Dışkının Yeşil Olması Hamilelik Belirtisi mi? Dışkım İshalim Yeşil

Yeşil İshal Ve Yeşil Dışkı Kaka Neden Olur Nasıl Geçer?

0 83.910

Yeşil Dışkı Ve İshal Neden Olur Nasıl Geçer? 

“Yeşil renkli dışkı, ishal soğuk algınlığından, enfeksiyondan, yeşil renk gıdaların tüketilmesine kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.”

Sağlıklı bir insanın dışkısı sarımsı kahverengi renk olur. Sindirilemeyen yemek parçacıkları, atık maddeler ve su içerir. Fakat arada bir meydana gelen, koyu kahverengi, yeşil, siyah veya kırmızımsı renklerde olan dışkılar da normal kabul edilir.

Yeşil renkli dışkı, ishal de genellikle yenen yiyeceklerden kaynaklansa da ve normal olarak görülse de, bu durumla karşılaşma sıklığına bağlı olarak bağırsak veya sindirim sorununun da bir belirtisi olabilir.

Yeşil dışkı, ishal ; düzensiz beslenme, stres, tıbbi sorunlar nedeniyle oluşabilir. Daha yaygın olarak, belirli yiyeceklerin sindirimi sırasında oluşabilir. Yeşil sebzeler, yeşil renkli dışkı oluşumuna neden olmalarıyla bilinirler. Bazı ilaçların veya takviye gıdaların tüketimi yan etkisi nedeniyle de oluşabilir. Bazı durumlarda yeşil dışkı, çocuklarda ve yetişkinlerde enfeksiyon belirtisi sayılabilir.

Yeşil Dışkı ve Yeşil İshal Oluşma Nedenleri

Enfeksiyonlar, Soğuk Algınlığı

Bakteriler, parazitler ve virüsler, sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Özellikle grip, nezle gibi soğuk algınlığı durumunda yeşil dışkı ile karşılaşılabilir.

Sinir Sistemi Sorunları

Vücut, stres ve endişeye, bağırsak hareketlerini hızlandırarak karşılık verir ve bakteri ile diğer atık maddelerin emilimine gerekli zaman olmaz. Bu nedenle dışkının içerisinde yeşil renkli safra sıvısı olduğundan dolayı yeşil renkte olabilir.

Mide Bağırsak Sorunları

Safra sıvısının bağırsakta hızlı iletimi, yeşil dışkıya sebep olabilir. Kron hastalığı, ülseratif kolit, müshil ilaçlarının fazla kullanılması ve hassas bağırsak sendromu, yeşil ishale neden olabilir.

Antibiyotik Kullanımının Yan Etkisi Olarak

Fazla miktarda antibiyotik tüketmek, kalın bağırsaklarda iltihaba neden olabilir. Bu antibiyotikler, bağırsaklardaki normal bakterileri etkiledikleri gibi, dışkıya kahverengi yapısını veren bakterileri de etkiler. Bu da sonuç olarak yeşil ishal görülme ihtimalini arttırabilir.

Anüste Yırtık

Anüste bulunan ufak çatlak ve yırtıklar, dışkının çıkmasını zorlaştırabilir ve renginin yeşil veya siyaha dönmesine yol açabilirler.

Çölyak Hastalığı

Bu hastalık vücudun gluten veya tahıl alerjisi nedeniyle oluşur ve gluten içeren herhangi bir besin yenildiğinde, sindirim çok ağır bir şekilde etkilenir. Bu da sonuç olarak yeşil veya mavi renkli ve çok kötü kokan bir ishal sorunu yaşanabilir.

Hamilelik

Yeşil dışkı gebelik belirtisi değildir. Ancak hamilelikte veya öncesinde kullanılan demir ilaçları, folik asitler de yan etki olarak dışkı ,ishal rengini yeşile çevirebilir.

Gıda Boyası ve Yeşil Sebzelerin Tüketimi

Yeşil renkli sebzeler ve meyvelerin doğal renkleri gibi gıda boyası ile yapay, şurup, şeker, jelatin gibi abur cubur renklendirilmesi yapılabilir. Yeşil dışkının nedeni, yeşil sebzeler tüketmekten, yeşil gıda boyalı besinlerden kaynaklanabilir.

Anüsün Zarar Görmesi

Anüsünde çatlak veya yırtık olan insanlarda sert dışkı çıkarken çok büyük acı hissedilir. Anüsten geçen dışkılar ise genllikle kırmızı ve yeşil renkte olurlar.

Yeşil Dışkı ve Yeşil İshal İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dahiliye veya Gastroentereloji doktoruna gidilmelidir.

Yeşil Dışkı ve Yeşil İshal Teşhis ve Tedavisi

  • Labaratuvar teşhisi, kan testleri, röntgen, dışkının incelenmesi gibi yöntemler, çocuk ve yetişkinlerde, yeşil dışkının oluşma nedeninin anlaşılmasına yardımcı olur. Kolonoskopi yöntemiyle de dışkı incelenip, detaylı sonuçlar alınabilir.
  • Çok ağır durumda tedavisi ise, yeşil renge sebep olan duruma bağlıdır. Enfeksiyon nedeniyle oluşmuş ishal, doğru antibakteriyel ve virüs önleyici iaçlar kullanılarak yapılır. İltihap önleyici ilaçlar ve analjezikler kullandırılarak, eğer iltihap varsa önlenir ve acı kesilir.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak, vücuttaki dışkıları atmaya yardımcı olur. Her gün mutlaka en az 1 saat yürümelidir.
  • Bir diğer yöntem ise bağırsakları toksinlerden temizleyici karışım hazırlayıp, içmektir. Bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek bağırsaklarınızı tamamen temizleyerek, yeşil renkte dışkı problemini yok eder.
  • Limon suyunu, biraz kırmızı biber ekerek ve bir miktar akçaağaç şurubu ekleyerek için.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.