Dizde Kist Nedir Neden Olur Nasıl Geçer?
Kist içi sıvı dolu şişliklere denir. Dizde kist genellikle dizin arka kısmında meydana gelir ve ele gelen şişlik olarak belirti verir. Diz kistinin çeşitli türleri vardır. En sık karşılaşılan diz kisti çeşidi “Baker kistidir”.
Dizde Kist Belirtileri
Dizin arka kısmında oluşan ve genellikle bir ağrıya sebep olmayan ve “popliteal kist” olarak da adlandırılabilen baker kisti, diz bölgesinde en yaygın olarak görülen kist çeşitlerindendir. İçi sıvı ile dolu olup yumuşak bir yapıya sahip olan baker kisti dizin eğilmesi ve bükülmesi gibi hareket ettiği durumlarda şiddetli ağrıların oluşmasına yol açabilmektedir.
Dizde kist belirtileri şunlardır;
- Dizin arkasında şişlik
- Dizde hissedilen acı ve yanma hissi
- Dizde bükülememe
- Dizi uzatamama
- Dokunulduğunda içi su dolu bir balon gibi hissedilen yumru
- Diz eklemlerinde hareketlerin kısıtlanması
- Dizin arka bölgesinde meydana gelen baskı hissi
- Ayakta durulduğunda belli olan şişkinlik
- Kistin parçalanması halinde ortaya çıkan ağrı ve acı
- Parçalanan kistten dolayı diz kapağının arkasında ve alt bacakta meydana gelen morarma
Dizde Kist Neden Olur?
Egzersiz ya da herhangi bir kaza sonucunda ortaya çıkan travma veya sakatlanma eklem sıvısının birikmesine yol açabilmektedir.
Romatizmaya bağlı ve normal kireçlenme kist oluşumuna sebep olabilmektedir.
Herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın çocuklarda da yaygın olarak görülebilmektedir.
Diz kapağının arkasında meydana gelen enfeksiyon, eklem sıvısının azalmasına yol açarak kist oluşumuna sebep olabilmektedir.
Diz kapağı kıkırdağının yıpranması da kist oluşumuna tetikleyebilmektedir.
Dizde Kist Nasıl Teşhis Edilir?
Ortopedi doktorlarının muayene ederek teşhis edebildiği gibi gerekli görülen durumlarda MR ya da ultrason ile de teşhis konulabilmektedir.
Dizde Kist Tedavisi
Medikal Tedavi: Dizde meydana gelen kistlerin iltihabını azaltarak yok etmek için dize kortizon enjekte edilebilir.
Aspirasyon: Ultrason cihazıyla gözlem yapılırken dizdeki kistin bir şırınga yardımıyla çekilmesi işlemidir. Bu işlem kistin oradan çıkarılmasını sağlamaya yardımcı olsa da, kistin tekrar oluşmayacağının garantisini verememektedir.
Fizik Tedavi: Kistin yol açtığı hasarı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri azaltmak için fizik tedavi yöntemi uygulanarak bir nevi o bölgenin egzersiz yardımıyla güçlendirilmesi sağlanır.
Kortizon Tedavisi: Kistin geniş bir bölgeye yayılması ve hastada ağrı ve acıya yol açması durumunda iltihabı ve ağrıları azaltmak için doktor tarafından kortikosteroid iğnesi yapılabilmektedir. Bu işlem kistin iltihabının azaltılarak ağrılarının geçmesine yardımcı olsa da, kistin tekrar oluşmayacağının garantisini verememektedir.
Kilo Kontrolü: Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak için beslenmeye dikkat edilmeli ve diz bölgesine çok fazla baskı uygulanmamalıdır. İdeal kilosunun üzerinde olan kişilerde diz kapaklarında meydana gelen aşırı baskı belirtilerin giderek artmasına yol açabilmektedir.
Dizde Kist Bitkisel Tedavisi
Zerdeçal
Anti-inflamatuar özelliğe sahip olan ve bir kapsül halinde temin edilerek tüketilebilen zerdeçal, bölgesel olarak meydana gelen kistlerin tedavisinde sıklıklıkla kullanılmaktadır. Zerdeçal bir miktar su ile karıştırılarak bir macun haline getirildikten sonra kist görülen bölgeye uygulanır ve bandaj ile üzeri kapatılır. 12 saat sonra bandaj kuruduktan sonra yenisi ile değiştirilir.
Epsom Tuzu
1 bardak su ile 3 yemek kaşığı epsom tuzu karıştırılarak bir bezin içerisine yatırılır. Daha sonra bezin suyu sıkılarak günde bir kaç kez 20 dakika boyunca kist görülen bölgeye uygulanır.
Hint Yağı
İçerisinde bulunan büyük oranda anti-inflamatuvar özelliğe sahip risinoleik asit sayesinde kist oluşumdan dolayı ortaya çıkan belirtilerin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Malzemeler:
- 1-2 çay kaşığı soğuk sıkım Hint yağı
- Ilık kompres
1-2 çay kaşığı soğuk sıkım hint yağı kist görülen bölgeye uygulanarak üzerine 15-20 dakika boyunca ılık kompres yapılır. Daha sonra diz bölgesi yıkanarak yağdan arındırılır. Günde bir kez uygulanması tavsiye edilir.
Hibiskus Çayı
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı hibiskus çayı;
- 1 su bardağı su.
Dizde oluşan kistin tedavisinde kullanılabilen bir diğer bitki ise hibiscustur. Kaynamakta olan suyun içerisinde 5 gram kadar hibiscus atılır ve kısık ateşte 5 dakika boyunca kaynamaya bırakılır. Herhangi bir şeker ya da tatlandırıcı eklenmeden içilen hibiscus çayından sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere tüketmek diz bölgesinde meydana gelen kistin tedavisinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir.