Geline Kırmızı Kuşak Neden Bağlanır Kuşağı Kim Bağlar?

Gelin Kuşağı Nasıl Bağlanır Kırmızı Kuşak Anlamı Nedir

0 36

Gelin Kuşağı Nasıl Bağlanır Kırmızı Kuşak Anlamı Nedir

Malum yaz düğünleri bir başka özel, bir başka güzeldir. Kültürel zenginliklerimizden olan çeşitli gelenek ve göreneklerimiz, adetlerimiz de yaz düğünlerini renklendiren uygulamalardır. Gelin kuşağı da onlardan biridir.

Gelin Kuşağı Nasıl Bağlanır?

Gelin kuşağının bağlanması genellikle kızın babası veya abisi tarafından yapılır. Bağlanırken kızın mutlu evliliği olması için hayırlı dualar edilir. Kuşak bağlanırken besmele çekilebilir, salavat okunabilir. Ancak böyle yapmanın ve aşağıda bildirilenleri okumanın dini bir zorunluluğu, dini yönü yoktur. Adet olarak bunların yapılmasında mahsur yoktur.

Gelin Kuşağı Neden 3 Kez Bağlanır?

Gelin kuşağı Besmele çekildikten sonra 3 defa bağlanır ve çözülür. (Her defasında kuşağın tam olarak çözülmesi gerekir.) Ancak son kez bağlandığında çözülmez. Hakkari iline bağlı Beytüşşebap yöresinde kabul edilen inanışa göre gelin kuşağı 3 kez bağlanıp çözülürse o evlilik hayırlı olur, eve bereket gelir.

Bu uygulama Beytüşşebap yöresinde “kuşak çözme” olarak adlandırılır. Al ipek kuşak, Hakkari yöresinde bekaretin, kızlık sembolüdür. Gelinin babası salavat ve tekbir getirerek bu kuşağı gelinin beline iki kere sarar ve bırakır, üçüncüde bağlar. Ayrıca gelinin babası kunduraya biraz para koyar. Kırmızı kuşak atılmaz ve ilk çocuk doğana kadar muhafaza edilir. Eğer ilk çocuk erkek olursa gelin tarafından kuşağın bir parçası çocuğun başına, diğer parçası da kendi başına bağlanır.

Kırmızı Kurdela Ne Anlam Taşır?

Bilindiği gibi kırmızı kurdela gelinin beline takılır. Düğünlerde sıklıkla yapılan bu uygulama ile sevinç ve hüzün bir arada yaşanır. Peki kırmızı kurdela takılmasının amacı nedir? Her şeyden önce şunu söylemeliyiz ki; bir toplumun gelenek ve görenekleri o toplumun kültürünü yansıtır, birlik ve beraberlik içinde olmasını sağlar. Nesilden nesile aktarılan bu büyük miras, toplumun kimliğini oluşturur.

Düğünlerde kırmızı kurdela takmanın Türk örf ve adetlerinde önemli bir yeri vardır. Bu sırada herkes çok duygulanır, hele anne-babalar çoğu zaman gözlerinden süzülen damlalara hakim olamaz. Kırmızı gelin kuşağının manevi bakımdan anlamı büyüktür. Kızın artık bir genç değil yetişkin bir kadın olduğunu ifade eden bu kuşak, bekareti ve gayreti temsil eder. Gelin, baba yuvasına veda etmeden önce babası ve ağabeyi kırmızı kurdelayı onun beline bağlar.

Orta Anadolu halkı tarafından “gayret kuşağı” diye isimlendirilen bu kuşak, kızın iyi bir gelin olmasına yönelik temennidir. Bu kuşak gelinin kudretini, gayretini, maharetini simgeler. Yüzyıllardır uygulanan bu gelenek, önemini hiç yitirmemiştir ve günümüzde de uygulanmaya devam etmektedir.

Kırmızı kurdelayı gelinin babası bağlar demiştik. Bu kurdela bekaretin sembolüdür ve “bundan böyle gelin, kocaya emanettir. Namusundan, şerefinden o sorumludur.” manasına gelir. Geçmişten beri varlığını sürdüren kırmızı kuşak bağlama geleneği, neredeyse tüm düğünlerde uygulanır. Bu törende herkes neşeyi ve üzüntüyü aynı anda hisseder. Fakat gelinin ailesi bu durumdan çok etkilenir ve duygusal anlar yaşar. Sonuçta gelini baba evinden uğurlamak öyle kolay değildir. Velhasıl, kırmızı kuşak düğünlerde vazgeçilmez bir unsurdur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.