Dişte Lezyon Nedir Neden Olur?
Dişte, diş etinde ve çene kemiklerinde rastlanılan patolojiyle alakalı farklılıklara lezyon adı verilmektedir. Diş lezyonu, dişte bulunan iltihap, travma ya da dişib gelişme aşamasındaki bozukluklar hasebiyle ortaya çıkabilmektedir. Diş lezyonunun ortaya çıkmasının en temel sebebi iltihaplanmalardır. Diş lezyonu ağrı yapabilir, zamanında tedavi edildiği sürece tehlikeli de değildir.
Diş lezyonunun çoğunlukla iltihaplara dayalı olduğunu söylemek mümkündür. Dişin içerisinde bulunan kanallarda rastlanılan lezyon, dişlerin bozulması ve çürümesiyle tetiklenmektedir. Diş minesinde görülen çürük problemleri ilerleyen süreçte tedavi edilmezse yayılmaya devam edecektir. Bu da dentin tabakasının dahi hasar görmesine neden olacaktır. Dentin tabakası diş minesine kıyasla daha dayanaksızdır. Bu nedenle söz konusu tabakanın göreceği zarar da fazla olacak ve dişteki pupla odasına dahi erişecektir. Burada bulunan bakteriler, dişin zarar görüp ölmesine neden olacaktır. Bu durumda bakterilerin kemiğe yayılması kolaylaşacaktır. Dolayısıyla lezyon diğer dişlere de yayılacaktır.
Diş Lezyonu Neden Olur?
- Uyku esnasında dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması,
- Yüz kısmına darbe alınması,
- Çenenin alt ve üst kısmının birbiri ile orantısız olması,
- Bu orantısızlığın sonucunda dişlere daha çok kuvvet binmesi,
- Eksik olan dişlerin diğer dişlere ters kuvvet uygulanmasına neden olması,
- Bir cismin devamlı ısırılması,
- Gerekli diş hijyeninin sağlanamaması,
- Diş fırçalama alışkanlığının bulunmaması,
- Çürük problemi tedavisinin geciktirilmesine bağlı olarak görülen enfeksiyonlar,
- Şeker ve asit oranı yüksek gıdaların sık tüketilmesi,
- Bu gıdaları tüketmeye bağlı olarak ortaya çıkan apseler ve dolguların zayıflaması.
Şayet ağız hijyeni gerçek anlamda sağlanamıyor ve gerektiği kadar temiz değilse, bakteriler diş etlerinde kümelenecektir. Bu durumda diş çürüklerine davetiye çıkarılmaktadır. Bu bakteriler çürümenin yanı sıra diş eti kanamalarına da yol açabilmektedir. Kan ile taşınacak bakteriler çeşitli bölgelere erişerek üreyebilmektedir. Bunun sonucunda dişte lezyon sorunu meydana gelebilir.
Yirmilik dişlerin çene kemiğine saplanması, sıkça rastlanılan bir lezyon türüne zemin hazırlamaktadır. Kemiğe saplı duran bu dişler, kemik erimesine neden olmaktadır. Bu bağlamda söz konusu bölgede kist oluşumundan bahsetmek mümkündür.
Dişte Lezyon Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Diş ve diş etrafında sürekli hissedilen ağrılar ve diş eti kanamaları, uzman bir doktor müşahedesi gerektirebilmektedir. Dış etkenlerin neden olduğu enfeksiyon birçok soruna yol açabilmektedir. Bu yüzden erken safhada gereken tedbirin alınması ve uygulanması gerekmektedir. Meydana gelebilecek diş lezyonunu engellemek adına ağız bakımının tam anlamıyla sağlanması mühim bir noktadır. Sabah ve akşam saatlerinde günde 2 defa dişler fırçalanmalıdır. Bu sayede bakterilerin üremesi engellenmiş olacaktır.
Henüz bir diş sorunu yaşanmıyor olsa bile senede 2 defa diş hekime muayene olunmalıdır. Burada gerekli kontroller gerçekleştirilmelidir. Ağızda bulunan bir sorunun varlığı halinde vakit kaybedilmeden bir diş hekimine müracaat edilmelidir. Aynı şekilde burada da doğru tedavinin uygulanması sağlanmalıdır.