Dilde Sivilce Neden Çıkar
Dilde sivilce çıkması vitamin eksikliğinden strese kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Sivilce dilin ucunda, altında kökünde yahut herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bu makalemizde dildeki sivilceye, dilde sivilce gibi kabarcıklara yol açan nedenlerden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Dilde Sivilce Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?
Alerji
Dilde çıkan sivilcenin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri gıda alerjileridir. Bazı yiyecekler, dudak bakım ürünleri ve bazı diş macunları alerjik reaksiyonlara neden olabilir bunun sonucunda dilde sivilce meydana gelebilir.
İlaçların Yan Etkisi
Kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak dilde sivilce çıkmasına yol açabilir. Böyle bir durum söz konusu ise doktorunuza bildirip ilacı muadili ile değiştirin.
Virüs Enfeksiyonları veya Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Dilinizde, dudaklarınızda veya ağzınızın daha birçok yerinde sivilceler çıkmasına neden olabilecek birçok virüs enfeksiyonu vardır. Bu enfeksiyonlardan bazıları soğuk algınlığı, uçuk veya ağız herpesidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da dilde sivilceye yol açabilir.
Dil yüzeyinde tıkanma
Dil yüzeyinde ölü hücre, yiyecek vb gibi kalıntıların birikmesi de dilde bakterilerin oluşmasına neden olup dilde sivilcelenmeye yol açabilir.
Ağız Kanseri
İnatçı, sık sık meydana gelen ve şişkin sivilceler, ağız kanserinin bir belirtisi olabilir. Diğer ağız kanseri belirtileri, ağızda açıklanamayan kanama, ağızda durduk yere uyuşukluk, aşırı kilo kaybı, kulak ağrısı, yutkunmakta ve çiğnemede zorluk olarak sayılabilir.
Aft
Aft ya da ağız ülseri, diş etlerinde veya ağızdaki dokularda meydana gelen ufak lezyonlardır. Aftlar sivilcelere çok benzer ve yemeyi, konuşmayı güçleştirirler. Aft sorununun potansiyel oluşma sebepleri, alerji, stres, besin eksiklikleri, virüs enfeksiyonları ve hormonal değişikliklerdir.
Dilde Pamukçuk
Dilde pamukçuk bir mantar enfeksiyonudur. Dilde bulunan tat alıcıları tahriş olduklarında reaksiyon olarak sivilce oluştururlar. Dil pamukcuğu hastalığında, dil sivilceleri, dilin kenarlarında, ucunda veya arkasında oluşabilir.
Dili Isırma
Dilde sivilcelerin nedeni kazara oluşmuş, dili ısırma, sert gıdalar yemek, diş teli veya dil piersingleri olabilir. Dil travması veya sakatlıkları, dilinizi morartıp, tahriş edebilir ve dilinizde acı verici bir çıkıntı oluşmasına neden olabilir. İyileşmeye başladıklarında bu dil sivilceleri beyaz bir renk alırlar.
Kawasaki Hastalığı
Kawasaki hastalığı dilin gerisinde büyük kırmızı çıkıntılar ve sivilceler oluşturur. Ayrıca bu çıkıntılar, lenf nodlarını, mukos membranlarını ve cildi de etkilemektedir. Kawasaki hastalığının diğer belirtileri, kızarmış gözler, mide ağrısı, ishal, kusma, dudakların çatlaması, eklem ağrısı, ateş, avuç içinin kızarması gibi sayılabilir.
Lökoplazi
Lökoplazi hastalığında, ağzınızın alt kısmında, yanaklarınızın iç kısmında ve dilinizde beyaz lekeler veya sivilceler çıkar. Tütün çiğnemek ve sigara içmek lökoplazinin başlıca nedeni olarak sayılmaktadır. Bazı lökoplazi izleri, kanserin erken belirtileridir. Lökoplazi genellikle HIV/AIDS hastalarını veya ilaçlar nedeniyle zayıflamış bağışıklık sistemine sahip insanları etkiler.
Liken Planuz
Liken planuz ağızda mukoz membranlarının iltihaplanması sonucu oluşan bir sorundur. Beyaz ve kırmızı dil lekeleri bu sorunun yaygın belirtisidir. Bu lezyonlar bazen diş etlerinde, yanakların iç tarafında ve dudakların iç tabakalarında meydana gelebilir. Liken Planuza neden olan sebepler, bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, ağız sakatlıkları ve diş ürünlerine olan alerjilerdir.
Dilde sivilce çıkmasının diğer sebepleri ise, dilin yüzeyinin iltihaplanması, sindirim problemleri, ağız temizliğine dikkat etmeme ve strestir.
Dilde Sivilce İçin Hangi Doktora Gidilir?
Dildeki sivilce için Cildiye doktoruna gidip muayne olabilirsiniz.
Dilde Sivilce Nasıl Geçer?
Dildeki sivilcenin geçmesi için evde yapabilecekleriniz şunlardır;
Karbonat
Karbonat dildeki sivilcenin geçmesinde çok etkilidir. Karbonat ağzın pH dengesini korur, anti-inflamatuar özellikleri ile dilde sivilceye yol açan iltihabı giderir. 1 tatlı kaşığı karbonata biraz su katıp karıştırın. Hazırladığınız bu macunu dilinize sürüp 2-3 dk bekletip ağzınızı suyla yıkayın. Günde 3-4 defa bunu tekrar edin.
Zerdeçal
Zerdeçal antiseptik içeriği sayesinde dilde sivilceye yol açan iltihap ve acıyı giderir. Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal ile 1 tatlı kaşığı balı karıştırın. Bu karışımı dilinizde sivilce olan yere sürüp en az 3 dakika bekletin. Ilık su ile durulayın. Bunu birkaç gün boyunca günde 3 veya 4 kez yapın.
Aloe Vera
Aloe vera jel dilde sivilcenin geçmesinde en etkili maddelerdendir.Aloe vera yaprağını ikiye kesip içindeki jeli çıkarın. Dilinize sürüp 5 dk bekleyip suyla durulayın. 3-4 gün boyunca bunu günde 2-4 kez tekrarlayın.
Tuzlu Su ile Gargara
Dildeki sivilceden kurtulmanın en hızlı yollarından birisi ılık tuzlu su ile gargara yapmaktır. Günde 2-3 defa tuzlu su ile gargara yapmak, sivilcelerin geçmesine yardımcı olacaktır.
Buz
Buz dildeki şişlik ve iltihabı giderip dildeki sivilcenin geçmesine yardımcı olabilir. Bir parça buzu sivilce olan yere tutun, ve diliniz uyuşuncaya kadar buzu tutmaya devam edin.
Bol Su Tüketimi
Bol su içmek vücuttan iltihabın atılmasını hızlandırıp dildeki sivilcelerin hızla geçmesine yardımcı olacaktır. Günde 8-10 bardak su içmek bu sivilcelerden kurtulmak için faydalıdır.
Çoğu vakada, dideki sivilcelerin nedeninin B vitamini eksikliği olduğu görülmüştür. Bu yüzden, B vitamini tüketimini arttırmak da dil sivilcelerinin oluşumunu önleyecek ve var olan sivilceleri tedavi edecektir.