El Ve Ayak Parmak Ucu Karıncalanması Nedenleri ve Tedavisi

Parmak Uçlarında Karıncalanma Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Doktor Bakar

0 21

Parmak Uçlarımda Karıncalanma Var Ne Yapayım

Parmak uçlarında karıncalanma hem el hem de ayak parmaklarında meydana gelebilir. Parmak uçlarında karıncalanmaya B12 eksikliği, kansızlık, boyun fıtığı, D vitamini, kalsiyum eksikliği, panik atak hastalığı gibi pek çok sorun neden olabilir.

Parmak Uçlarında Karıncalanma Neden Olur?

Kalsiyum Eksikliği

Kaslarımızın kasılmasında pek çok element görev alır. En önemlilerinden biri de kalsiyumdur. Ayrıca kalsiyum seviyesinin normal olması, elektriksel akımın sinirler arasında doğru bir şekilde iletilebilmesi için gereklidir. Kalsiyum eksikliği belirtilerinden biri de parmak uçlarında karıncalanmadır.

Kansızlık

Kansızlık anemi olarak da bilinir ve parmak uçlarında karıncalanmaya sebep olabilir. Anemi, kan dolaşımınızda dolaşan kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden daha düşük olduğu bir durumdur.

B12 Eksikliği

B12 eksikliği parmak uçlarında karıncalanmanın en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.  B12 vitamini seviyesi yapılan kan testi ile belirlenebilir. B12 normal seviyesi 700-800 pg/ml’dir. Bu seviyenin altında B12 eksikliği belirtileri yaşanabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Median sinir bilek bölgesinde meydana gelen sıkışma karpal tünel sendromuna yol açar. Bu da parmak uçlarında karıncalanmaya sebep olur. Söz konusu durumdan çoğunlukla önce baş parmağı ve işaret parmağı etkilenir. Karpal tünel sendromu hiçbir zaman serçe parmağı etkilemez.

Hipoglisemi (Kan Şekerinin Düşmesi)

Çeşitli faktörler nedeniyle glikoz miktarı (kan şekeri) belli bir seviyenin altına düşebilir. Buna hipoglisemi denir. 70 mg/dl’den daha düşük olması hâlinde bu durum hipoglisemi adını alır. Kan şekeri düşmesinin bir belirtisi de parmak uçlarında karıncalanmadır.

Sinir Sıkışması

Parmaklarımızda bulunan sinirlerin etrafı başka sinirlerle çevrilidir. Fakat sinirlerin aşırı baskı altında kalması, sinir sıkışmasına yol açar. Bunun sonucunda parmak uçları karıncalanmaya başlar. Yaralanma, romatoid artrit ve obezite gibi etkenler sinir sıkışmasına sebebiyet verebilir.

Panik Atak

Bu psikolojik sorun, ‘korku nöbeti’ olarak da nitelendirilir. Panik atak yaşayan kişi, aslında kendisini tehlikeye sokan herhangi bir şey olmadığı halde kendini tehlike altında hisseder ve çok telaşlanır. Bundan korunmaya çalışır, adrenalin hormonu yükselir ve korku duyar. Bahsi geçen rahatsızlık sırasında parmak uçları karıncalanıp uyuşur, göğüs bölgesinde sıkışma hissi olur.

Şeker Hastalığı

Diyabetli hastalarda polinöropati yani şeker nedeniyle sinir zedelenmesi meydana gelebilir. Bunun bir belirtisi de parmak uçlarında karıncalanma şikâyetidir. Teşhisi için EMG testinden yararlanılır. Şeker yüzünden ortaya çıkan nöropati, ilaçlarla tedavi edilir.

Vitamin Eksikliği

Sağlıksız ve yetersiz beslenme vitamin eksikliklerinin en temel nedenlerinden biridir. Vücudumuz ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri alamadığında pek çok sağlık sorunu oluşur. Parmak uçlarının karıncalanması buna örnektir. Bilhassa B12 vitamin eksikliğinde daha sık gözlemlenir.

Fibromiyalji

Fibromiyalji kas-iskelet sisteminde ağrı ile seyreden bir hastalıktır. Bu rahatsızlıkta çoğu zaman; duygudurum ve hafıza bozuklukları, uykusuzluk ve halsizlik gibi semptomlar da görülür. Fibromiyalji parmak uçlarında karıncalanma gibi bir belirti de verebilir.

Multipl skleroz (MS) Hastalığı

MS (Multipl skleroz) omuriliği ve beyni etkileyebilen bir durumdur. Kol ve bacak hareketlerinde, görme yetisinde problemlere yol açabilir. His kaybı, denge ve koordinasyon bozukluğu da buna eşlik edebilir. MS hastalığının bir belirtisi de parmak uçlarında karıncalanmadır.

Parmak Uçlarında Karıncalanma Nasıl Tedavi Edilir?

Parmak uçlarında karıncalanma sorunu varsa Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoruna yani Fizik tedavi doktoruna gitmelisiniz. Doktor sizden çeşitli testler isteyecektir. Bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum kansızlıktan kaynaklıysa kan ilacı reçete edecektir. B12 eksikliği söz konusuysa doktor b12 ilacı reçete edecektir. Karpal tünel sendromu bu duruma sebep olduysa medikal bileklik kullanmanız gerekecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.