Çamaşır Suyu Solumanın Zararları Çamaşır Suyu Nasıl Kullanılır

Çamaşır Suyunun Zararları Çamaşır Suyu Yerine Ne Kullanabiliriz

0 1.254

Çamaşır Suyunun Zararları Çamaşır Suyu Yerine Ne Kullanabiliriz

Ev hanımları, kıyafet ve genel ev temizliğinde çamaşır suyundan yardım almaktadır. Bu yazımıza çamaşır suyunun zararlarını ve yararlarını konu edineceğiz. Kıyafet temizliğinden ev temizliğine çamaşır suları büyük bir paya sahip olduğu aşikardır. Lakin bir tür kimyasal madde olan çamaşır suyu, dikkat edilmediği halde insan sağlığı bakımından bir risk unsuru haline gelebilmektedir.

Çamaşır Suyu Nerelerde Kullanılır, Çamaşır Suyunun Faydaları Nelerdir?

Temizlik alanında beyazlatıcı etkisi bulunan çamaşır suyu, temizlik ürünlerinin imalinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda içme suyunu bakterilerden arındırdığı da bilinmektedir. Eskiden içime uygun olmayan sular, çamaşır suyu katılarak içime sunulurdu (bu işlemi evde uygulamayın, günümüzde çamaşır suyu yerine farklı arındırma teknikleri kullanılmaktadır.)

Çamaşır Suyunun Zararları

Uzmanların ortak direktiflerinde, tuz ruhu ve çamaşır suyu gibi kimyasal maddeler sağlık bakımından bir tehlike arz edebilmektedir. Çamaşır suyunun bilinen zararları şöyledir;

Yüksek oranda teneffüs edilen çamaşır suyu, solunum sistemine ve akciğerlere olumsuz etki etmektedir. Bunun yanında kanser riskini artırdığı da bilinmektedir. Çamaşır suyunun haricinde tuz ruhu gibi temizlik malzemeleri, bulunduğu ortamda oksijen düzeyini azaltmaktadır. Dolayısıyla kişinin nefes alması güçleşmektedir.

Çamaşır suyunun diğer kimyasallarla karıştırılması halinde çamaşır suyu zehirlenmesi görülebilmektedir. Yapılacak yanlış bir davranışı ele alırsak; herhangi bir zemini temizlemeden evvel tuz ruhu uygulaması gerçekleştirilmesidir. Birey, bu kimyasalları aynı anda teneffüs etmesi durumunda zehirlenme problemleriyle karşılaşabilmektedir. Bu bağlamda çamaşır suyunun farklı kimyasallarla karıştırılmaması gerektiğinin altı önemle çizilmelidir.

Çamaşır suyu özellikle yoğun kullanımlarda zehirlenmelere yol açabilir. Çamaşır suyu veyahut farklı bir kimyasal yolla görülen zehirlenmeler, belirtileri kısa sürede beraberinde getirmektedir. Cilt kaşıntıları, gözlerde yanma, bulantı, kızarıklar ve göğüs ağrıları en bilinen yan etkilerdendir. Ek olarak diyare, solunum problemleri ve baş dönmeleri bu yan etkiler arasında yer alabilmektedir. Yan etkiler görüldüğü takdirde birey kimyasal bulunan bölgeden uzaklaşmalıdır. Ardından temiz havayı teneffüs edebileceği bir alana çıkmalıdır. Kişinin kusması, kimyasalın niteliğine göre doğru bir yöntem olmayabilmektedir. Bu sebeple bireyin mümkün mertebe kusmaması gerekmektedir. Tıbbi destek talep edilmeli ve ilk müdahaleye dek kişiye bolca su içirilmelidir.

Çamaşır suyu bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Çamaşır suyuyla yapılan temizliğin ardından ev iyice havalandırılmalıdır. Bunun için tüm pencereler açılarak hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Kimyasalın bulunduğu ortamda uzun müddet durulmamasına gayret edilmelidir.

Çamaşır suyu, mümkün olduğunca az kullanılması gereken bir malzemedir. Aşırıya kaçan kullanımlarda kıyafetler tahrip olabilmektedir.

Yurdumuz, çamaşır suyu satış oranının en yüksek olduğu ülkedir. Henüz gelişme safhasında olan ülkeler, temizlik yalanıyla kandırılarak adeta bir ürün pazarı haline getiriliyor. Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen bir araştırma, Türkiye’deki evlerin %85’inde bu ürünlerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Her evin bir yılda tükettiği temizlik ürünü ise 3 kilogram seviyesini aşmaktadır. Temizlik adına bu denli kimyasalların kullanılmasına gerek yoktur. Zira yavrularımız bu kimyasallardan bizlere kıyasla daha çok etkilenmektedir. Çamaşır suyuna alternatif olarak pek çok doğal temizlik yolu mevcuttur. Kimyasallardan önce bu yollara yönelmek daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Özellikle çay ocakları ve kahvehaneler, bardaklarını sık sık çamaşır suyuna yatırmaktadırlar. Ayrıca ev hanımları da bulaşık makinelerine katmaktadırlar. Çamaşır suyunun yiyecek ve içecek kaplarında kullanılmaması gereklidir. Çünkü ne kadar temizlense de kalıntıları vücudumuza girer ve birçok hastalığı tetikleyebilirler.

Çamaşır suyunun bir kimyasal olduğu unutulmamalıdır. Daha temiz olma amacı ile yaptığımız bu işlemler bağışıklık sistemimize darbe vurabilir. Özellikle gebe veya küçük bebek sahibi olan annelerin bu maddeden uzak durmaları önerilir.

Çamaşır Suyu Yerine Ne Kullanılmalı?

Sirke ve karbonat karışımı,çamaşır suyu yerine kullanılabilecek en tesirli malzemedir. Çıkarılması en güç lekeler dahi bu karışım ile çıkarılabilmektedir. Karışımın tıkalı lavabo açıcı özelliği de bulunmaktadır. Zararlı mikroorganizmaların yok edilmesinde sirke oldukça iyi bir iş çıkartmaktadır.

Çamaşır Suyu Nasıl Kullanılır?

  • Eldivensiz çamaşır suyu kullanımından mutlak surette kaçınılmalıdır.
  • İstek dışı cilt veya gözlerle temas ettiği takdirde derhal bolca suyla yıkanmalıdır.
  • İçildiği takdirde zehir tesiri göstermektedir. Böyle bir halde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. (hasta kusturulmamalıdır.)
  • Çeşitli kimyasallar ile karıştırıldığı vakit klor gazı meydana gelebilmektedir. Klor gazı, solunum sistemine ciddi zararlar vermektedir.
  • Yalnızca pamuk ve ketenli kıyafetlerin temizliğinde kullanılmalıdır. Bunların haricinde herhangi bir materyalden üretilen kıyafetleri deforme etmektedir.
  • Meyve ve sebzelerin yıkanmasına kullanılması söz konusu değildir. Ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. 
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.