Boyun Fıtığına Hangi Doktor Bakar Hangi Bölüme Girer?

Boyun Fıtığına Hangi Bölüm Bakar Hangi Doktora Bölüme Gidilir?

0 17.203

Boyun Fıtığı Nedir?

Bilindiği gibi omurga yapımız, bedenin dik durmasını sağladığı gibi esnek hareket etmemizi de sağlar. Omurga, omur ( vertebra) adı verilen kemiklerden meydana gelir. Omurga yapımızda diskler de yer alır. Bu küçük diskler, omurların üzerine yük binmesini engellemek sureti ile hareket etmemizi sağlar. Omurganın muazzam yapısı içinde, korunaklı bir sinir ağı olan omurilik geçer. Her insanın boynunda 7 adet vertebra ve 5 adet disk yer alır. Disklerin içi jelatinöz adı verilen bir sıvı ile doludur. Disklerin dışı ise sert bir doku ile sarılıdır.  Kişi omurgasını zorladığında ya da uzunca bir süre hareketsiz kaldığında veya yaşlanmaya bağlı nedenlerle, omurganın fonksiyonu bozulabilir. Diskler aşınabilir ve hatta bu sıvı, baskı nedeniyle dışarı sızabilir. İşte bu olaya disk hernisi ya da boyun fıtığı adı verilir. Böylece disk zamanla özelliğini ve elastik yapısını kaybeder. Bu olay sonunda boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı belirtileri oldukça barizdir ve bu belirtiler görüldüğünde boyun fıtığından şüphelenmek gerekir. Bu belirtiler:

  • Bir kolda veya her iki kolda karıncalanma
  • Boyunda ve kaslarda ağrı
  • Kolların gücünü kaybetmesi
  • Refleks azalması
  • Adale spazmı, istem dışı gelişen kasılma ve ağrılar
  • Kol ölçüsünde incelmeler
  • Ense ağrısı
  • Enseden kollara yayılan ağrılar
  • Kolda ve elde oluşabilecek uyuşma-karıncalanma
  • Bazen baş ve boyun ağrıları
  • Kulak çınlaması- Baş dönmesi
  • Mide bulantısı- kusma
  • Adale gücünde zayıflık
  • Nesneleri tutmada zorluk
  • Geceleri oluşan aşırı ağrılar
  • Yürüme güçlüğü

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun fıtığının bazı nedenleri vardır, bir kimse bir yerde sürekli pozisyonunu bozmadan kalırsa, örneğin bilgisayar başında saatler geçiriyorsa bu sağlıklı olmayan bir duruş şeklidir ve bedenin doğasına aykırıdır. Yine gereğinden fazla ağırlık kaldırma, ağırlığı kaldırırken uygun pozisyonda kaldırmamak, sağlıksız sabit duruşlar ( örneğin tek ayağa baskı gelecek şekilde tek üzerinde durmak), ısınmadan yapılan egzersizler, boyun kütletme, klima soğuk havasına uzun süre maruz kalmak, ani ve ters hareketler yapmak tüm bu saydıklarımız boyun fıtığına neden olur. Bunların yanı sıra çok az da olsa genetik faktörler de nedenlere eklenebilir.

Boyun Fıtığı Kimlerde Görülür, Boyun Fıtığı İçin Risk Grubu Nelerdir?

  • Sürekli olarak masa başında bekleyen ya da bilgisayar TV karşısında saatler geçirenlerde boyun fıtığı meydana gelebilir
  • Hiç spor yapmayanlar ani olarak spora başlarsa ve ısınmadan ağır hareketler yaparsa, boyun fıtığı meydana gelebilir
  • Bir de boyun fıtığına yol açan, ağır meslekler vardır bu tür meslekler gün boyu sabit bir noktaya bakmayı gerektirebilir.
  • Yanlış bir pozisyon boyun fıtığına yol açabilir.
  • Kemik hastalıkları, yaşlanmaya bağlı eklem hastalıkları, kireç, romatizma ve iltihaplı artrit hastalıklar boyun fıtığına yol açabilir.
  • Yine risk grubu içerisinde, trafik kazası geçirenler, araç sürerken hızlı gidip aniden fren yapanlar, çarpışmaya maruz kalanlar, dövüş sporları yapanlar, risk altındadır.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?

Boyun fıtığı ağrısı boyun bölgesinin haricinde kollara, başa, nadir de olsa bacaklara vurabilir. Kişi kendini düzeltemez ve yürürken dengesini bile kaybedebilir. Eskiden çok kolay taşıyabildiği yükleri artık taşıyamaz duruma gelir.

Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boyun fıtığı hastalığı için gidilecek poliklinik Beyin Cerrahi Polikliniğidir.

Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis edilmesi son derece kolay olan boyun fıtığı için doktor bazı testler uygular. Bunlar arasında fiziksel tetkik geleneksel teşhis yollarından biridir. Bunun dışında MR- tomografi ve ek olarak EMG istenir. Böylece nokta olarak fıtık bölgesi tespit edilebilir, sinirlerin zarar boyutu anlaşılabilir.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun fıtığı günümüzde tıbbi teknolojinin de ilerlemesine paralel olarak %90 oranında ameliyat gerekmeden de tedavi edilebiliyor. Tedavi için gerekli olan yöntemler aşağıda sıralanmıştır:

Ağrı Kesici Kullanımı

Eğer boyun fıtığı daha ilk evrelerde ise ve sinirler çok hasar görmediyse tedavi kolayca ağrı kesicilerle yapılabilir. Ek olarak doktorunuz bazı kas gevşetici ilaçlar da verebilir. Doktorunuz size ağrı kesici ilaçlarla beraber istirahat önerecektir. Kaslarınızı rahatlatmak için bazı merhemler de verilebilir.

Egzersiz

Egzersizler sinirler ve kaslar üzerine düşen baskıyı hafifletir, çünkü kaslar egzersizle güçlü hale gelir.  Doktorunuz ağır olmamak üzere size egzersiz önerebilir.

Masaj

Yine doktorunuz size masaj önerebilir, bulunduğunuz çevrede masaj tekniklerini uygulayacak bir uzman varsa işiniz çok kolay olacaktır. Boyun bölgesinde çok önemli noktalara baskı uygulayarak ağrılar giderilebilir. Önerilen tüm yöntemler ve ağrı kesiciler işe yaramazsa cerrahi operasyon önerilmektedir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Ameliyat en son başvurulan yöntemdir, genelde hastayı rahatlatmak için yukarıda saydığımız yöntemler önerilmektedir. Ancak yeterli olmadığında ameliyat son çare olarak uygulanır. Tıp teknolojisinin gelişmesi ile beraber, boyun fıtığı ameliyatı korkulan bir ameliyat değildir. Bu konuda her ilde yetişmiş çok sayıda kalifiye doktorlarımız bulunmaktadır. Gönül rahatlığı ile ameliyat olabilirsiniz. Bu ameliyatlarda sinir dokusuna zarar verilmeden omurilik rahatlatılmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.