teknikleriyle rahatsızlığın durumu saptanmaktadır. Ardından beyincik ameliyatıyla neredeyse kusursuz bir sonuca ulaşılabilmektedir. Rahatsızlık, ilerleyebilen bir yapıya sahiptir. İlerlemesi halinde inme, solunum merkezi baskılanması ve ani ölüm şeklinde sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla tedavi hiçbir şekilde geciktirilmemelidir.
Beyincik Sarkması Ameliyatı (Cerrahi Müdahale)
Kendini belli eden bütün beyincik sarkması durumlarında değişik biçimlerde de olsa kesin sonuç adına ameliyata başvurulmaktadır. Sıklıkla başvurulan beyincik sarkması ameliyatları aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
Baskı Azalma Ameliyatı
Beyin kökünde meydana gelen baskının hafifletilmesi adına başın arka bölümünde bir delik açılmaktadır. Ardından ufak bir kemik parçası alınmaktadır. Böylelikle kafatasının alt kısmı genişletilmektedir. Omurganın üstünden de bir parça alınmaktadır. Bu sayede beyin ve omurilik sıvısı kolayca akabilmektedir.
Endoskopik 3.Ventrikülostomi
Bir beyin çukur duvarına ufak bir delik açılmaktadır. Sıkışmış olan sıvı buradan tahliye edilmektedir. Böylelikle beyin içi basınç hafifletilmektedir.
Ventriküloperitoneal Şant
Kafatasına bir delik açılmaktadır. Ardından katater olarak isimlendirilen ufal bir tüple sıkışmış olan sıvı tahliye edilmektedir. Bu sayede basınç hafifletilmektedir.
Omurilik Çözme Ameliyatı (Untethering)
Çocukların bir kısmında omurilik omurgaya normal dışı bir biçimde bağlanabilmektedir. Söz konusu ameliyat, omuriliğin omurgadan ayrılmasını ve omurgadaki gerginliğin düşürülmesini mümkün kılmaktadır.
Operasyonun ardından birçok belirti kaybolmakta veya azalmaktadır. Lakin bahsi geçen operasyonların düşük bir olasılıkla riskli yönleri de bulunmaktadır.
Beyincik Sarkması Olanlara Doktor Önerileri
Uzun bir müddet kitap okunması, basketbol, tenis, futbol, dalış, arabada uyunması ve benzeri durumlar boyun kısmında gerginliğe neden olmaktadır. İfade edilen bu faaliyetlerden mümkün olduğunca uzaklaşılmalıdır.
Uyku esnasında yumuşak yastıkların tercih edilmesi gerekmektedir. Bununla beraber minimum 8 saat uyku uyunması da önemlidir.
Bisiklet sürmek ve yürüyüş benzeri faaliyetler ile vücut sıhhati devamlı korunmalıdır.
Ayağın dinlenmesini sağlayan bir bölümü ve yüksek sırt desteği bulunan koltuklar tercih edilmelidir.
Boyun bölgesinin tam anlamıyla rahatlamalı, gerilmemeli ve hasar almamalıdır.
Beyincik Sarkması Türleri
En yaygın görülen beyincik sarkması “tip 1” rahatsızlıktır. Erişkin bireylerin ve çocukların bu durumdan muzdarip olması mümkündür. Bu duruma nazaran daha seyrek görülen tür ise “tip 2” rahatsızlıktır. Yenidoğanların bel kısmında meningosel ya da miyelo-meningosel benzeri omurilik anomalilerine neden olmaktadır. Bir diğer tür olan “tip 3” ise tip 2 rahatsızlığa yakın biçimde gözlemlenmektedir. Fakat rahatsızlığın konumlandığı bölge boyun kısmıdır. En seyrek görülen tür ise “tip 4” rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık türünde beyincik dokularının gelişiminde aksama ve tümüyle omurilik kanalına sarkma gözlemlenmektedir.