Ense Kökünde Boyun Arkasında Şişlik Ensemde Şişlik Var Ne Yapayım?

Ensede Şişlik Beze Yağ Bezesi Kitle Neden Olur Nasıl Geçer Bitkisel Çözüm

0 25.925

Ensede, Ense Kökünde Boyun Arkasında Şişlik Nedenleri Ve Tedavisi

Bir beze veya yumru ; cilt altında veya üzerinde anormal çıkıntı, şişlik şeklinde tanımlanabilir. Ensede yumru görülmesi oldukça yaygın bir durumdur. Ensede, boyun arkasındaki beze; lenf bezlerinde şişmeden, kıl dönmesine kadar pek çok durumdan kaynaklanabilir.. Bu şişlik boyunda ağrı ve kızarıklığa neden olabilir. Bununla birlikte, bazen bu yumrular fark edilmeden kendiliğinden yok olabilir ve kişinin yaşam kalitesini bozmaz.

Ensede, Boyun Arkasında Şişlik, Yağ Bezesi, Kitle Neden Olur?

Lenf Bezlerinde Şişme

Ensede, boyun arkasında şişliğin en sık karşılaşılan nedeni lenf bezlerinde şişmedir. Lenf sistemi, lenf denilen sıvı içeren birçok küçük damardan oluşur. Bu damarlar, vücut boyunca lenfleri dolaştırır ve vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Lenf bezleri lenf dokusundan oluşur ve vücutta özellikle boyunda ve koltukaltında bulunur. Lenf bezleri; lenf sıvısındaki bakterileri filtreleyerek temizler. Atık bu lenf bezleri depolanır ve beyaz kan hücreleri tarafından ortadan kaldırılır. Eğer lenf bezlerindeki bu bakteriler çoksa iltihap oluşabilir ve bu da lenf bezlerinde yumru oluşumuna sebep olabilir. Bu yumrular çok ağrılı olabilir ve yutmayı zorlaştırabilir. Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı da boynun arkasındaki lenf bezlerinde şişliğe sebep olabilir. Bakteri enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Virüs kaynaklı enfeksiyonlar içinse şişen lenf bezleri tedavisi için ilaç yoktur ve belirtileri 1 hafta içinde kendiliğinden yok olur.

Yağ Bezesi (Lipom)

Ensede şişliğin bir diğer sık karşılaşılan nedeni lipom yani yağ bezesidir. Lipom genellikle cilt ve kaslar arasında yavaşça büyüyen kansersiz, yağlı bir yumrudur. Bir veya birkaç tane olabilir. Lipomlar orta yaşlı kişilerde daha yaygındır ve genellikle herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Lipom ağrıya sebep olmadığı sürece herhangi bir tedavi gerektirmez. Eğer lipoma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, lipom mu yoksa başka bir şey mi diye emin olmak adına bir doktora gidip muayene olmalısınız. Doktor uygun görürse; genellikle ameliyat veya liposuction ile lipomu alabilir.

Lenfoma (Lenf Kanseri)

Lenfoma; bir tür lenfatik sistemi kanser türüdür. Bu durumda, lenfdeki beyaz kan hücreleri kontrol edilemeyecek şekilde çoğalmaya başlar. Kanserli hücreler hızla çoğaldıkça, lenf bezlerinde tümör oluşturarak birikir. Bu tümör ciltte dışardan şişkin bir kitle olarak görülür. Boyundaki lenf bezleri etkilendiğinde, boynun tam arkasındaki sert bir kitle görülür. Lenfoma ile ilişkili yumrular aniden ortaya çıkar ve acı vermez veya ağrıya neden olmaz.

Lenfoma için uygulanan standart tedavi, kanser hücrelerini yok etmek için formüle edilen ilaçlar olan kemoterapi kullanımıdır. Etkilenen bölgeye yüksek enerjili X ışınlarının hedeflendiği radyasyon tedavisi, aynı zamanda kanserli büyümenin yayılmasını önlemek ve durdurmak için de yardımcı olabilir. Kanserli lenf bezlerini almak için de ameliyat yapılabilir. Bazen bu yumrular fark edilmeden kendi kendine yok olabilir ve kişinin yaşam kalitesini bozmaz.

Kanser

Kanser de boyun arkasında şişliğe sebep olabilir. Lösemi yani kan kanseri doku kanseri, hodgkin lenfoması ve Hodgkin olmayan lenfoma hastalarında boyun arkasında şişlik görülebilir.

