Böbrek Sintigrafisi Nedir, Nasıl Çekilir?
Böbrek sintigrafi böbrek fonksiyonlarının incelenmesi için yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Böbrek sintigrafisi iki şekilde çekilmektedir: Dinamik ve Statik.
Dinamik Böbrek Sintigrafi Nedir?
Dinamik böbrek sintigrafisinde vücutta üst üriner kanalındaki darlıklar, renovasküler hipertansiyon, böbrek yetmezliği, renal transplantların takibi ve ameliyatlar öncesinde ve sonrasında böbreklerin durumu görülüp değerlendirilmektedir.
Dinamik Böbrek Sintigrafi Neden İstenir?
Dinamik böbrek sintigrafisi şu amaçlarla yapılmaktadır:
- Renal transplantasyonun takibi
- Böbrek yetmezliğinin değerlendirilmesi
- Renal renovasküler hipertansiyon teşhisi
- Split böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi
- Donör böbrek fonksiyon değerlendirilmesi
- Ameliyat öncesi ve sonrası böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi
- Üst üriner kanal darlıklarının araştırılması (diüretik renogram)
Dinamik Böbrek Sintigrafisi Nasıl Çekilir?
Dinamik böbrek sintigrafisi böbreklerde meydana gelen kanamaların değerlendirilmesi, radyofarmasötiği konsantre edilmesi ve idrar yolu ile uzaklaştırma işlevlerinin araştırılması için uygulanmaktadır.
Dinamik böbrek sintigrafisi çekilmesi için hastanın damar yolundan radyoaktif madde verilir ve görüntüler alınır. Bu çekime girecek kişilerde az da olsa hamilelik şüphesi olması durumunda mutlaka doktorunu bilgilendirmelidir.
Dinamik Böbrek Sintigrafisi Ön Hazırlık İşlemleri
Dinamik böbrek sintigrafisi randevusu alındıktan sonra hastanın (doktor aksini söylememişse) aç kalmasına gerek yoktur. Sintigrafiden yaklaşık 1-1,5 saat önce hasta 1,5 litre su içmelidir. Sintigrafisi çekilecek hasta gelirken yanında önceden çektirmiş olduğu film, rapor ve epikrizlerini mutlaka yanında getirmelidir.
Dinamik Böbrek Sintigrafisi Uygulaması
Dinamik böbrek sintigrafisi çekimi öncesinde hastaya damar yolundan gama kameranın altından radyoaktif ilaç verilmektedir. Çekim işlemi ilacı verilmesinden hemen sonra başlar ve ortalama olarak 20-40 dakika sürer. Çekim süresi hastanın yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.
Çekim esnasında doktor gerekli gördüğüne hastaya idrar yolundan idrar söktürücü (diüretik) ilaç enjekte edilmektedir.
Sintigrafi çekimi sırasında hastalar mümkün olduğunca hareket etmemeye özen göstermelidir.
Dinamik böbrek sintigrafisi sonucunda elde edilen görüntüler bilgisayar ortamına atılır ve ardından nükleer tıp uzmanı bu görüntüleri değerlendirip bir rapor oluşturur.
Statik Böbrek Sintigrafi Nedir?
Statik böbrek sintigrafisi böbreklerdeki tümör, kist ve lezyon gibi oluşumların incelenmesi için yapılmaktadır. Böbreklerde oluşan enfeksiyonlar böbrek dokularındaki anormallikler sonucunda meydana gelmektedir. Bu yüzden statik böbrek sintigrafisi sayesinde böbrek dokularındaki anormallikler görülebilmektedir.
Böbrek sintigrafisi hem yetişkinlere hem çocuklara hem de bebeklerde çekilebilmektedir. Böbrek sintigrafisi bebeklerde mag3 çekim işlemleri olarak bilinir ve uzman doktor tarafından yapılır.
Statik Böbrek Sintigrafisi Neden İstenir?
Statik böbrek sintigrafisi şu amaçlarla yapılmaktadır:
- Böbreklerde var olan tümör ve kist gibi lezyonların araştırılması için
- Böbrekte önceden meydana gelen enfeksiyonların böbreğe ne kadar zarar verdiğini görmek için
- Genetik böbrek anomalileri ve ektopik böbrek araştırılması için
- Ayrı ayrı böbrek fonksiyonlarının araştırılması için
- Böbreklerde fonksiyon bozukluğu durumunda doğrulama için
Statik Böbrek Sintigrafisi Nasıl Çekilir?
Statik böbrek sintigrafisi sayesinde böbreklerin şekli, bölgeleri ve boyutları görülüp değerlendirilebilmektedir. Ek olarak bu görüntüleme sayesinde böbreklerde idrar üreten korteks tabakasının fonksiyonları araştırılması yapılmaktadır.
Böbrek sintigrafisi vücuda damar yoluyla radyoaktif madde verilerek çekilmektedir. Vücutta bu madde korteks tabakasında birikir ve bu birikme gama kamerası ile görüntü alınmasını sağlar. Hamile olan kadınlara statik böbrek sintigrafisi yapılmamaktadır.
Emziren annelerin bebeklerinin beslenmesine aksama olmaması için sintigrafi çekiminden sonraki ilk gün boyunca süt sağılarak atılmalıdır.
Statik Böbrek Sintigrafisi Ön Hazırlık İşlemleri
Statik böbrek sintigrafisi için hastanın özel bir hazırlık yapmasına gerek olmamaktadır.
Sintigrafisi çekilecek hasta gelirken yanında önceden çektirmiş olduğu film, rapor ve epikrizlerini mutlaka yanında getirmelidir.
Statik Nöbrek Sintigrafisi Uygulaması
Sintigrafi çekilmesi için öncelikle hastaya damar yolundan radyoaktif madde verilmektedir. İlaç verildikten sonra 2-4 saat bekledikten sonra gama kamera ile görüntüler alınmaktadır. Sintigrafi çekimi 30 dakika sürmektedir. Çekim bittikten sonra elde edilen görüntüler bilgisayar ortamına atılır ve nükleer tıp uzmanı tarafından değerlendirilip raporlanır.