Emsan Düdüklü Tencere Kullanımı Nasıldır?
Düdüklü tencere yemeğin kısa sürede lezzetli bir şekilde pişmesini sağlar. Emsan düdüklü tencere piyasada satılan en çok tercih edilen düdüklü tencerelerdendir. Kullanımı şöyledir;
Emsan Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?
Yemek pişirileceği zaman daima, tencereye minimum 1 bardak su/sıvı eklenmelidir. Tencere, maximum yarıya kadar doldurulmalıdır. Kullanılacak malzemelerin ve sıvının oranı, belirtilen bu düzeyi geçmemelidir.
Tencerenin iç tarafına, maksimum dolum seviyesi (2/3) için bir işaret koyulmuştur. Kesinlikle düdüklü tencerenizi bu oranı aşacak şekilde doldurmamanız gerekir. Eğer böyle yapılırsa, yemek malzemelerinin valfer ile temasına sebep olunacak ve bu da tıkanmayı beraberinde getirerek tencerenin işlevlerini bozacaktır.
Pişirme ventil düğmesinin buhar boşaltma pozisyonunda olmasına dikkat edilmelidir. Kelepçeleri açıkken kapak, tencerenin üstüne yerleştirilir. Daha sonra kapak, tek el ile üst taraftan bastırılır ve aynı anda diğer elin baş parmağı ile kapama butonuna basılır. Kelepçelerinn tencere gövdesine kilitlendiğinden ve iyice yerleştiğinden emin olunmalıdır.
Düdüklü tencere, ocağa alınır ve ocak, en yüksek düzeye getirilir. Kullanılacak ocağın büyüklüğü, düdüklü tencere tabanından fazla olmamalıdır. Ateşin tencerenin kenarından sıçramamasına dikkat edilmelidir.
Pişirme ventil düğmesinin tamamen açık yani buhar boşaltma pozisyonunda olması sağlanmalıdır. Pişirme ventil düğmesinden Belli bir müddet içinde fıslamayla güçlü buhar yayılmaya başlayacaktır. Bu aşamada, ilk olarak ocağın ateşi en kısık düzeye alınır.
Yapılacak yemeğin türüne bağlı olarak pişirme ventil düğmesi, 1, 2 ya da 3 seviyesine getirilir. Bundan sonra pişirme süresi başlamış olacaktır, saat tutulur.
Yemek pişerken, pişirme ventiline dokunulmamalıdır. Ventil içerisinde bulunan sübap, meydana gelen basınç artışını dengeleyecektir.
Pişirme işlemi tamamlandığında, sıra geldi düdüklü tencere nasıl açılır? sorusunun yanıtına. Bunun için öncelikle, ocağın altı söndürülmelidir. 3 dakika boyunca beklenmelidir; bekleme süreci, tencerenin içerisinde yer alan basıncın minimum düzeye gelmesini sağlayacaktır. Ardından, pişirme ventili dikkatlice buhar boşaltma tarafına doğru döndürülür ve buharın tamamen boşalması beklenir. Kapağın açılması esnasında temkinli olunmalı ve düdüklü tencereye çok yakın durulmamalıdır. Açabilmek için kapak hiçbir zaman zorlanmamalıdır.
Tencerenin ocaktan indirilmesiyle birlikte, birkaç dakika beklemeksizin derhal açılması gerekli olursa, musluğun altına tutularak 1 dakika boyunca su ile soğuması sağlanır. Pişirme ventil düğmesi, buhar boşaltma tarafına döndürülerek tenceredeki basınç komple dışarı çıkarılır.
Tencere Gövdesi Nasıl Temizlenir?
Diğer paslanmaz çelik tencerelerde olduğu gibi, düdüklü tencerelerin de gövde kısmı el ile veya bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ancak hiçbir zaman aşındırıcı temizleme malzemeleri, ağartıcı maddeler, metal fırçalar kullanılmamalıdır; çünkü bu ürünler tencerenin yüzeyine zarar verir. Zorlu kirlerden ve solmalardan arındırmak amacıyla limon suyu kullanılabilir. Bunun için 2 bardak su, yarım limonla karıştırılır ve bu karışım düdüklü tencereye doldurulur. 5 dakika süreyle bu suyun basınç ile kaynaması sağlanmalıdır. Ardından, düdüklü tencere ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır. Bu işlemden sonra düdüklü tencere, sıcak suyla durulanabilir. Kapağın temizliği, yalnızca bulaşık deterjanı ve sıcak su ile yapılmalıdır. Kapak, bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Temizlik sırasında asla sert ve aşındırıcı malzemelerin kullanılmaması gerekmektedir.