Bulgurun Sağlığa Zararları Nelerdir Kabız, İshal Şişkinlik Yapar mı

Bulgur Ve Bulgur Pilavı Gaz Yapar mı Bebekte Gaz Sancısına Yol Açar mı

0 40

Bulgur Ve Bulgur Pilavı Gaz Sancısı Yapar mı?

Bulgur, Türk mutfağının çok önemli bir tahıl çeşididir. Bulgur doğru ve sağlıklı oranda tüketildiği taktirde çok sağlıklı ve besleyici özelliktedir.

Bulgur Gaz Sorununa Yol Açar mı?

Bulgur, kepekli bir tahıldır ve sağlık için faydalı bir besindir. Fakat bulgurun bazı kişilerde şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi problemlere neden olduğu da bilinmektedir. Anne sütüyle de bebeğe geçebildiğinden bebekte de gaz sorununa sebep olabilir.

Bulgurun Faydaları Nelerdir?

Bulgur içeriğinde yüksek oranda lif bulunmaktadır.  Bu lifler vücutta oluşabilecek kronik hastalıkların riskini düşürmektedir. Ayrıca lif kişinin tok kalma süresini de arttırdığından kilo vermeyi de hızlandırmaktadır. Bulgur özellikle bağırsak ve sindirim sağlığına iyi gelen bir besindir.

  • Bulgurun bir diğer faydası ise iltihap önleyici olmasıdır. Bu yönüyle, düzenli tüketilen bulgur vücuttaki kronik iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve vücudu hastalıklara karşı korur.
  • Bulgur hem çok besleyici hem çok doyurucu hem de çok sağlıklıdır. Çünkü içeriğindeki zengin lif kişinin uzun süreler tok kalmasını sağlar.  Buna ek olarak bulgurdaki az yağ içeriğine bağlı olarak kalorisi de çok düşüktür. Ayrıca bulgur fiyat olarak da avantajlı bir besindir, neredeyse herkesin kolaylıkla temin edebileceği bir tahıldır.
  • Tahıllar içindeki bulgurun glisemik indeksi düşüktür ve bu sayede tüketildiği zaman kan şekerini hızla yükseltmez ve kişiyi uzun süre tok tutmaya yardımcı olur.
  • Bulgurun bir diğer faydası ise vücudu kansere karşı korumasıdır. Bulgur tüketimi vücutta kanser oluşma riskini düşürmektedir.
  • Bulgur içeriğinde başta demir,B6 ve manganez olmak üzere birçok farklı vitamin ve mineral barındırır. Tüm bu içeriği sayesinde bulgur vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.
  • Bulgur hamilelikte anne ve karnındaki bebeklerin gelişimi için de yararlı bir tahıldır.
  • Bulgurun içeriğinde bolca bulunan B1 vitaminleri, potasyum, fosfor ve demir vücudun sinir ve sindirim sistemi için de çok faydalıdır.
  • Bulgurdaki sodyum miktarı düşüktür ve bu sayede kişideki yüksek tansiyon ve total-LDL kolesterol seviyesini düşürmeye yardım ederek kalp hastalıkları oluşma riskini düşürmektedir.
  • Bulgurda bulunan potasyum, kemik ve kasların güçlenmesi sağlar ve aynı zamanda kalbin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur.
  • Bulgurun içeriğinde bulunan betainin yapılan araştırmalar sonucunda eklem iltihabını yüksek oranda önlediği görülmüştür.

Bulgurun Zararları Nelerdir?

Bulgur bazı insanlar için zararlı olabilir. Bu insanların bulgur gibi tahıllara alerjileri olabilir ve tahıl tüketmek bu insanlar için hiç iyi değildir. Bu insanlar bulgur tükettikten sonra kusma, şişkinlik, karında ağrı ve ishal gibi şikayetler yaşarlar ve tüm bu şikayetler kişide çölyak hastalığı olduğunu göstermektedir. Çölyak hastaları bulgurdan mutlaka uzak durmalıdır çünkü bulgurdaki gluten proteini bu insanlar için zararlıdır.

Bulgurda yüksek oranda bulunan potasyum böbrek hastaları için çok da iyi değildir. Bu yüzden böbreklerinde problem olan kişiler bulgur tüketiminde mutlaka dikkatli olmalıdır.

Midede yanma veya ekşime gibi mide problemleri olan insanlar bulgur tüketimini azaltmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.