Bowen Hastalığı Tehlikelimi Nasıl Geçer?

Bowen Hastalığı Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 747

Bowen Hastalığı Nedir? Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Bowen hastalığı kolaylıkla tedavi edilebilen bir cilt kanseri türüdür. Bowen hastalığının temel belirtileri cilt üzerindeki kırmızı pul pul döküntülerdir.

Bowen Hastalığı Ciddi midir?

Bowen hastalığının kendisi genellikle ciddi değildir. Yıllar veya aylar içinde yavaşça büyümeye meyillidir ve bunun için birçok etkili tedavi yöntemi ardır.

Bowen Hastalığının Nedenleri

Bowen hastalığı genellikle 60 ve 70 yaşlarında olan ileri yaştaki kişileri etkiler.

Kesin sebep belirsizdir, ancak genellikle şu kişilerde meydana gelir;

  • Güneşe uzun süre maruz kalmak – özellikle açık tenli kişilerde
  • Zayıf bir bağışıklığa sahip olmak – örneğin, AIDSli kişiler veya organ naklinden sonra bağışıklık sistemini baskılamak için ilaç kullanan kişilerde daha yaygındır.
  • Önceden radyoterapi almış olmak
  • İnsan papillom virüsü  (HPV) – genital bölgeyi etkileyen ve genital siğile neden olan yaygın bir virüs

Bowen hastalığı ailelerde yayılmaz ve başkalarına bulaştırmazsınız.

Bowen Hastalığının Belirtileri

Bowen hastalığı genellikle ciltte 1-3 cm çapında ve kaşıntılı veya kaşıntısız olan kızarık pullanmalar olarak görünür.

Etkilenen cilt kızarma ve ağrı olabilir, kanayabilir ve kabuklanabilir.

Küçük, kızarık pul pul lezyonlar vücudun el ve yüz gibi güneşe maruz kalan bölgelerinde oluşur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde genital bölgede de bu lezyonlar görülebilir.

Bu lezyonlar kabarık benek veya siğillere benzer. Kaşıntılı hale gelir ve eğer kaşınırsa kabuklu bir görünüm gelişir.

Bowen Hastalığı Tedavisi

Tedavi vücudunuzun neresinde bulunduğuna, kalınlığına, boyutuna ve kaç tane alanı etkilediğine bağlıdır. Tedaviler şunlardır:

Kriyoterapi

Likit nitrojen maddesi kanserli cilt üzerine sıkılır. İşlem ağrılı olabilir ve cilt birkaç gün için bir miktar rahatsız kalabilir. Tedavi edilen alan su toplayabilir ve akabilir. Leke bundan sonra kabuk bağlayacaktır ve birkaç hafta içinde etkilenen cildi ortadan kaldırarak düşecektir.

Küretaj ve Yakma

Lokal anestezi etkisi alında, etkilenen cilt uyuşturulur ve kazınır veya ortadan kaldırılır. Kanamayı durdurmak için ısı veya elektrik kullanılır ve zaman içinde iyileşmeye bırakılır. Enfeksiyonlardan uzak tutmak için antibiyotik reçete edilir.

PDT (Fotodinamik Terapi)

Lazer yardımıyla etkilenen alanın hücreleri yakılır veya öldürülür. İşlem ışık hassasiyet kremiyle tamamlanır. Bütün süreç 20-45 dakika sürer, ve gerekliliğe bağlı olarak seansların sayısı değişiklik gösterebilir.

Kemoterapi kremi

5-fluorouracil veya imikuimod gibi ilaçlar birkaç hafta leke üzerine düzenli olarak uygulanır. Cilt iyileşmeden önce genellikle kızarır ve iltihaplanır.

Fotodinamik terapi

Işığa duyarlı krem etkilenen cilde uygulanır ve anormal hücreleri yok etmek için 4-6 saat kadar lazer doğrudan cilde uygulanır. Işıktan korumak için alan sargıyla sarılır. Birden fazla seansa ihtiyaç duyabilirsiniz.

Ameliyat

Bu tedavi seçeneklerinin en sonuncusunu oluşturur. Lokal anestezi altında etkilenen derinin alınmasını kapsar ve daha sonra dikişle yara kapatılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.