Dışkıda Köpük, Köpüklü İshal Neye İşarettir Tedavisi

Köpüklü İshal Köpüklü Dışkılama Neden Olur Nasıl Geçer?

0 1.652

Dışkıda Köpük, Köpüklü İshal Neye İşarettir

İshalin, dışkının köpüklü olması çölyak hastalığından irratbl bağırsak sendromuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Köpüklü ishal çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir ancak genellikle çölyak hastalığından dolayı meydana gelir. Çölyak hastalığı glüten içeren gıdaların tüketiminde ince bağırsağın emici yüzeyine zarar vererek vücudun kendisine saldırdığı bağışıklık sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalığında, köpüklü ishal, şişkinlik, gaz ve bazen bulantı gibi belirtiler görülür.

Köpüklü İshal Neden Olur?

Köpüklü ishalin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri köpüklü ishaldir. Çölyak hastalığı bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten içeren gıdalar tükettiğinde bağışıklık sistemleri tepki verir ve ince bağırsak kanalına hasar verir. Yağların yanlış emilimine de neden olabilir ve köpüklü dışkıya yol açar. Glüten çavdar, arpa ve buğdayda bulunan bir proteindir.

Çölyak hastalığı buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glütene karşı kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığı teşhis etmek zor olabilir; Çölyak Farkındalığı için Ulusal Vakıf’a göre, 3 milyon Amerikalı bu hastalıktan muzdariptir, ancak yalnızca %5 kadarı doğru şekilde teşhis edilmiştir. Birçok çölyak hastası başlangıçta irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılır. Çölyak hastalığı teşhisi kan tahlili ve biyopsi gerektirir.

Çölyak hastalığını tedavi etmenin tek yolu glütenden tamamen kaçınmaktır.Gluten pek çok gıdada bulunduğundan bu zor olabilir. Aslında, glutenli tahıllar ekmek ve mısır gevreğinden makarna, işlenmiş ete kadar her şeyde bulunur.

Enfeksiyon

Bakteriyal, parazitik veya viral enfeksiyon mide-barsak kanalını istila edebilir ve dışkının görünümünü köpüklü hale getirerek gaz baloncukları oluşturur.

Enfeksiyonun yaygın bir kaynağı Giardia parazitidir. Kişi kirlenmiş su veya gıda tükettikten sonra bunlardan dolayı enfeksiyon kapabilir. Kirlenmiş suyla yüzerken de bu durum meydana gelebilir.

Enfeksiyonun diğer belirtileri şunlardır: halsizlik, gaz, bulantı, karın krampı, açıklanamayan kilo kaybı

Irritabl Bağırsak Sendromu

Irritabl bağırsak sendromu kalın bağırsağın fonksiyonel bir bozukluğudur. Bu bağırsakta anormallik olmadığı ancak doğru şekilde işlemediği anlamına gelir. İrratbl bağırsak sendromu köpüklü ishale yol açabilir.

Pankreatit

Pankreatit bağırsak iltihaplanmasıdır. Pankreas sindirim sisteminizin parçası olan bir bezdir. Görevi besin sindirim enzimleri salgılamak ve vücudunuzun kan şekeri değerlerini düzenlemektir. Pankreatit de köpüklü ishal nedenleri arasında yer alır.

Safra Kesesi Hastalıkları

Köpüklü ishal IBS, parazitik enfeksiyonlar, safra kesesi hastalığı dahil diğer birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Safra kesesi hastalarında köpüklü ishal sarı veya yeşil renktedir ve dışkı yaparken anüste yanma olabilir. Bu safra asidinden kaynaklanır. Safra kesesi hastalığı genellikle sağ tarafta olmak üzere üst karında ağrıyla kendini gösterir ve HIDA taramasıyla teşhis edilebilir.

Laktoz İntoleransı

Köpüklü ishal laktoz intoleransından da kaynaklanabilir. Laktoz intoleransı olarak bilinen bu durum kişinin süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirememesinden kaynaklanır. Etkilenen kişi süt ürünleri tüketirse karın ağrısı, kramp, şişkinlik, ishal, köpüklü veya kötü kokulu dışkı gibi belirtiler geliştirebilir.

Kistik Fibrozis

Köpüklü ishal için diğer bir neden sindirim kanalı ve akciğerlerde mukus birikimine neden olan genetik bir hastalık kistik fibrozistir. Bu durum besinlerin sindirimi için bazı önemli enzimleri üreten pankreası etkiler. Belirtiler aşırı şişkinlik, kabız, soluk renkte köpüklü ve kötü kokulu dışkıdır.

Bassen-Kornzweig sendromu

Abetalipoproteinemi olarak adlandırılan oldukça nadir bir kalıtsal bozukluk da bu duruma neden olabilir. Diğer bir şekilde Bassen-Kornzweig sendromu olarak da bilinen bu durum besindeki yağları tamamen emmek için vücudun yetersizliğini simgeler. Bu besin emiliminin etkisizliğiyle sonuçlanır ve bu yüzden soluk renkte yağlı, kötü kokulu ve köpüklü dışkıya neden olur.

Köpüklü İshal, Köpüklü Dışkı Tedavisi

Köpüklü ishal veya köpüklü dışkı tedavisi için Gastroenteroloji doktoruna gidilir. Bu doktor yoksa Dahiliye doktoruna gidilir. Doktor sizden dışkı ve kan testi ister. Öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygular. Örneğin bu durum enfeksiyondan kaynaklı ise antibiyotik reçete eder.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.