Bir türlü geçmeyen vajinal enfeksiyon nasıl tedavi edilir?

Geçmeyen vajinal enfeksiyon hakkında A'dan Z'ye merak ettiklerinize cevaplar

0 7

Vajinal Enfeksiyon Geçmek Bilmiyorsa Ne Yapmalıdır?

Vajinada enfeksiyon kadınların sık karşılaştığı bir sorundur ve vajinal fitiller, kremler ve ağızdan alınan haplar ile tedavi edilir. Ancak nadiren de olsa enfeksiyon tedaviye cevap vermez ve tedavi sonuçsuz kalır. Şayet sık tekrarlayan ve geçmeyen vajinada enfeksiyon sorunundan mustaripseniz vajinadan kültür testi yapılmalı, eşiniz de test olmalı, hem eşiniz hem de siz tedavi olmalısınız.

Geçmeyen Vajinada Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

  • Vajinal kaşıntı
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma
  • İlişki sırasında ağrı
  • Vajinal kanama veya lekelenme
  • Vajinanızdan akıntı miktarında artış
  • Vajinal akıntınızın renginde değişiklik

Genel belirtiler dışında yaşanan belirtiler vajinal enfeksiyonun sebebine bağlı olarak değişiklik gösterebilir:

  • Vajinada bakteriyel enfeksiyon olması durumunda genellikle grimsi beyaz ya da sarı akıntı görülmektedir. Cinsel ilişki sonrası gelen bu akıntının kokusu balık kokusuna benzer.
  • Vajinada mantar çoğunlukla vajinada kaşıntıya yol açmaktadır. Bu durumda görülen akıntının rengi çoğunlukla süzme peynir gibi kalın ve beyazdır.
  • Vajinada Trikomonas (trichomoniasis) gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığın sebep olduğu enfeksiyon vajinada kaşıntı ve kötü kokuya sebep olabilir. Bu durumda görülen akıntının rengi çoğunlukla yeşilimsi sarı renkte ve köpüklü yapıdadır. 

Geçmeyen Vajinal Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Tedavi uygulanmasına karşın halen devam eden vajinal enfeksiyon ve buna bağlı vajinal akıntı olması durumunda kişinin eşinin de kontrole gidip tahlil yaptırması ve tedavi olması gerekebilir. Eşinizden ve sizden genital sıvı alınıp kültür yaptırmalı ve buna uygun antibiyotik kullanmalıdır.

Vajinal mantar tedavi edilmediğinde vajinada kalıcı enfeksiyon görülebilir. Bu nedenle vajinada mantar varsa tedavi olmalıdır.

Op. Dr. Seval Taşdemir vajinal enfeksiyon konusunda şu bilgileri vermektedir:

“Cinsel hayatı olmayan kadınlarda vajinal enfeksiyonun sebebi vajinadaki doğal dengenin bozulması yani vajinadaki iyi ve kötü bakterilerin oranlarının bozulması olabilir. Bu durumda hastaya i̇drar tahlili ve kültürü gaita tahlilin yaptırılması gerekir. Bu hastalara pamuklu ve ütülenmiş iç çamaşırlar giymesini ve düzenli olarak probiyotik tüketmesini öneriyorum.”

Vajinal enfeksiyonun tedavisi enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişmektedir:

  • Eğer vajinadaki enfeksiyon bakteriyel ise tedavisi için hastaya metronidazol tabletleri, krem, jel ya da klindamisin krem ya da jeli verilebilir.
  • Vajinal enfeksiyon mantar sebepli ise hastaya tedavi için antifungal kremler veya fitiller reçete edilebilir.
  • Vajinadaki enfeksiyonun nedeni yaygın görülen Trichomoniasis ise doktor hastaya metronidazol ya da  tinidazol tabletler verebilir.
  • Vajinal enfeksiyon vajinal atrofi sebepli oluşmuşsa hastaya östrojen kremler ya da tabletler reçete edilebilir.

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Önlenir?

Kadınlarda vajinal sağlığın korunması enfeksiyonları önlemek açısından çok önemlidir. Enfeksiyon oluşmasını önlemek için yapılması gereken ilk şeylerden birisi sentetik ve dar iç çamaşırlarından  kaçınmak olmalıdır. Bunun yerine mutlaka pamuklu ve rahat iç çamaşırları tercih edilmelidir. Bu çamaşırlar ise günde en az 1 kez değiştirilmelidir. Kadınlar iç çamaşırlarını temizlemek için deterjan değil, sabun kullanmalı ve yıkama sonrasında kuruttuktan sonra ütüyle buharlı yüksek derecede ütülenmelidir. Vajinal enfeksiyonun önlenmesi için önemli bir diğer konu ise genital temizliğinin parfümlü kozmetik ürünleriyle yapılmamasıdır. Genital temizlik için bu bölgeye özel olarak üretilen ürünler kullanabilirsiniz. Ayrıca kadınlar yaz aylarında havuz veya denizden sonra ıslak mayo ya da bikinilerini mutlaka çıkarmalı ve genital bölgelerinin kuru kalmasını sağlamalıdır. Ayrıca havuzun klorundan kurtulmak için mutlaka beklenmeden duş alınmalıdır. Son olarak, özel günlerde veya gündelik hayatta kadınlar aynı pedi uzun süre kullanmaktan mutlaka kaçınmalıdır. Ayrıca vajinal enfeksiyon bazen tampon ya da günlük ped alerjisinden de kaynaklanabilir, bu durumda bunlardan uzak durulmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.