Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir Yaşam Süresi Sağkalım

0 221

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir? Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Difüz büyük B hücreli lenfoma (DLBCL) bir tür kan kanseridir. Lenfoma kan kanserlerinin en yaygın türüdür. İki tür lenfoma vardır: Hodgkin ve Hodgkin olmayan. Difüz büyük B hücreli lenfoma Hodgkin olmayan lenfoma kanseri türüdür.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Diffüz büyük B hücreli lenfomayla birlikte aşağıdaki temel belirtileri yaşayabilirsiniz:

  • Lenf bezi büyümesi
  • Gece terlemesi
  • Beklenmedik kilo kaybı
  • İştah kaybı
  • Aşırı yorgunluk veya halsizlik
  • Ateş
  • Aşırı kaşınma
  • El ve/veya ayaklarda uyuşma
  • Baş ağrıları ve/veya bulanık görme
  • Şiddetli veya sık enfeksiyonlar
  • Kolay kanama
Diffüz büyük B hücreli lenfomayla birlikte bazı diğer belirtileri de yaşayabilirsiniz. Bu ek belirtiler şunlar olabilir:
  • Karın ağrısı, ishal, dışkıda kan
  • Öksürük ve nefes darlığı

Lenfositler kanda bulunan beyaz kan hücreleri demektir. Lenfoma lenfositler kontrolsüz ve hızlı şekilde çoğaldığında veya bölündüğünde meydana gelir. Lenfositlerin hızlı çoğalması merkezi sinir sistemi veya bağışıklık sisteminizin gerekli işlevlerinin bozulmasına neden olacaktır. Hastalık tedavi edilmezse vücudunuz enfeksiyonlarla savaşamayacaktır.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Kimlerde Görülür?

Yaş. Genellikle ortalama 64 yaş olmak üzere orta ve ileri yaşta olanları etkiler.

Etnik köken. Beyaz ırklarda daha çok görülür

Cinsiyet. Erkekler kadınlara oranla bir miktar daha fazla riske sahiptir.

Kalıtsal bir hastalık olmadığı için ailenizde bu hastalık olması size geçeceği anlamına gelmez.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nasıl Teşhis Edilir?

Tedavi edilen diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalarının 3’te 2’si iyileşebilir. Ancak, tedavisiz bırakılırsa, ölüme yol açabilir. Yani bu hastalığın yaşam süresi diğer kanserlerden daha uzundur ve kolaylıkla tedavi edilebilir.

Diffüz büyük B hücreli lenfomalı kişilerin çoğu ilerleyen evrelere kadar teşhis edilmez. Bu durum sonraki aşamalara gelene kadar görünen bir belirtiye sahip olunmamasındandır. Teşhis sonrasında doktorunuz lenfomanın aşamasını belirlemek için testler gerçekleştirecektir. Bu testlerden bazıları şunlar olabilir:

  • PET ve CT taraması birleşimi veya yalnızca CT taraması
  • Kan testleri
  • Kemik iliği biyopsisi

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Tedavisi

Diffüz büyük B hücreli lenfoma kemoterapi kullanarak iyileştirilebilir.

Diffüz büyük B hücreli lenfoma tedavisine birçok faktörle karar verilir. Ancak, en önemli faktör hastalığınızın metastaz yapıp yapmaması yani başka organlara sıçrayıp sıçramamasıdır.

Diffüz büyük B hücreli lenfoma üzerinde kullanılan tedaviler yaygın şekilde kemoterapi ilaçları, ışın tedavileri veya immünoterapidir. Doktorunuz üç tedavinin birleşimi olan ilaçlar da reçete edebilir. En yaygın kemoterapi tedavisi R-CHOP’dir. R-CHOP prednisone yanında kemoterapi ve immünoterapi ilaçlarının rituximab, cyclophosphamide, doxorubicin, ve vincristine birleşimidir. R-CHOP bu dört ilaç için IV yoluyla ve prednisone ağız yoluyla verilir. R-CHOP genellikle 3 haftada bir yapılır.

Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerinin çoğalma hızını yavaşlatarak çalışır. İmmünöterapi ilaçları antikorlarla kanser hücreleri gruplarını hedefler ve onları yok etmeye çalışır. İmmünöterapi ilacı, rituximab, özel olarak B hücreleri veya lemfositleri hedefler. Rituximab kalbi etkileyebilir ve kalp probleminiz varsa bir seçenek olmayabilir.

Yerleşik diffüz büyük B hücreli lenfoma için tedavi genellikle ışın tedavisinin yanında yaklaşık olarak 3 defer R-CHOP ile yapılır. Işın tedavisi yüksek yoğunlukta X ışınlarının tümörleri hedeflediği bir tedavidir.

Diffüz büyük B hücreli lenfoma kemoterapi ve immünterapi ilaçlarıyla tedavi edilir.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Evreleri Nelerdir?

Aşama 1. Yalnızca bir bölge veya taraf etkilenir; bu lenf bezleri, lenf yapısı ve düğüm dışı tarafları kapsar. Kanser bu bölgelere yayılmıştır.

Aşama 2. İki veya daha fazla lenf bezi bölgesi ya da iki veya daha fazla lenf düğümü yapısını kapsar. Bu evrede kapsanan alanlar vücudun aynı tarafı üstündedir.Kanser bu bölgelere yayılmıştır.

Aşama 3.  Lenf düğümü bölgeleri ve yapıları vücudun her iki tarafındadır.Kanser bu bölgelere yayılmıştır.

Aşama 4. Lenf düğümünün yanındaki diğer organlar ve yapılar tüm vücudu kapsar. Bu organlara kemik iliği,  karaciğer veya akciğer dahildir.Kanser bu bölgelere yayılmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.