Burun Yarası Burun İçi Yaraları Hangi Hastalığın Habercisi? Yara Kremi

Burun İçinde Yara Neden Olur Nasıl Geçer Burun Yarasına Ne İyi Gelir

0 95

Burun İçinde Yara Nedenleri Ve Tedavisi

Burun içinde yara oluşumu burun kanserinden burunda kıl kökü iltihabına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Burun içi yaraya, burundan kan gelmesi, burun içinde kaşınma, ağrı ve kabuklanma gibi belirtiler de eşlik edebilir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun burun içi yaraları geçirmek için tavsiye ettiği herhangi bir bitkisel yöntem mevcut değildir. Doktorunuzun tavsiye edeceği burun yarası için krem ve  ilaçlar burun içi ve burun dışındaki yarayı hızla geçirmeye yardımcı olacaktır.

Burun İçinde Ve Dışında Yara Neden Olur, Nasıl İyileşir?

Burun Kanseri

Burun kanseri burun içinde yara meydana gelmesinin olası nedenlerindendir. Ancak bu durum çok nadir meydana gelir. Burun kanseri burunda yaradan başka burun kanaması,  yüz bölgesinde hissizlik ve karıncalanma, sürekli burun akıntısı gibi birçok belirtiye neden olabilir.

Alerji

Alerji burun içi yaraların en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Toza, polene, hayvan tüyüne, belli gıdalara alerji gibi pek çok alerji türü vardır. Alerji hastalığı burun içindeki mukozada tahrişe yol açıp burun içi yaralara sebep olabilir.

İlaçların Yan Etkisi Olarak

Günlük kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak burun içinde tahrişe, kuruluğa ve yaraya neden olabilmektedir. Burun içinde yaranız varsa kullandığınız ilaçların prospektüslerini okuyun, doktorunuza danışarak yan etki yapan ilacı muadili ile değiştirin.

Soğuk Algınlığı

Grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarında burun sık sık akar , bu durum burun içi dokuya zarar verip burunda yara meydana getirebilir.

Burunda Kıl Dönmesi ve Kıl Kökü İltihabı

‘Folikülit’ terimi kıl iltihaplanması demektir. Burun kıl kökü iltihabı sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur, bakteriler ve mantarlar yüzünden oluşan bir rahatsızlıktır.  Burunda kılların iltihaplanması durumunda burun içinde yaralar meydana gelebilir.

Burun İçi Kuruluğu

Burunda yara oluşumunu önlemek ve nazal mukozanın hasar görmesini engellemek için burun içinin nemli kalması gerekir. Hava kuruluğu, klimaların aşırı kullanımı gibi çeşitli nedenler burun içindeki mukozaya zarar verip burunda yaralar oluşmasına sebep olabilir.

Burun Spreylerinin Yan Etkisi Olarak

Burun spreyleri genellikle alerjik rinit ve astım hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır.  Bu ilaçların uzun süre kullanılması burun içindeki cildin incelmesine ve burun yaralarının oluşmasına neden olabilir.

Travma, Tahriş

Burun içini kaşıma alışkanlığı, burun kıllarının sık sık kesilmesi gibi durumlar burun içindeki hassas dokuya zarar verip burunda yaraya ve kabuklanmalara neden olabilir.

Sinüzit

Burun çevresindeki boşluklar olan sinüslerin iltihaplanmasına ve şişmesine sinüzit denir. Bu durum burun akıntısı veya burun tıkanıklığı yapıp burunda yaraya yol açabilir.

Uçuk Hastalığı (Herpes Simpleks)

Uçuk hastalığının Herpes simpleks tip 1 ve Herpes simpleks tip 2 diye bilinen 2 türü vardır. Her iki virüs de burun dahil vücudun çeşitli yerlerinde yaralar meydana getirir. Herpes Simpleks 1 virüsü burun ve ağız çevresinde ağrılı yaralara neden olur. Burunda uçuğun geçmesi 7-10 gün sürer.

Burun İçi Polibi

Polipler burun iç yüzeyinde oluşan et beni görünümündeki dokulardır. Polipler de burunda yara oluşumunu tetikleyebilirler. Burun için poliplerle sinüzit hastalarında ve alerjik rinit olan kişilerde daha sık karşılaşılır.

Lupus Hastalığı

Lupus, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyen bağışıklık sistemi hastalığıdır. Burun içinde yara oluşumu, saç dökülmesi, ciltte ve ağız içinde yaralar lupus hastalığının olası belirtilerindendir.

AIDS

HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), demektir, AIDS’e yol açan virüstür. Adından da anlaşılacağı gibi bu virüs, kişinin bağışıklık sistemini zayıflatır ve daha kolay hastalanmasına neden olur. AIDS hastası olan kişilerde burun iltihabı ve sinüzit gibi problemleri daha sık meydana gelir. Bu sorunlar da burunda ağrıya neden olan yaralar oluşmasına yol açabilir.

Burun İçindeki Yara Nasıl Geçer?

Burun içindeki yaranın geçmesi bu durumun nedenine bağlı olarak değişir. Burundaki yara burun içindeki iltihaptan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotikli krem, alerjiden kaynaklıysa antihistaminik, uçuk ve AIDS gibi viral hastalıklardansa antiviral ilaç, sinüzitten dolayı burunda yara meydana geldiyse antibiyotik ilaç reçete edecektir.

Burun İçindeki Yara İle İlgili Doktorlara Sorular ve Cevapları

Sual: Hocam merhaba. Benim iki aydır geçmeyen bir burun içi yaralarım var. Eczaneden merhem alıp onu kullandım ama bir türlü geçmedi. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Kulak Burun Boğaz Doktoru Selçuk Onart’ın cevabı: (Furacin merhem kullanınız)

Sual: Doktor bey burnumda sürekli yara oluşuyo sabahları kanlı kabuk temizliyorum doktora gittim ama faydasını göremedim bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Kulak Burun Boğaz Doktoru Şenol Baş’ın cevabı: (Merhaba, bu aylarda ellerimizin kuruyup çatlaması gibi burun derimizde de kuruma ve çatlama doğal. Baharla birlikte rahatlama olur genelde. İlaç olarak xlear sprey öneririm. burun kabuklarını ise elinizle temizlememelisiniz. )

Not: Bu makalede soru cevaplar şahıslara mahsustur. Doktora sormadan ilaç kullanılması tavsiye edilmez.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.