Çift Çene Ameliyatı Nedir, Çift Çene Ameliyatı Öncesi Ve Sonrası
Hem üst hem de alt çeneye uygulanan çift çene ameliyatı, diğer adıyla ortognatik cerrahi; çene kemikleri, yumuşak-sert dokuların ve dişin normal yerine getirilmesi için yapılmaktadır. Bu ameliyat estetik amaçlı değil tedavi amaçlıdır. Üst çeneye uygulanan ameliyatlarında burun ucunda birçok değişim meydana gelir. Bu tür değişimlerin hastaya uygun hale gelmesi ve çenenin normal şekil alması için estetik görünüm bu ameliyat ile de kazandırılabilmektedir.
Çift Çene Ameliyatı Neden Yapılır?
Çift çene ameliyatı şu durumlarda gerekli olmaktadır:
- Hastaya ortodontik tedavi uygulanmasına rağmen iyileşme olmadığında,
- Hastalarda ısırma problemleri olması durumunda çene fonksiyonlarının iyileştirilmesi için,
- Hastaya uygulanan ortodontik tedavi sonuçlarının kalıcı olması için,
- Çene kemiğine uygulanan ortodontik tedavi sonrası iyileşme süresinin kısalması için,
- Çene kemiğinin olması gereken yerde olması için,
- Çenenin doğru yerine yerleştirilmesi gibi yüz görünümünün değiştirilip güzelleştirilmesi amacıyla,
- Hastaların çene ameliyatı sonrasında yaşadığı nefes alma (uyku apnesi vb) problemini geçirmek için,
- Hastada konuşma problemlerinin geçirilmesi için. Bu durumda çene ameliyatına ek olarak hastaya konuşma terapisi de verilmesi gerekebilir. Ayrıca kişide damak yarığı olması konuşmayı engelleyecektir.
Çift Çene Ameliyatı Öncesi Ve Sonrası Neler Yaşanır?
Çift çene ameliyatı için hastaya verilen gün hasta hastaneye ameliyattan 6 saat önce aç karnına olacak şekilde çağrılır. Hastaneye gelmeden önce hastaların duş alınabilir.
Çift çene ameliyatı öncesinde hastadan kan alınarak bir takım tetkikler tamamlanır.
Çift çene ameliyatı sonrasında hasta uyanana kadar ayılma odasında bekletilir. Ardından doktor uygun gördüğünde hasta odasına veya yoğun bakıma alınır.
Çift çene ameliyatı sonrasında ağızda şişlik olması normaldir. Hatta ameliyat sonrasındaki gün çenede kesi açılan yerde kan sızması yaşanabilir. Ameliyat sonrasında çene altında ve ucunda, yanaklarda morluk ve şişlikler meydana gelebilir. Bu şişlik ve morlukların yoğunlukları ameliyattaki işlemlere ve kişiden kişiye göre değişmektedir.
Çift çene ameliyatı sonrasında hastanın çene ve ağızda şişlik oluşmasının önlenmesi için geceleri başın 2-3 yastık ile üstte kalarak uyunması gerekli olabilir.
Çift çene ameliyatı ardından doktor uygun gördüğü vakit taburcu olunmalıdır. Doktor hastanın durumuna, şişliklerine ve ihtiyaçlarına bakarak çıkış zamanını belirlemektedir.
Çift çene ameliyatı sonrasında hastanın dişleri tel veya plastik splintler ile desteklenmektedir. Bu malzemeler sayesinde hastanın diş ve çeneleri sabit tutulmakta ve bu sayede hem iyileşme süreci hızlanmakta hem de ameliyat bölgesi koruma altında olmaktadır. Splint takılıp takılmayacağı hastanın durumuna göre değişecektir ve bu konu ile ilgili ameliyat öncesinde doktor ile konuşulmalıdır.
Çift çene ameliyatı ardından hastanın ağız temizliğine dikkat etmesi çok önemlidir. Hasta her yemek sonrasında ağzını bol su ile çalkalamalı ve doktorun verdiği ilaç veye dezenfektan solüsyonu ile tarif edilen şekilde ağız temizliği sağlanmalıdır.
Çift çene ameliyatı sonrasında hastanın bir diğer dikkat etmesi gereken konu beslenmedir. Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün hastanın sadece sıvı gıdalar ile beslenmesi gereklidir. Bunun sebebi ise ağız içine açılan kesilerdir. Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün aradından ise hasta yumuşak gıdaları yemeye başlayabilir. Doktor uygun gördüğü zamanda ise hasta normal beslenmesine devam edecektir.
Çift çene ameliyatı sonrasında 7-10 gün doktorun verdiği gargarayı yapması önerilmektedir.
Çift çene ameliyatı ardından doktor bazı antibiyotikler verecektir. Hastanın ilaçlarını reçeteye uygun şekilde düzenli olarak alması olası bir enfeksiyon oluşumunu engellemesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Çift çene ameliyatı sonrasında ağıza yapılan dikişler eriyebilen türde olan dikişlerdir. Bu yüzden bu dikişlerin bakımı için ağzın temizliği dışında herhangi bir şey gerekmemektedir. Ağız temizliğinde amaç ise ağızdaki bakterilerin dikişlere yapışmasını önlemektir.
Çift çene ameliyatı sonrasında ciltteki dikişler ilk 5 ila 7 gün içinde alınmaktadır. Ağız içindeki dikişiler ise kendiliğinden 1-2 ay içerisinde erimektedir. Bazı dikişler hasta tükürüldüğünde çıkabilir, bu durum endişe gerektirmemektedir, normaldir.
Çift çene ameliyatı eğer öğrenciye uygulanmışsa en az 2 hafta istirahat gereklidir. Rapor verilecektir. Kişi kendini iyi hissettiğinde yani ameliyattan yaklaşık 2-3 hafta sonra okula dönebilir. Okula dönüldüğünde kişi sıvı gıdalarını ve ağız temizleyicilerini mutlaka yanında götürmelidir. Okula dönen öğrenciler beden dersi dışında normal aktivitelerine geri dönebilir. Çift çene ameliyatından 3 ay kadar bir süre hastanın spor yapması yasaktır. Bu konuda hastaya rapor verilmektedir.
Çift çene ameliyatı ardından doktor gerekli aralıklarla hastayı kontrole çağıracaktır. Kontrollerde doktor hastanın durumunu kontrol edecek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli bilgileri verecektir.
Çift çene ameliyatı sonrasında hasta hastaneden taburcu olurken diş hekimi yani ortodontistten ilk görüşme randevusu alınmalıdır.
Çift çene ameliyatı sonrası eve geçildiğinde herhangi bir kusma durumuna karşı tel veya lastik kesici bir makas bulundurulmalıdır. Ağız bu dönemde kilitli (intermaksiller tespit) olduğundan kusma veya nefes darlığı durumunda ağızdaki plastik veya lastik tellerin kesilmesi gerekli olabilir.
Çift çene ameliyatı sonrasında ağızdaki şişliklerin geçmesi neredeyse 3 hafta gibi bir süreyi bulabilir. Çenenin şekillenmesi ise 3-6 ay gibi uzun bir süre sürebilir.
Çift çene ameliyatı sonrasında hastanın çok fazla konuşmaması gerekmektedir. Ameliyattan sonra ev istirahatine geçen hasta sürekli yatmaktansa evde dolaşmak için ayağa kalkabilir. Bu tür hafif hareketler hastaya iyi gelecektir. Fakat hastanın asla ağır eşyalar taşıması ve ağız egzersiz ve şiddetli hareketlerde bulunması yasaktır.
Çift çene ameliyatı sonrasında hasta başı daima kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uyumalıdır.Bu sayede şişliklerin inmesi kolaylaşmaktadır.