Damaktaki Kist Ameliyatı Damağımda Kist Var

Damak Kisti Belirtileri Neden Nasıl Olur Nasıl Geçer Tedavisi

0 3.311

Damak Kisti Belirtileri Neden Nasıl Olur Nasıl Geçer Tedavisi

Damak kisti sık görülen sağlık sorunlarındandır. Kist, çoğunlukla üst kesici dişlerinin arkasında ortaya çıkmaktadır. Fakat damağı tüm kısımlarında kiste rastlamak mümkündür. Kistin renginin ise mor veya mavi tonlarında olabildiği belirtilebilmektedir.

Damak Kisti Belirtileri

  • Yemek yeme esnasında zorluk çekilmesi,
  • Çiğnemede zorlanılması,
  • Konuşmakta güçlük çekilmesi,
  • Dil hareketleri sırasında kabartı hissedilmesi,
  • Seyrek olarak kanama gözlemlenmesi,
  • Ağzın kötü kokması,
  • İltihap akıntıları,
  • Kabarıklık,
  • Şişlikler,
  • Dilde devamlı olarak tuzlu bir tat oluşması.

Damak Kistinin Diğer Belirtileri

Damak kistinin en erken belirtisi, ön damakta fark edilen şişliktir. Üst köpek dişlerinin arka kısmında konumlanan kist, erken safhada ufak boyutlardadır. Genellikle mavi tonunda bir renge sahiptir. Kistin içerisinde sıvı bulunabilmektedir. Dolayısıyla sert ya da yumuşak yapıda olabilmektedir. Bu evrede kişi acı hissetmeyebilmektedir. Kist enfeksiyonun başlamasının ardından kişi acılardan muzdarip olmaktadır. Bu evrede kistin içerisinden iltihap akabilmektedir. Bu bağlamda damakta bulunan şişliğin üzerinde açılma gözlemlenebilmektedir. Söz konusu iltihap ağızda tuz tadı hissedilmesine yol açmaktadır. Kist, damağı ve dişleri besleyen sinirlere oldukça yakın bir pozisyondadır. Bu nedenle, üstteki dişlerin ve ağız üstünün uyuşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca acıya da neden olabilmektedir. İlerleyen kist problemlerinde dişin diş etinden ayrılması söz konusu olabilmektedir. Eğer bahsi geçen kistin boyutu yüksekse konuşmada ve yemek yemede acıya sebebiyet verebilmektedir. Daha yüksek boyutlardaki kist problemleri, bireyin yüzünde belirgin bozuklulara zemin hazırlayabilir.

Damak Kisti Neden Olur?

Uzman hekimler, damak kistinin sebebinin embriyo epitel hücrelerin yayılması olduğunda hem fikirdir. Hücrelerin yayılmasını başlatan pek çok unsur bulunmaktadır;

Süreğen travma ya da ön damakta nüks eden tahriş, embriyo hücrelerinin yayılmasını tetikleyebilmektedir. Dişteki şekil bozukları ve dişin taşlanması bu sorunun sebepleri arasında yer almaktadır.

Ön damağa doğrudan alınan darbeler ve protezler damaktaki kist probleminin sebebi olabilmektedir.

Burun ya da ağız kısmında meydana gelen bakteri kaynaklı enfeksiyonların da bu soruna yol açabildiği bilinmektedir.

Nüks eden mukoza tutan kistler, hafif tükürük bezi yaralanmalarının sonucu olmaktadır. Söz konu mukoza hücreleri, mukusun ve tükürüğün toplanmasına neden olmaktadır. Kistin doğurduğu baskı damak kisti problemini meydana getirebilmektedir.

Damak Kisti Tedavisi

Damak kisti tedavisinde en sık başvurulan yöntem antibiyotik kullanımıdır. Diş cerrahisi haricinde direkt ağzın iç kısmına uygulanabilen bir görüntüleme söz konusudur. Dolayısıyla tespiti çoğunlukla tedavi üzerinden gerçekleşmektedir. Damakta veya çoğunlukla üst diş etlerinde rastlanılan bu kisti tedavi etmek adına ilaç kullanımına başvurulabilmektedir. Ancak bunlar yalnızca yetkili hekimin reçete ettiği ilaçlar olmalıdır. Bahsi geçen ilaçlar genel olarak bir günde iki defa kullanılmaktadır. Bu şekilde kistin tedavisi yaklaşık olarak 20 gün sürmektedir.

Enfeksiyon kapan kist problemlerinde, hekim çözüm amaçlı ilaçlar reçete edecektir. Buna ek olarak iltihap kurutucu ilaçları da beraberinde reçete edecektir. Enfeksiyon kapan kist, iltihabın ağız boşluğunda yayıldığına işaret etmektedir. Bu hususta gerekli tedbirler sağlanmalıdır. İltihap kurutucular ve ilaçlar kist tedavisine destek olmaz ise, cerrahi uygulama kişiye çözüm yolu olarak sunulabilmektedir.

Damak Kisti Ameliyatı

Dişte veyahut damağın üst kısmında rastlanılan kistin giderilmesi adına cerrahi müdahaleye de başvurulabilmektedir. Bu müdahaleler çoğu kist çeşidinde kesin çözüm yolu olabilmektedir. Fakat damak kisti için bunu söylemek pekte mümkün değildir. Damak kisti tedavisi esnasında kişinin dişlerinin alınması gerekebilmektedir. Bu gibi bir halde bireyin ağız kısmında açık yaralar ve büyük boşluklar oluşmaktadır. Bunun yanında kişi dişlerinden de olacaktır. Dolaysıyla cerrahi müdahalenin ciddi riskleri bulunmaktadır.

Genel olarak ilk safhada kist alınmaktadır. Fakat epitel doku yeniden şişliklere ve kist problemlerine neden olabilmektedir. Bu bağlamda müdahale tekrardan uygulanacaktır. İltihabı kontrol edebilmek tedavide esastır. Cerrahi müdahale bu hususta gerekli olan bir yöntemdir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.