Memede Kaşıntı Sebepleri Göğüs Neden Kaşınır? Göğüs Kaşınması

Göğüs Kaşıntısı Neden Olur Göğüste Kaşıntı Nasıl Geçer?Bitkisel Tedavi

0 31.785

Göğüs Meme Kaşıntısı Nedenleri Ve Bitkisel, Doğal Çözümler

Göğüs kaşıntısı kadınlarda ve erkeklerde çok yaygın olarak görülen problemlerdendir. Göğüste kaşıntı deterjan alerjisinden göğüs kanserine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.

Göğüste, Memede Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Allerjik Kontakt Dermatit

Alerjik kontakt dermatit, alerjenle fiziksel temastan sonra cildin tahriş ve iltihaplandığı bir durumdur. Alerjik dermatite neden olduğu bilinen yaygın ürünler arasında sabun, koku ve kozmetik ürünleri bulunur. İç çamaşırlarınızı yıkadığınız deterjanlar, cildinize sıktığınız parfümler cildinizde alerjiye neden olup, göğüste kaşıntı yaşanmasına yol açabilir.

Bu durumu kendiniz evde tedavi edebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken ciltte alerjiye sebep olan asıl maddeden uzak durmalısınız. Cildi rahatlatmak için kullanacağınız nemlendiriciler de çok yardımcı olabilir. Aynı zamanda antihistamin ilaçları yani alerji ilaçları da kullanabilirsiniz.

Göğüs Kanseri

Nadir olarak; göğüste kaşıntı göğüs kanserinin habercisi olabilir. Göğüs kanserinin diğer belirtileri arasında göğüs boyutunda hızlı büyüme, deride renk değişikliği ve göğüsten akıntı gelmesi yer alır.

Anksiyete (Kaygı)

Göğüste kaşıntının yaygın bir sebebi ise kaygıdır. Bazı hormonlar yalnızca kaygı anında salgılanır ve bu durum kalp atışını hızlandırabilir, tansiyonu yükseltebilir ve göğüste kaşıntıya sebep olabilir. Kaygı bozukluğu seboreik dermatit, sedef hastalığı ve atopik dermatiti şiddetlendirebilir.

Cilt Kuruluğu

Göğüste kaşıntıya sebep olan bir diğer durum ise ciltte kuruluktur. Bunun sebebi ise; merkezi ısıtıcı veya klimaların havayı kurutmasıdır. Bunun yanısıra; çok fazla duş alınması da cildi kurutabilir. Ciltte kuruluğun bir diğer sebebi de gebeliktir. Bazı vakalarda; cilt kuruluğunun sebebi böbrek, karaciğer veyahut karın hastalıkları kaynaklı olabilir.

Gebelik

Gebelikte vücuttaki hormonal değişiklikler göğüste kaşıntıya sebep olabilir. Eğer adet döneminiz geçmiş, şiş hissediyorsanız ve göğüslerinizde kaşıntı yaşanması da gebeliğin bir belirtisi olabilir.

Atopik Dermatit

Atopik dermatitis bir egzema türüdür. Cilt üzerinde yoğun kaşıntı, iltihap ve ciltte pul pul dökülme olarak tanımlanır. Bu durum göğüste kaşıntıya yol açabilir.

Göğüste Kaşıntının Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Uyuz hastalığı
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Göğüste mantar
  • Egzama
  • Gıda alerjisi
  • Suçiçeği
  • Kıl kurdu
  • Stres
  • Sedef hastalığı
  • Güneş yanığı

Göğüs Kaşıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Göğüsteki kaşıntı için Cildiye doktoruna gitmelisiniz. Doktor cildinizi muayene edecek, sizden kan testi isteyip bu durumun nedenini tespit edecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Göğüs Kaşıntısı İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Soğuk Kompress

Soğuk kompress; kaşıntı hissini geçirmede etkilidir.

  • Temiz bir havlu içine bir avuç buz koyun ve bunu göğüste kaşıntı olan yerde 5 ila 10 dakika bekletin. Ara vererek tekrarlayın.
  • Diğer bir yol ise; kaşıntıyı gidermek için soğuk su ve yağsız sütü eşit miktarda karıştırıp göğüslere uygulamaktır.
  • Ayrıca; soğuk su ile duş da alabilirsiniz. Bu cilt gözeneklerini kapatarak; kaşıntıyı, giderecektir.

Kalamin Losyonu

Kalamin losyonu; göğüsteki kaşıntıyı giderip iyileşmeyi hızlandıracaktır. Aynı zamanda cildi nemlendirerek enfeksiyon riskini azaltır.

  • Göğüste kaşıntı olan yeri ılık suyla temizleyin ve kurulayın.
  • Ardından kalamin losyonunu pamukla uygulayın.
  • Bunu günde birkaç kez tekrarlayın. 

Karbonat

Eğer göğüs bölgenizdeki kaşıntı hissinden kurtulmak istiyorsanız, karbonat en büyük yardımcınız. Karbonatı kullanmak için iki yöntem vardır. İlki; 2 yemek kaşığı karbonat ve birkaç damla su ile karıştırıp direkt olarak göğüste kaşıntı olan bölgeye sürüp 15 dakika bekletmektir. Ardından ılık su ile durulanmalıdır. En iyi sonuçlar almak için; bunu günde 2 kere tekrarlayın.

Buz

Kaşıntı olan bölgeye buz da uygulayabilirsiniz. Bu anlık rahatlık verip, iltihabı ve kaşıntıyı azaltacaktır. Bunu günde 3-4 kez uygulayın.

Aloe Vera

Mantar karşıtı, antibiyotik, antiseptik ve iltihap sökücü özellikleri ile aloe vera göğüs kaşıntısının geçmesinde güçlü bir yardımcıdır. Buna ek olarak; cildi yatıştırır. Bir aloe vera yaprağını kesip içindeki jelini çıkarın ve göğüste kaşıntı olan bölgeye uygulayın. Bunu 20 dakika kadar uygulayın. Uygulama sonrasında durulamanıza gerek yoktur. Etkili sonuçlar için bunu haftada birkaç kez uygulayın.

Papatya Yağı

İltihap sökücü özellikleri bulunan birçok yağ özü vardır ancak en bilineni papatya yağıdır. Papatya yağı; sinirleri rahatlarak mükemmel sonuçlar gösterir. Yatıştırıcı özellikleri hızla kendini gösterip göğüsteki kaşıntıyı giderir.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağı sakinleştiri ve iyileştirici özellikleri sayesinde ciltteki kaşıntıyı geçirmeye yardımcı olur. Dahası;  yağlı yapısı, antibakteriyel ve mantar karşıtı özellikleri sayesinde göğüste döküntülere neden olan sürtünmeyi azaltmaya ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.

Aktardan katı halde olan Hindistan cevizi yağından satın alın. Biraz hindistancevizi yağını göğüste kaşıntı olan bölgeye sürüp, tamamen emilinceye kadar bekleyin. Kaşıntı geçene kadar günde 2 veya 3 kez uygulayın.

İlaç Tedavisi

Kaşıntıyı geçirmek için %1 hidrokortizon kremlerden kullanın. Bu kremi çoğu eczaneden reçetesiz olarak edinebilirsiniz. hidrokortizon kremi hafif kaşıntılarda ciltte bölgesel olarak kullanabilirsiniz. Her gün 1-4 kez göğüste kaşıntı olan bölgeye bu kremden sürün.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.