Çene Kemiğinde Çene Üstünde Şişlik Nedenleri Tedavisi

Çenede Şişlik Çene Şişmesi Neden Olur Nasıl Geçer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
0 611

Çenede Şişlik Neden Olur Nasıl Geçer

Çenede şişlik çene enfeksiyonundan, dişte apse bulunmasına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Çenede, Çene Kemiğinde Çene Üstünde Şişlik Neden Olur?

Kemik veya deri enfeksiyonu: Çene kemiği veya altındaki yumuşak dokudaki lokal enfeksiyon çenede şişliğe neden olabilir.

Tükürük bezi enfeksiyonu: Tükürük bezindeki enfeksiyon çenede ani şişlik ve hassasiyete neden olabilir.

Dişte apse olması: Diş apsesi de çene de şişliğe yol açabilir.Diş apsesi bakteri kaynaklı enfeksiyonun sebep olduğu irin ve diğer atık maddelerin birikmesidir. Diş apsesi diş köklerini çevreleyen dokulara yayılarak ileri düzey diş çürüğü, diş kırığı veya dental enfeksiyondan kaynaklanır.

Çenede kist bulunması:Çenede kist bulunması çene şişliği nedenlerindendir.Kist diş hekiminiz tarafından klinik muayeneyle teşhis edilebilen gözle görülür bir şişlik şeklinde ortaya çıkan içi hava veya sıvı dolu bir kesedir. Kistler kötü huylu olmadıklarından zararlı değildir ancak rahatsızlık ve çenede şişliğe neden olduğu için alınmalıdır.

Toplardamar enfeksiyonu: Boyundaki toplardamar enfeksiyonu ateş ve terleme gibi sistemik belirtilere ek olarak çenede şişlik ve hassasiyete neden olabilir.

Sistemik enfeksiyon: Kabakulak gibi viral enfeksiyonlar tükürük bezlerinin şişmesine neden olabilir. Sistemik enfeksiyonlar boyundaki lenf boğumlarının genişlemesine de neden olabilir. Bunlardan herhangi biri çenede şiş bir görüntüye neden olabilir.

Travma Çeneye darbe alınması da çenede şişliğe yol açabilir.

Çene yaralanması: Çene yaralanması, çene kemiği kırığına veya doku içinde kan birikmesine neden olabilir. Bunlardan birisi şişliğe yol açacaktır.

Diş çektirmek: Çene şişliği diş çektirmeye normal bir tepki olarak meydana gelebilir.

Çene kemiği tümörleri: Çenede tümör bulunması da çene şişliği nedenlerindendir.Hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler şişliğe yol açarak çene kemiğinde başlayabilir. Vücudun diğer bölgelerinden kötü huylu tümörler çeneye sıçrayabilir.

Tükürük bezi tümörleri: İyi huylu veya kanserli tümör ağrısız şişliğe neden olarak tükürük bezlerinin birinde meydana gelebilir. Ana tükürük bezlerinden birindeki bir tümör azalan his ve yüz hareketlerine neden olarak yanındaki siniri potansiyel olarak engelleyebilir. Bu da çenede şişlik yapabilir.

Lenfoma:Lenfoma bir tür kanserdir ve çenede şişliğe neden olabilir

Çenede Şişliğin Diğer Nedenleri

Tükürük kanalı taşı: Çene üzerinde kronik, sürekli olmayan şişlik ve hassasiyet tükürük kanalını tıkayan bir taş varsa ortaya çıkabilir.

Eklem iltihabı: Romatizmalı eklem iltihabı çiğnerken ağrıyla birlikte şişlikle sonuçlanarak temporomandibular eklemi etkileyebilir.

Çenede Şişlik Nasıl Geçer?

Çenede şişlik için Diş hekimine gidip muayene olmalıdır. Çenede şişliğin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu durum enfeksiyondan kaynaklıysa doktor antibiyotik reçete eder.

Diş hekiminizin yazdığı antibiyotikleri zamanında alın: Diş hekiminiz çenenizdeki şişliği tedavi için antibiyotik reçete ettiyse, belirtilen zamanda düzenli olarak almanız gerekir.

Ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayın: 1 bardak dolusu suya tuz karıştırarak ağzınızı çalkalamakta kullanmak için antibakteriyal solüsyon elde edersiniz. Bunu düzenli bir şekilde yaparak, dişleriniz arasındaki yiyecek parçacıklarını temizleyeceksiniz hem de solüsyonun antibakteriyal özellikleri sayesinde bakteriyal hareketi azaltacaksınız.

Soğuk Kompres Yapın. Çene üzerinde soğuk kompres uygulamak çenedeki şişlik ve ağrıyı hafifletmek için faydalı olabilir. 2 saatte bir en az 15 dk soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bunun için buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın ve çene bölgeniz bunu tutun.

Patates Kullanın. Patatesin çene ağrısı ve iltihaplanmasını azaltmada etkilidir. Tüm yapmanız gereken ince bir dilim patates kesmek ve çenede şiş olan alana bir süre için yerleştirmektir. En iyi sonuçlar için bunu günde 4-5 kez tekrarlayın.

Çenem neden yemek yerken şişiyor?

Eğer yemek yerken çenenizin bir tarafının şiş ve hassas olduğunu fark ederseniz, tükürük kanalı taşı sebep olabilir. Yemek yemek tükürük bezlerinin tükürük üretimini arttırır. Kanalı tıkayan bir taş şişlik ve ağrıya neden olur.

Çenem neden sadece tek tarafta şişti?

Şişliğin bazı sebepleri yalnızca çenenin bir tarafını etkileyecektir. Tümörler, yaralanma veya tükürük bezi veya diş enfeksiyonu tek bir taraf veya diğerinde bulunabilir ancak iki taraflı olmayacaktır. Kulak altı tükürük bezini etkileyen bir viral enfeksiyon olan kabakulak bir veya her ikisi tarafta şişliğe neden olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.