Diş Etinde Morarma Nedenleri Ve Tedavisi
Diş eti morarması sık karşılaşılan sağlık problemlerindendir. Bu sorun genetikten, çok sigara içmeye kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
İlk başlarda kendini belli etmeyen ve önemsiz gibi görünen diş eti morarmaları ilerleyen zamanlarda diş eti çekilmesi ve diş eti kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple diş etlerinde morarma ihmal edilmemesi gereken önemli bir sorundur.
Diş eti morarmaları tedavisiz bırakıldığında morarmalar siyaha dönebilmektedir. Bu açıdan diş eti morarması görüntü olarak ayrıca rahatsız edici olacaktır.
Diş Eti Morarması Neden Olur?
Genetik Sebepler
Diş eti morarmasının en sık karşılaşılan sebebi genetiktir. Aile üyelerinde diş eti morarması olan kişilerde morarma ihtimali oldukça yüksek olmaktadır.
Dişlerde Çürüme
Dişlerde meydana gelen çürümeler tedavi edilmediği zaman diş etinde morarmaya yol açabilir.
Hormonal Değişimler
Özellikle de kadın vücudunda hormonal bazı değişimlerin olduğu dönemlerde diş eti morarmaları görülebilir. Kadın vücudunda en çok hormonal değişim görüldüğü dönem hamilelik ve ergenliktir. Bu dönemde diş etlerinde bulunan melanin pigmenti yoğunlaştığı için diş etlerinde morarmalar yaşanır. Melanin pigmenti vücuttaki hormonal değişimlerden etkilendiği için de morarma ihtimali yükselir.
Diş eti morarması sadece kadınlarda değil erkek, çocuk, yaşlı veya genç her insanda görülebilir.
Kötü Beslenme
Diş eti morarmasının başka bir nedeni ise sağlıksız beslenme sonucu diş etlerindeki melanin tabakasının bozulmasıdır.
Diş Tedavilerinin Yanlış Uygulanması
Yeni yapılan dolgu, implant ve köprü gibi işlemler nedeniyle diş etleri ve uygulanan protez uymaz ise diş etlerinde morarma ihtimali yükselir. Ayrıca diş tedavilerinde yanlış uygulanan yöntemler de morarmanın sebepleri arasındadır. Bu sebeple meydana gelen morarmalar ağızdan yanlış uygulamanın çıkarılmasını gerektirir. İşlem tekrardan doğru şekilde yapılmalıdır.
Ağızda Hijyen Eksikliği
Ağızda hijyene dikkat etmemek de diş eti morarmasına sebebiyet verebilir. Kişi dişlerini günde 3 kez fırçalamalı, diş eti kullanmalı ve ağızda var olan diş problemlerini tedavi ettirmelidir. Bu kurallara uyulduğunda zaten ağızda temizlik sağlanacaktır ve ağız problemleri görülme riski oldukça düşecektir.
Zararlı İçecekler Tüketmek
Diş eti morarması; sigara kullanımı, aşırı kahve ve asitli içecek, alkol ve çok çay tüketiminden kaynaklanabilir.
Yeni Diş Çıkması
Özellikle bebeklerde doğum sonrası yaş ilerledikçe yeni dişler çıkar. Bu dönemde yani diş çıkmadan önce ağızda diş eti morarması yaşanabilir. Bu durum her dişte olmasa da yeni çıkacak dişin diş etindeki damarlarda az oranda zedelenme yapması sebepli oluşur. Diş çıktığında morarma yok olur.
Yeni diş çıkması öncesinde diş etinde morarma yaşayan bebeklerde çıkacak diş üzerine soğuk uygulaması yapmak ve hafif masaj uygulamak etkili olacaktır.
Diş Eti Morarması Nasıl Geçer?
Makalemizde sebeplerine değindiğimiz diş eti morarması eğer genetik sebeple meydana gelmemişse tedavi edilebilmektedir.
Örneğin eğer sebep yanlış diş uygulaması (protez,köprü,dolgu vb.) ise bu uygulamaların tekrar yapılması morarmaları azaltacaktır.
Diş hekimi diş etlerinde morarma için solüsyon kullanımı önerebilir. Bu uygulamalar sayesinde diş etlerinde morarmalarında geçirilebilmektedir.
Diş etlerinde uygulanan tedavi sonrası iyileşme döneminin ardından diş etleri eski görüntüsüne dönmektedir.
Diş Eti Morarması İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri
Zeytinyağı
Diş eti morarması yaşandığında hasta her gün uyumadan önce diş etlerinde biraz zeytinyağı uygulamalı ve hafifçe masaj yapmalıdır.
Tuzlu Su
1 bardak su içine katacağınız 1 tatlı kaşığı tuz ile gargara yapmak diş eti morarmasına iyi gelir.
Aloe Vera Jeli
Aloe vera bitkisinden çıkardığınız jeli direkt olarak diş etlerinize sürün ve hafif masaj yapın. Eğer aloe vera bitkiniz yoksa aloe vera özlü diş macunlarını da aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Kekik Suyu
Diş etinde oluşan morarmaları geçirmek için kekik suyu ile gargara yapmak yardımcı olacaktır.