Dudakta Yanma Hissi Nasıl Geçer Tedavisi Dudağım Yanıyor

Dudak Yanması Neden Olur Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir

1 1.304

Dudak Yanması Neden Olur Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir

Dudakta yanma hissi çeşitli nörolojik hastalıklardan kaynaklanabilir. Dudakta yanma sorunu yaşıyorsanız Nöroloji doktoruna gitmelisiniz.

Dudakta Yanma Hissi Neden Olur?

  • Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak dudakta yanma görülebilir.
  • Dudaklara mentol veya acı biberin temas etmesi dudaklarda yanma yapabilir. Bu maddeler yakıcı olduklarından hafif bir uyuşmaya yol açabilirler.
  • Dudakta yanmanın sebebi vurma, çarpma ve ateşle temas gibi travmatik sebepler olabilir. Bu durumlar dudaklarda yanmaya ek olarak karıncalanma da yaşanabilir.
  • Dudaklara tükürüğün çok fazla temas etmesi de dudaklarda yanmaya neden olabilir. Yapısı gereği asidik olan tükürük uzun süre cilde temas ettiğinde yanmaya yol açabilir. Tükürük ayrıca dudaklarda kuruma, çatlama ve kanamaya da neden olabilir. Örnek olarak gece ağzı açık uyuyan kişilerde tükürük dışarı akar. Bu da dudaklara bulaşacağından yanma yaşanabilir.
  • Havanın aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması dudaklarda yanmaya neden olabilir.
  • Dudağa çok sıcak suyun değmesi de yanmaya yol açabilir.
  • Çok fazla güneşe maruz kalmak da  dudakta yanma yapabilir.
  • Felç geçirme ve inme de dudaklarda yanmaya neden olur. Bu durumda ek olarak kol ve bacaklarda güçsüzlük ve hissizleşme yaşanmaktadır.
  • Dudaklardaki yanmanın bir diğer sebebi ise kimyasal maddeler olabilir. Örneğin temizlik maddeleri, ruj ve kalitesiz veya cilde uygun olmayan kozmetik ürünleri dudaklarda yanmaya sebep olabilir.
  • Dudaklarda kuruluk olması da yanmanın nedenleri arasındadır. Dudaklarda kuruma mevsimsel (şiddetli rüzgara maruz kalmak veyahut sürekli klima çalışan bir yerde durmak) sebeplerden dolayı yaşanmaktadır.
  • Dudak yanması alerji nedenli de meydana gelebilir. Vücuda alerjenlerin teması dudaklarda yanma, şişlik ve ayrıca vücutta kızarıklıklar ve şişliklere neden olmaktadır.
  • Dudaklarda yanma; geçici iskemik atak, kranial sinir (beyinden vücuda dağılan sinirler) travma ve nöropati gibi nedenler dolayısıyla da yaşanabilir.

Dudakta Yanma Hissi Nasıl Geçer?

Dudakta yanma sorunu yaşıyorsanız Nöroloji doktoruna gitmelisiniz. Dudakta yanma hissinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin dudak yanması B12 eksikliğinden kaynaklı ise doktor vitamin ilacı reçete edecektir.

Soğuk kompres: Buzluktan buz küplerini çıkarıp bunu temiz bir beze sarın ve dudaklarınıza bunu tutun.

Eğer kişi sürekli olarak dudaklarını yalıyorsa bu alışkanlığını bırakmalıdır. Bunun için doktorunuza danışabilir ve doktorunuzun önereceği merhemleri kullanarak bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Dudaklardaki yanmayı engellemek için yapılacak en iyi şey dudaklara bakım yapmak ve her zaman nemi kalmasını sağlamaktır. Dudaklara nem vermek için bal sürebilirsiniz.

Eğer dudaklarda yanma travmatik sebeplerden meydana gelmişse cerrahi müdahale gerekli olabilir. Eğer yanmanın sebebi küçük bir çarpma ise dudaklara soğuk kompress yapmak faydalı olacaktır.

Aşırı acı tüketmekten kaçınmalısınız.

Eğer dudaklarda kimyasal madde sebepli yanık meydana gelmişse zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Eğer dudaklarınızdaki yanma vücuttaki ciddi hastalıklar nedenli olmasından şüpheleniyorsanız derhal doktora gitmelisiniz.

1 yorum
  1. Aslı diyor

    Teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.