D Dimer Testi Nedir Yüksekliği Düşüklüğü Normal Değeri
D-dimer, vücudumuzun, kanda bulunan kan pıhtılarını parçalamak için ürettiği bir protein türüdür. D-dimer testi genellikle kan pıhtısı problemlerini görüntülemek veya kontrol etmek için kullanılan bir kan testidir. D-dimer testi bir kan testidir. D-dimer testi kandaki “fibrin D-dimer adlı protein miktarını ölçer. D dimer testinin pozitif çıkması vücudunuzda normalden daha fazla D-dimer seviyesi olduğu anlamına gelir ve kanda pıhtılaşma olabileceğine işaret edebilir.
D Dimer Normal Değerleri Nedir?
D dimer testi normal sonucu litre başına 250 mikrogramdan az (mcg/L) olmalıdır.
D Dimer Testi Neden Yapılır?
Doktorunuz kanda pıhtılaşma sorununuz olduğundan şüphelenirse bu testi yaptırmanız gerekebilir. Toplardamarda oluşan kan pıhtısı derin toplardamar trambozu olarak adlandırılır (DVT). Derin toplardamar trambozu yaygın şekilde bacaklarda görülür. Eğer pıhtı akciğerlere hareket ederse bu durum pulmoner emboli olarak adlandırılır. Akciğerlerde pıhtı kan akışını kesebilir. Bu acil bir durumdur ve ölüme neden olabilir.
Doktorunuz kan pıhtılaşma problemleriniz olduğundan şüpheleniyorsa veya bunları ortadan kaldırmak istiyorsa bu testi yaptırmanızı isteyebilir. D dimer yüksekliğinin neden olduğu kanda pıhtılaşma problemleri şunlardır:
- Derin toplardamar trambozu (DVT) — damarlarda pıhtı oluşumu, özellikle bacaklarda
- Pulmoner emboli— akciğerdeki atardamarda tıkanıklık
- Yaygın damar içi pıhtılaşması — bu durum normal kan pıhtılaşmasını önleyen bir durumdur
- Kahverengi yılan gibi belirli yılan türlerinin zehirlerden kaynaklanan kan pıhtılaşması
- Yaygın damar içi pıhtılaşması tedavisi görüyorsanız, doktorunuz durumunuzu görüntülemek için D-dimer testini kullanabilir.
- Kan pıhtısı belirtileri gösteriyorsanız doktorunuz D-dimer testi isteyebilir, bunlar:
- Bacakta şişlik, ağrı, sıcaklık ve deri renginde değişim
- Şiddetli göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, kanlı öksürük ve hızlı kalp ritmi Kanayan diş etleri, kusma ve bulantı, felç, şiddetli karın ve kas ağrısı ve azalan idrar durumu yaşıyorsanız doktorunuz bu testi isteyebilir.
D Dimer Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
D dimer testi normalde negatif çıkmalıdır. Testin sonucunda beklenen durum budur. Bu kan pıhtılaşmasıyla ilgili olası problemlerinizin olmadığı anlamına gelir.
D dimer testi çeşitli nedenlerden dolayı pozitif çıkabilir. D-dimer seviyeleri şu sebeplerden pozitif olabilir:
- Hamilelik
- Karaciğer hastalığı
- Kalp hastalığı
- Yakın zamanlı ameliyat veya travma geçirme
- Yüksek trigliserin veya lipit değerleri
- 80 yaşın üzerinde olmak
D Dimer Yüksekliği Neden Olur?
Normalden yüksek D dimer değeri kan pıhtısı problemi olduğu anlamına gelebilir. Ancak yüksek bir değer başka sağlık problemlerinden veya normal bir iyileşme sürecinden de kaynaklanabilir. D Dimer yüksekliği nedenleri şunlardır;
- 60 yaşın üzerinde olmak
- Sigara içmek
- Irk (siyahi insanlar daha yüksek D-dimer seviyelerine yatkındır)
- Hareketsizlik
- Hamilelik
- Yakın zamanlı ameliyat
- Atrial fibrilasyon
- Akut koroner sendromu
- Nöbet geçirme
- GI kanama
- Travma
- Habis tümör
- Enfeksiyon
- Oral hücreli anemi
- Gebelik zehirlenmesi
- Şiddetli karaciğer hastalığı
Yaygın damar içi pıhtılaşması
D-Dimer kan pıhtılaşma süreci tamamlandıktan sonra üretilen serbest salınımlı bir proteindir. Normal şartlar altında, bu proteinin yoğunluğu çok düşüktür. Bu proteinin yoğununun artması iç kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklığın göstergesi olabilir. D-Dimer seviyeleri yaralanmalardan, büyük ameliyatlardan sonra ya da kalp ve/veya karaciğer hastalığınız varsa yükselmiş olabilir.
D Dimer Testi Aç İken mi Yapılır?
D-dimer kan testiden önce hiçbir özel hazırlık veya farklı bir gereklilik yoktur. Testten önce aç olmak gerekmez. Testten önce günlük yiyecek ve içeceklerinizi tüketebilirsiniz. Her zamanki gibi vitaminlerinizi, ilaçlarınızı veya diğer takviyelerinizi de alabilirsiniz. Sadece laboratuvara bağlı yapmanız ve yapmamanızın gerekenleri bilmeniz gerekir. Kan pıhtısına ilişki kan incelticiler veya özel ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzu da bilgilendirmelisiniz. Testten önce doktorunuzu bilgilendirmezseniz, sonuçları etkileyebilir.