Dansite Nedir?
İdrarda dansite testinde, idrarın yoğunluğu, idrarda bulunan suyun yoğunluğuna oranlanır. Bu test, böbreklerinizin, idrarı ne kadar iyi işlediğini tespit eder. Dansite testinde sudan ziyade idrar çok yoğunsa, bunun anlamı böbreklerin düzgün işlev görmediğidir veya yeteri kadar su içmediğinizdir. Bu test birçok hastalığın belirlenmesinde çok yaygın olarak kullanılır. Ayrıca böbreklerin işlevini gözlemlememize olanak tanır.
İdrar testleri, genellikle doktorlar tarafından hastalıkların belirlenmesi için önerilir. Bu hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, sarılık, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları gibi hastalıklardır.
Hepimiz, böbreklerin insan vücudundaki atıkların atılmasında çok önemli bir rol oynayan organ olduğunu biliyoruz. Böbrekler, suyu emerler ve atık maddeler ile toksinleri vücuttan atarlar. Böbreklerimiz vücuttaki su miktarını çok azaltmamak için, idrar içerisindeki konsantrasyonu çok arttırmamaya dikkat eder. İdrarda dansite testi, idrarın yoğunluğunu ölçerek, böbreklerin sağlık kontrolünü yapar. Eğer bu yoğunluk normal sınırlar içerisindeyse, hiçbir sorun veya hastalık bulunmamaktadır. Diğer yandan, eğer bu yoğunluk artar veya azalırsa bu, çeşitli hastalıkların göstergesi olabilir.
Dansite Testi Neden Yapılır?
Bu testte vücuttaki sıvı oranı ölçülür ve idrar yoğunluğu ölçülebilir.
Dansite Testi Ne İşe Yarar?
- İdrar dansite testi, böbreklerde bir sorun olup olmadığını anlamanın en kolay yoludur. Doktorlar için hastada bir sorun olup olmadığını anlamanın en iyi yoludur. Doktorlar bu testi aşağıdaki sorunlardan herhangi birini belirlemek için kullanabilir;
- Susuzluk: Kan kaybı, ishal, aşırı terleme, aşırı kusma sonucu oluşabilir.
- Aşırı Sıvı Tüketimi
- Kalp Yetmezliği: Böbrek yetersizliğine ve yeteri kadar idrar üretilmemesine yol açar.
- Böbrek Yetmezliği
- Şekersiz Diyabet: Bu sorun, beyni ya da böbrekleri etkiler ve aşırı susama, su içme ve idrar üretimine neden olur.
- Böbrek Enfeksiyonu
- İdrar Yolu Enfeksiyonu
- Hiponatremi veya Düşük Sodyum
- Hipernatremi veya Yüksek Sodyum
- Bazı durumlarda, idrar dansitesi gün içerisinden birden çok defa yapılabilir. Bu doktorlar tarafından daha iyi bir sonuç alınması için yapılır.
Dansite Testine Nasıl Hazırlanılır?
Bu teste hazırlanmak oldukça kolaydır. Sonuçlara etki edecek her türlü ilacı kullanmayı bırakmanız istenir. Bunlara sakaroz ve dekstran da dahildir. Eğer bir röntgen veya tomografi için intravenöz kontrast boyası aldıysanız, bu test için en az 3 gün boyunca beklemeniz gerekecektir. Ayrıca test için düzgün dengeli bir beslenme yapmanız da önerilecektir. Bazı yiyecekler bu diyetten çıkarılır. Bunlara pancar, böğürtlen, havuç ve bakla örnek olarak verilebilir.
Dansite Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir, Dansite Normal Değerleri Nedir?
İdrarın normal özgül ağırlığı 1.020 ila 1.028 arasında değişir. Fakat bu değerler labaratuarlara bağlı olarak değişir.
Dansite Düşüklüğü
İdrarda 1.010 g/ml veya 1.005 g/ml den aşağıdaki özgül ağırlıklar, normalin altında kabul edilir ve aşağıdaki hastalıkların sebebi olabilir. 1.002g/ml’nin altına düşen idrar yoğunluğu ise, vücuttaki sıvı seviyesinin arttığını ve iyi bir şekilde vücuttan atılamayıp, idrarı seyrelttiğini gösterir. Dansite düşüklüğüne yol açabilen durumlar olan durumlar:
- Diyabet şekeri
- Şeker hastalığı
- Böbrek yetmezliği
- Pyelonefritler
- İnterstisyel nefrit
- Aşırı sıvı alımı
- Böbrek borusu nekrozu – hasar görmüş böbrekler, travma, aşırı kan kaybı, şok ve kan transfüzyon reaksiyonu
- Ciddi pyelonefrit veya böbrek enfeksiyonu
- Aldosteronizm – artmış kan basıncına, aşırı potasyum ve sodyum retansiyonuna yol açan nadir bir hormonal bozukluk
Dansite Yüksekliği
Düşük seviye ile benzer olarak, eğer normalden daha yüksek özgül ağırlığa sahip bir idrarınız var ise, bu, bir sorunun belirtisidir. Labaratuar sonuçları, 1.028’den yüksek özgül ağırlık gösteriyorsa, aşağıdaki sorunlara sahip olabilirsiniz.
İdrarın yüksek özgül ağırlığa sahip olması, idrarınızda ekstra malzeme olduğunu gösterir. Bu maddeler, glukoz, blirubin, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, krsitaller, bakteri ve hatta protein olabilir. Bazı durumlarda proteinler, böbrek filtrelerinden geçerler ve bu idrara protein karışmasına neden olur. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek kan basıncı, Berger hastalığı, Hodghin hastalığı, lösemi ve lupus, idrarda protein görülmesine neden olabilir. İdrarda dansite yüksekliğine yol açan durumlar şunlardır;
- Susuzluk: Kan kaybı, ishal, aşırı terleme, aşırı kusma ve sonucu oluşabilir.
- İdrarda Glukoz bulunması
- Uygunsuz Antidiüretik Hormon Salınımı Sendromu: Beyin tümörü ve travmatik beyin hasarı sonucu oluşur.
- Renal Arteryal Stenoz: Böbreklere kan sağlayan atar damarların daralması durumu sonucu oluşur.
- Addison Hastalığı: adrenal bezlerin çok az kortizol ve aldosteron, idrar oluşumunu etkileyen hormonlar ürettiği nadir bir durum
- İshal
- Adrenal Yetmezlik
- Nefrozlar
- Konjestif Kalp Yetmezliği
- Karaciğer Bozuklukları
- Glukozüri
- Renal Arter Stenozu
- Hepatorenal Sendrom