Akne Vulgaris Ne Demek Tedavisinde Reçete Edilen İlaçlar

Akne Vulgaris Nedir Neden Olur Belirtileri Tedavisi İlaçları

0 12

Akne Vulgaris Ne Demektir?

Bazen kıl folikülleri sebum (fazla yağ), bakteriler ve ölü hücreler nedeniyle tıkanır. Bunun sonucunda akne vulgaris adlı cilt problemi ortaya çıkar. Kistlere, beyaz ve siyah noktalara, sivilcelere ve çeşitli lekelere yol açar. Birçok insan ergenlik döneminde bununla karşılaşır. Farklı akne türleri vardır ve içlerinde en sık görüleni akne vulgaristir. Çoğunlukla ergenliğin başlangıcında ve 20’li yaşlarda meydana gelir.

Akne Vulgaris Nedir

Akne vulgaris, yaygın görülen bir sivilce türüdür, ciltte siyah nokta, beyaz nokta ve diğer sivilce türlerinin varlığına işaret eder.

Sırt, göğüs ve yüz bölgesinde, omuzlarda daha yaygındır.

Akne Vulgaris Neden Olur?

Gözeneklerin tıkanmasından kaynaklanır. Kısaca ‘akne’ diye de adlandırılır. Derideki ölü hücreler ve aşırı yağ gözeneklerde birikerek akne vulgaris sorununa neden olur. Görülme oranı oldukça yüksektir.

  • Ergenlikte androjen isimli hormon seviyesi artış gösterir. Buna bağlı olarak yağ bezlerinden daha çok sebum üretilmeye başlanır. Sonucunda akne vulgaris ortaya çıkar.
  • Kıl köklerinin sebum ile tıkanması sonucu Akne Vulgaris meydana gelir
  • Araştırmalara göre, endüstrinin gelişmiş olduğu bölgelerde yaşayanlar bu deri hastalığıyla sık karşılaşmaktadır. Fakat ergenlik döneminde daha yoğundur. Çünkü vucut kendini yetişkinlik sürecine hazırladığından birçok hormon düzeyinde iniş-çıkışlar olmaktadır. Yine bu süreçte kişi cinsel olgunluğa erişmektedir. Tüm bunlar akne Vulgaris oluşumunu beraberinde getirir.
  • Hormonal dalgalanmalardan kaynaklanan akneler, ergenlik dönemi bittikten sonra da varlığını sürdürebilir.

Genetik

Anne veya babanızda yahut üst soydan birinde akne Vulgaris mevcutsa siz de buna rastlayabilirsiniz.

Hormonal Değişiklikler

Hormonlarla ilgili bozukluklar (polikistik over sendromu vb.) yağ bezlerinden daha çok sebum salgılanmasını tetikler. Bu da Akne Vulgarise neden olabilir. Örneğin hamilelikte, menopoz döneminde, âdet öncesinde ve âdet sırasında, ergenlikte hormonal değişiklikler yaşanır. Bu kişiler akne problemine daha yatkındır.

Stres

Çok stresli bir hayatınız varsa yağ bezleriniz gereğinden fazla çalışıyor olabilir. Bu da aşırı sebum üretimini beraberinde getirerek Akne Vulgaris oluşumuna sebebiyet verir.

Beslenme

Yüksek glisemik indekse sahip şekerli gıdaları sık sık tüketiyorsanız aknelerle mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

Cilt Bakımı Ürünleri

Herkesin kendi cilt yapısına uygun ürünler kullanması lâzımdır. Yoksa cilt tipiyle uyumsuz kozmetikler akne yapabilir. Kimilerinin bazı kimyasallara alerjisi vardır. Bunları içeren ürünleri kullanmak akne ile sonuçlanabilir. Düzenli olarak cilt bakım ürünleri uyguluyor veya makyaj yapıyorsanız cildinizi iyice temizlemeye de özen göstermeniz gerekir. Yoksa kalıntılar birikerek gözeneklerinizin tıkanmasına yol açıp sizi akne problemiyle baş başa bırakabilir.

İlaçların Yan Etkileri

Lityum, DHEA ve androjen hormonu barındıran ilaçların yan etkilerinden biri de aknelerdir. Ayrıca kortikosteroid grubundaki ilaçlar da Akne Vulgaris nedenleri arasında gösterilebilir.

Akne Vulgaris Belirtileri Nelerdir?

  • Sivilce
  • Ciltte siyah nokta
  • Ciltte beyaz nokta
  • Küçük, kırmızı hassas yumrular
  • Derinin altında büyük, katı, ağrılı topaklar
  • Derinin altında ağrılı, irin dolu topaklar

Akne Vulgaris Nasıl Geçer?

Akne Vulgaris tedavisi cildiye uzmanları tarafından yapılır. Nüfusun büyük çoğunluğunu etkileyen bu hastalık, ergenlerde daha çok gözlemlenir. Fakat her yaş grubundaki insanın bu sorunu yaşaması mümkündür.

Akne Vulgaris tedavisi cilde sürülen kremler ve ağızdan alınan ilaçlar ile yapılır.

Akne vulgarisin sistemik tedavisi üç farklı ilaç türünden biriyle yapılır: Hormonal ajanlar, isotretinoin ve antibiyotikler.

Topikal retinoidler akne vulgaris tedavisinde en sık kullanılan ilaçların başında gelir. Akne vulgarisin hafif ve orta dereceli tiplerinde genellikle topikal antibiyotiklere başvurulur.

İlaç tedavisinin uzun süre boyunca düzenli olarak uygulanmasına ihtiyaç vardır. Etkili sonuç alabilmek buna bağlıdır. İyileşme 1 ay içinde başlar. Etkisinin devam etmesi ve kalıcı olması için tedaviyi en az 6 ay sürdürmek önemlidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.