Boynun Arkasında Çıban Çıkması

Boyun arkasında, ensede şişlik boyundaki çıbandan kaynaklanabilir. Boyun arkasında çıban çıkması; genellikle boyun bölgesinin ortasında ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Çıban; bakterilerle dolu enfeksiyon kapmış bir bölgedir. Boyun çıbanının birçok nedeni vardır. Hijyen eksiliği ve önceki sağlık sorunları başlıca nedenlerdir. Şeker hastalığı da boyun çıbanına neden olabilir. Boyundaki çıban kendi kendine geçecek ve genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın yok olacaktır. Ancak çıban sebebi çeşitli olabileceğinden doktora görünmek önemlidir. Eğer çıban sebebi bakteriyse; boşaltılması veya antibiyotik kullanımı gerekli olabilir.

Enfeksiyonlar

Boyun arkasındaki bu şişliklere genellikle bakteriyel ve virüs enfeksiyonlar neden olur. Ensedeki bu şişlikler kızamık veya streptokok boğaz ağrısı durumlar gibi yaygın enfeksiyonlarla gelişir.

Ensede, Boyun Arkasında Şişlik, Yağ Bezesi, Kitle Çıkmasının Diğer Nedenleri

  • Kullanılan ilaçların yan etkisi (yaygın olarak fenitoinden kaynaklanır)
  • Bademcik iltihabı
  • Romatoid artrit gibi tıbbi durumlar
  • Kaslara fiziksel hasar
  • Besinlere alerjik reaksiyon
  • Tükürük bezlerinin işlevinde anormallikler

Ensede, Boyun Arkasında Şişlik, Yağ Bezesi, Kitle İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genel Cerrahi doktoruna gidebilirsiniz.

Ensede, Boyun Arkasında Şişlik, Yağ Bezesi, Kitle İçin Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri

Sıcak Kompress

Sıcak kompress ensedeki şişliğin geçmesi için çok etkili olabilir. Sıcak hissi kan dolaşımını arttırarak, bölgeye kan akışını arttırır.

  • Bir havluyu sıcak suya batırın.
  • Ardından fazla suyunu sıkın.
  • Bunu boyun arkasında şişlik olan bölgede 5-10 dakika kadar bekletin.
  • Memnun edici sonuçlar alıncaya kadar bu uygulamayı tekrarlayın.

Çay Poşeti

Çay poşetinin gözler altındaki şişliği geçirdiği bilinen bir yöntemdir. Aynı mantıkla boyun arkasında oluşan şişliği de geçirir.

  • 1 adet sallama çay poşetini sıcak suda birkaç dakika bekletin.
  • Bunu ensede şişlik olan bölge üzerinde bekletin.
  • Etkili sonuçlara alıncaya dek bunu tekrarlayın.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağı; anti bakteriyel ve iltihap sökücü özelliklerle doludur. Boyun arkasındaki şişlikler için direkt olarak sürebilirsiniz.  Bunun için katı haldeki Hindistan cevizi yağını kullanmalısınız.

Hintyağı

Hintyağı; analjezik ve iltihap sökücü özellikleriyle harika bir yağdır, bu sebeple boyun arkasındaki şişlikleri azaltmak için kullanabilirsiniz. Hintyağı; lenf sıvısının akışını artırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. En az bir hafta uygulanmalıdır.

  • Biraz hintyağı alarak ensenize direkt olarak uygulayın.
  • 5 dakika kadar masaj yapın.
  • Ardından bir havluyu sıcak suya batırın ve fazla suyu sıkın.
  • Bu havluyu ense üzerinde 5 ila 10 dakika kadar bekletin.
  • Ardından ensenizi ılık su ile durulayın.

Aloe Vera

Aloe vera anti bakteriyel ve iltihap sökücü özellikleriyle bilinen bir bitkidir. Bu sebeple boyun arkasında şişmiş yağ bezleri üzerinde uygulayabilirsiniz.

  • Bir aloe vera yaprağından jelini çıkarıp direkt olarak ense üzerine uygulayın.
  • 20 ila 30 dakika bekletin.
  • Üzerine bir bez sarın.
  • Sonuç alana kadar bunu tekrarlayın.

Nane Yağı

Nane yağı; demir, mangenez, magnezyum ve folat gibi vitaminler açısından zengindir. Aynı zamanda çoklu vitamin ve omega 3 yağ asidi açısından da mükemmeldir. Boyun arkasında şişen yağ bezleri üzerine direkt olarak sürüp masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Her uygulamada birkaç damla yeterli olacaktır. İstenilen sonuçlar alıncaya dek bu uygulamayı tekrarlayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.