İdrar Rengi Beyaz Şeffaf Renksiz Olması Neden Olur Nasıl Geçer?

Beyaz İdrar, İdrarın Beyaz Olması Ne Demek Ne Anlama Gelir Nedenleri

0 12.003

İdrarın Rengi Beyaz Olması Nedenleri Tedavisi

İdrarın rengi birçok hastalık hakkında bizlere bilgi verebilir. Normalde soluk sarı, saman sarısı idrar rengi normal idrar rengi kabul edilir. İdrar renginde meydana gelecek değişimler, idrar yolu hastalıklarının habercisi olabilir. Sık karşılaşılan idrar renklerinden biri de idrarın şeffaf (beyaz, renksiz) olmasıdır. Bu durum genellikle çok su içmekten kaynaklanan geçici bir durumken bazen daha başka sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Yine aşırı antibiyotik ilaç diüretik ilaç alanlar, şeker ilaçları ve tansiyon ilaçları alanlarda da idrar rengi değişik olmaktadır. Bu durum da farklı ilaçların kimyasal etkileri nedeni ile ortaya çıkar.

Şefaf, Beyaz, Renksiz İdrar Neden Olur?

Şeker Hastalığı

Tip I ve tip II Diyabet halk arasında Şeker Hastalığı olarak bilinir. Her yaşta ortaya çıkabilen diyabet genelde obezite hastalarında, sık ortaya çıkar. Bu hastalık temel olarak; hastada kan sıvısı glikoz seviyelerinde artışa neden olur. Çünkü insülin, kandaki şekerin hücre geçişini sağlamak için anahtar görevi görür ve şeker hastalarında bu mekanizma çalışmaz. İnsülin, pankreas tarafından beta hücreleri adı verilen bir mekanizma tarafından karaciğerin direktifleri doğrultusunda, yemek yediğimizde salgılanır ve kana karışır.

Diyabet Hastalığı Belirtileri:
  • Sık sık susama, su içme ihtiyacı duyma
  • Gece sık sık idrara çıkma
  • Yemeklerden sonra yorgun hissetme
  • Halsiz hissetme
  • Çabuk acıkmak
  • Aşırı kilo kaybı
  • Aşırı kilo alımı
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma
  • Deride kaşıntı
  • Nefes darlığı

Belirtileri diyabet hastalarında görülür, bu hastalık ömür boyu tedavi gerektirir ve kişi, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Sadece ilaçlarla hastalığın organları tahrip etmesi önlenemez. İlaç ve diyetin, tek bir amacı vardır. Kan şeker seviyesini normal sınırları dahilinde tutmaktır. Bazı şeker hastalarında, tip II’den tip I ‘e geçiş olur ki, bu durumda hasta günlük olarak insülin hormonunu enjeksiyon olarak alır. Pankreas hiç çalışmaz.

Böbrek Hastalıkları

Böbrekler her insanda filtre görevi görürler ve ikişer tane olarak bulunurlar. Şeker hastalıkları, böbreklere zarar verir, aşırı tuz seven insanlar günün birinde böbrek hastalığına yakalanabilirler. Böbrek hastalığı varsa idrar rengi de normal olmaz. Çok tuz alanlar ve çok su içenlerde, idrar rengi tam beyaz olmaktadır.

Çok Su İçmek

Çok su tüketenlerde idrar, beyaz, şeffaf renk çıkar. Bu normal bir durumdur ama günde 3 Lt ölçüden fazla su içen insanlar aşırı su tüketirler. Bu durum ise normal değildir. Çok su içince kan sıvısı normal konsantrasyonunu ( yoğunluğunu) kaybeder. Böylece sudaki tuz oranı aşırı azalır, sodyumun çok düşmesi de ölüm tehlikesi barındırır. Bu nedenle, durup dururken aşırı su içmeye başlarsanız mutlaka doktora görünüp sodyum oranlarınıza baktırın.

İdrar Söktürücülerin Kullanımı

İdrar söktürücüler de idrarın şeffaf olmasına neden olabilir. İdrar tansiyonu hemen düşürür, diüretik ilaç alanlar, 2 saat içinde ödem varsa 7-8 kere idrara çıkarlar. Bu da vitamin- sodyum gibi bir çok kayba yol açar. Furosemid ve bumetanid adı verilen maddeler, kişinin hızla idrara çıkmasını ve tansiyonun düşmesini sağlarlar.

Şekersiz Diyabet (Diabetes İnsipidus)

Şekersiz diyabet hastalığı da idrarın şeffaf renkte olmasının nedenlerindendir. Bu hastalık, yaşlanmaya ya da aşırı şeker alımına bağlı olmayan, hormon hastalığıdır. İnsülin hormonu doğuştan az salgılanır. Kanda var olan şekerin hücre geçişini sağlayan bu anahtar az salgılandığı için, kanda şeker var olmaya devam eder. Kanda şekerin olmasının ne zararı var diye düşünebilirsiniz. Birincisi şeker kanın viskozite değerini değiştirir, daha az akışkan hale getirir. Su ile pekmez gibi düşünebilirsiniz. İşte damar yollarında sürekli akması gereken kan akışı zorlanır bu da kanı pompalayan kalbi zorlar. Damar içinde zamanla 5-10 yıl gibi bir sürede damar içinde plak oluşmaya ve daralmaya başlar.  Damarlar tıkandığında kalp hastalıkları hemen ortaya çıkar. Bu hormonal hastalık da tedavi edilebilir bir hastalıktır. Neticede salgılanamayan insülin iğne ile enjekte edilebilir. Bunun oranını belirlemek de hassas bir konudur. Doktorunuz ( dahiliye uzmanı) size ne kadar insülin almanız gerektiğini söyler. Şeker hastaları, sık sık idrara çıkabilirler. Normal bir insanın aksine şeker hastası günde 4-5 kat daha fazla idrara çıkar. Bu da onda bir çok vitamin mineral eksikliğine yol açar.

İdrar Şefaf, Beyaz, Renksiz İse Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

İdrar renginde değişim olanların gideceği poliklinik Bevliye- Üroloji polikliniğidir.

Şeffaf Beyaz Renksiz İdrar ile ilgili Doktorlara Sorular ve Cevaplar

Soru: Doktor bey, ben de birkaç aydır şeffaf ve beyaz bir idrar atıyorum. Bu durumdan korkmalı mıyım? Cevap için teşekkürler.

Cevap: Merhaba ben Üroloji Uzmanı Mehmet Zeynel Keskin. İdrarın beyaz olması ve bu durumun sürekli olmasının bazı nedenleri vardır. Tam beyaz idrar bize üriner sistem enfeksiyonlarını düşündürür.  Bir de bel soğukluğu da etken olabilir. En yakın zamanda bir üroloji servisine görünmenizi öneririm. Tahlillere bakılmadan kesin bir şey söylenemez.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.