Banyo Sonrası Vücutta Kaşıntı, Kızarıklık
Banyo sonrası ciltte kaşıntı meydana gelmesi sık karşılaşılan bir sorundur ve bu durum çok sıcak su ile banyo yapmaktan, kullanılan şampuana alerjiye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Banyo sonrası kaşıntıya ciltte kızarıklık ve kabarma da eşlik edebilir.
Banyodan Sonra Kaşıntı Neden Olur?
Sıcak Suyla Banyo Yapmak
Sıcak suyla banyo yapmak ciltte kuruluğa yol açabilmektedir. Ciltte oluşan kaşıntının en yaygın görülen sebebi ise cildin kuru olmasıdır. Banyo yapmak için kullanılan su çok sıcak değilse de banyoda kalınan sürenin uzaması da ciltte kuruluğa yol açmaktadır.
Kireçli Su
Banyo yapılan suyun kireçli olması cilt üzerinde ince bir kireç tabakası oluşturur ki bu da banyodan sonra ciltte kaşıntı oluşturan sebepler arasındadır.
Tahriş
Kimyasal tahriş: Günümüzde vücut temizliği için sıklıkla kullanılan duş jelleri, kokulu sabunlar, banyo tuzları, losyon ve şampuanlar kimyasal madde içermektedir. Kullanılan bu temizlik ürünleri çok sık değiştirildiğinde ise; hassas ciltlerde tahriş ve banyo sonrası kaşıntı oluşumuna sebep olmaktadır.
Fiziksel tahriş: Banyoda lif ve kese, banyo sonrası havlu kullanırken çok şiddetli olmak ve suyun çok tazyikli akması da ciltte banyo sonrası kaşıntıya yol açabilir.
Alerji
Banyoya başlayıp da en son kurulanıp kıyafetlerinizi giydiğiniz zamana kadar olan süreçte cilde temas eden ve alerjiye yol açabilecek maddeler olabilir. Banyodan sonra ciltte kaşıntı ve alerji oluşturabilecek maddeler şunlardır:
- Şampuan, sabun, duş jeli
- Banyo tuzları veya banyo suyuna eklenen yağ esansları
- Masaj kremleri ve nemlendiriciler
- Tıraş köpükleri
- Banyodan sonra kullandığınız kozmetik ürünleri, parfümler
- Havlu bornoz, banyodan sonra uzandığınız yataktaki nevresimi veya giydiğiniz kıyafetleri yıkadığınız deterjan
Aquajenik Kaşıntı
Akuajenik (su kaynaklı) kaşıntı; vücudun su veya ter gibi nem ile teması sonucu vücuttaki savunma mekanizmalarının çalıştığı durumda ortaya çıkmaktadır.
Aquajenik kaşıntının kesin nedeni bilinmese de nedeni olabileceği tahmin edilen durumlar şunlardır:
- Polisitemi vera
- Laktoz hassasiyeti
- Hepatit C
UYARI: Sedef ve egzema hastalığı, A,E ve D vitamini gibi vitamin yetmezlikleri, kontakt dermatit ve atopik dermatit gibi hastalıklar da ciltte kaşıntıya sebep olmaktadır. Kişi banyo sonrası bu hastalıklardan da kaynaklı kaşıntı yaşıyor olabilir.
Banyodan Sonra Kaşıntı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Limon
Limon; ciltteki kaşıntıları geçirmek için yıllardır kullanılan bir besindir. Limonda bulunan sitrik ve asedik asitler mükemmel bir antiseptik, aneztezik, iltihap sökücü ve tahriş karşıtı özellikler göstermektedir.
- 1-2 tane taze limonun suyunu çıkarın.
- Biraz pamuk yardımcı ile limon suyunu ciltte kaşıntı olan bölgeye sürüp kurumasını bekleyin.
- Sonrasında ise bölgeyi ılık su ile temizleyin.
- Kaşıntı geçinceye dek günde 2 kez bu yöntemi uygulayın.
UYARI: Bu yöntem hassas cilde sahip kişiler için uygun değildir.
Elma Sirkesi
Elma sirkesinde bulunan analjezik, kaşıntı ve mantar karşıtı ve antibakteriyel özellikler kaşıntıdan kurtulmak için birebirdir.
- Biraz pamuk yardımı ile elma sirkesini ciltte kaşıntı olan bölgeye sürün ve yarım saat beklettikten sonra ılık su ile bölgeyi yıkayın. Bu yöntemi birkaç gün boyunca günde 1-2 kez tekrarlayın.
Aloe Vera Jeli
Aloe vera jelinde etkili iltihap sökücü, antibakteriyel ve mantar karşıtı özellikler bulunmaktadır. Dahası içinde barındırdığı E vitamini sayesinde cildin derinlemesine nemlenmesine ve kaşıntının azalmasına yardımcı olur.
- 1 tane aloe vera yaprağından jelini çıkarın. Bunu etkilenen bölgeye sürüp 15 dakika bekletin ve sonrasında ılık su ile durulayın. Bu yöntemi de günlük olarak tekrarlayın.
- Diğer bir yöntem ise; 1 yemek kaşığı aloe vera yağı ile 2 yemek kaşığı yeşil kili karıştırıp macun kıvamına getirin. Bunu ciltte kaşıntı olan bölgeye sürün ve kendi kendine kurumaya bırakın. Ardından ılık su ile bölgeyi temizleyin. Bunu günlük olarak tekrarlayın.
Kekik
Kekikte bulunan önemli miktardaki timol bileşiği; anestezik ve iltihap sökücü özelliklere sahiptir. Timol sinir liflerini uyuşturabileceği gibi, aşırı kaşıntının neden olduğu iltihaplanmayı da azaltır.
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekiği 2 bardak su içine ekleyin.
- Sonrasında üzerini kapatın ve soğumaya bırakın.
- Ardından karışımı süzün.
- Temiz bir bez yardımı ile karışımı direkt olarak kaşınan bölgeye sürün.
- Bu yöntemi ihtiyaç duydukça tekrarlayabilirsiniz.
- Kalan karışımı bir kavanozda saklayabilir, sonradan kullanabilirsiniz.
Nane Yağı
Nane yağındaki iltihap sökücü, antiseptik, analjezik ve yatıştırıcı özellikler kaşıntının azalmasına yardımcı olur.
- 3-4 damla nane yağını 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağı ile karıştırın. Bu karışımı ciltte kaşıntı olan bölgelere sürün. Sürerken masaj yaparak cildin yağ karışımı daha iyi emmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.
Banyodan Sonra Kaşıntının Geçmesi İçin Uzman Önerileri
- Banyoda çok uzun süre kalınmamalı ve kullanılan suyun cildi tahriş edecek kadar sıcak olmamasından emin olunmalıdır.
- Eğer kaşıntı yalnızca belirli bölgelerde ise vazelin faydalı olabilir. Banyo sonrası ciltteki kaşıntıdan kurtulmak için kullanılacak bir yöntem ise kalamin losyonudur.
- Eğer banyo sonrası kaşıntı hissi geçmezse; kaşıntı geçinceye dek bir süre serin bir odada bekleyin.
- Bazı şiddetli vakalarda eğer banyodan sonra kaşıntı üstte bahsettiğimiz yöntemler uygulanmasına rağmen geçmezse, antihistamin ve diğer ilaçların kullanımı önerilmektedir.