Glukozüri nedir, tam idrar tahlillerinde çalışılan rutin testlerde idrarda glukoz yani şeker çıkmasına idrarda glukoz yükseliği veya glukozüri denir. Sağlıklı kişilerin idrarında glukoz bulunmaz. Kan plazmasında bulunan şekere glukoz denir, peki kanda glukoz kaç olmalı. Açlık kan şekeri bir desilitre kan başına 70-100 mg/dL, tokluk kan şekeri ise bir desilitrede en fazla 125 mg/dL olmalıdır.
Glukozüri nedir idrarda şeker tahlili nasıl yapılır
Sağlıklı kişilerde idrarda şeker çıkması ile hemen glukozüri teşhisi konmaz, idrarda glukoz eser yani glukoz aranır. Bazı gıdalar idrarda şekeri arttırır mesela aşırı tüketilen meyvenin şekeri fruktoz, soğanın şekeri pentozan. Bebeklerde aşırı süt tüketimine bağlı glaktoz şekeri gibi. Dolayısıyla glukoz kan şeker diğerleri gıdaların şekeridir.
Pirinç, makarna, ekmek gibi diğer besinlerde aşırı tüketildiğinde fazla miktarı idrara geçerek atılır. Bu tür gıdaların tüketimi azaldıkça idrardaki şeker miktarı da azalır ve tamamen kaybolur. Hamilelerin % 70’inde süt şekeri glaktoz görülür, karaciğer hastalıklarından muzdarip kişilerin idrarında tükettiği gıdaların şekeri görülebilir.
Karbonhidrat ve şeker ihtiva eden gıdalar glukoz metabolizması sonucunda kan şekerine dönüşür. Glukozun bir miktarı kan dolaşımına dahil olur diğer miktarı ise karaciğer ve kaslarda depolanır. Açlık veya aşırı efor esnasında depolanan glukoz kana karışır açlık kan şekeri 70-75 mg/dL altına düşmez.
Glukozüri nedir tam idrarda şeker tahlili nasıl yapılır
Sabah uyanınca aç karna çıkan ilk idrardan numune verilerek tahlil yapılması daha doğru netice verir. Mesanede veya idrar kabında bekleyen idrar doğru netice vermeyebilir. 24 saatlik idrar tahlilleri için ise gece gündüz 3 şişe idrar toplanır.
Spesifik gravitesi yoğunluğu yüksek soluk renkli idrar glukozüri belirtisi olabilir. Kimyasal idrar analizlerinde idrar stripler kullanılır. İdrar stepler üzerinde kimyasal maddeler olan çubuklardır. Tam idrar tahlillerinde glukoz varlığı bu çubuklar yardımı ile anlaşılır.
Sağlıklı kişilerde glukoz atılımı beklenmez ve idrarda glukoz çıkması ile yani laboratuar test sonuçlarına göre glukozüri teşhisi konmaz. Glukozüri geçici nedenler veya ilaçların yan tesiri olabilir. Glukozüri şüphesi varsa altta yatan nedeni ve glukozüri seviyesi belirlenir.
GLU idrarda glukoz neden çıkar glukozüri nedir
Diabet veya insülin yetmezliği tablosu hiperglisemi kandaki yüksek şeker düzeyine neden olur. Bu durum böbreklerin glukozu tekrardan kana geri verme kapasitesini aşar ve geri emilim yapılamayan glukoz kana idrara karışır.
Bunun dışında hamile bayanlarda böbreklerin normalden fazla çalışması yani filitrasyon yapması, idrarda glukoz ve albümin gibi bileşiklerin görülmesine yol açar. Tiroid hormonu yüksekliği böbrek fonksiyonları üzerideki etkisi nedeni ile idrarda glukoza neden olur.
Renal glukozüri böbrek tübüllerin bağımsız veya bazı nedenler ile geri emilimi kabiliyetinin azalmasına bağlı gelişir. Üç tip renal glukozüri vardır, renal glukozüri diabetten bağımsız bir hastalıktır. Genetik veya fizyolojik faktörler hastalığın gelişmesi ile karakterize olabilir.
GLU idrarda glukoz nedenleri
- Aşırı karbonhidrat diyeti
- Aşırı şekerli gıdalar tüketmek
- Heycan ve adrenalin hormonu artışı
- Nefrit böbrek iltihabı ve böbrek yetmezliği
- İlaçların yan tesiri interstisiyel nefrit
- Bağırsaklarda glukoz-galaktoz emilim problemi
- Karaciğer, siroz ve Wilson hastalığı
- Kalıtsal tirozinemi böbrek ve karaciğer hasarı
- Fanconi sendromu ( Wilson ve Tirozinemi)
- Mide ameliyatı veya mide alınması
- Kafatasında basınç artması beyin lezyonları felç
- Nefropatik sistinozis böbrek hastalığı
- Akromegali, cushing sendormu ve gigantizm
- Ağır metal zehirlenmesi ve kanda enfeksiyon sepsis
- Proteinüri idrarda aşırı protein kaçağı
Glukozüri ve idrarda şeker sonuçları maddeler halinde
GLU idrarda glukoz referans aralığı nedir, normal şartlarda negatif çıkması gerekir, dolayısıyla idrar tahlili glukoz negatif ne demek sualinin cevabı verilmiş oldu.
GLU idrarda glukoz eser ne demek, böbreklerde glukoz kaçağı veya kanda glukoz düzeyini arması neticesinde idrarda glukoza rastlanması anlamına gelir.
GLU idrarda glukoz +++ idrarda glukoz pozitif çıkması anlamına gelir. Artı işaretleri ise glukoz kaçağının şiddetini belirtir. Üç artı işareti 3. sınıf özürlü ilaç tedavileri ile düzelmeyen glukoz kaçağına işaret eder.
Glu idrarda glukoz 2+ ne demek, idrarda glukoz ++ anlamına gelir. İdrar strip test sonuçları pozitif +1, +2, +3, +4 veya +, ++, +++, ++++ olarak ifade edilir.
Artı işaretleri idrardaki glukoz sınıflaması ve özür oranıdır. +1 özür oranı %10, +2 özür oranı %25, +3 özür oranı %50, +4 özür oranı %75.
Gebelikte idrarda glukoz 2+, hamilelikte idrarda glukoz veya başka hastalıklar atak yapabilir. Doktor kontrolünde mutlaka tedavi edilmelidir, insüline bağlı veya insülinden bağımsız veya gestasyonel gebeliğe bağlı ilk defa görülen tip olarak üçe ayrılır.
Test sonucu idrarda glukoz 500 endişe edilecek sonuç değildir. Bir desi litre idrarda 1000 mg/dL’dir, 500 mg/dL doktorlar tarafından değerlendirilir hemen panik yapmanıza gerek yok.
İdrar tahlillerinde şeker pozitif çıkan hastalar endokrinoloji veya dahiliye doktoruna müracaat eder.
Tedavi yöntemleri idrarda glukoz tedavisi nasıl yapılır
Altta yatan nedenine göre tedavi yöntemi doktor tarafından yapılır. Hamilelik, stres veya aşırı beslenme kaynaklı ise doktor kontrolünde takip alana alınır. Diyabet, böbrek, karaciğer veya pankreas problemlerinden kaynaklı ise teşhis ve tedavisi yapılır.
Bugün doktora gittim bel ağrısı için idrar tahlili yaptı doktor şeker yüksek çıkdı eve geldim kan şekerini örcdum 100 cıktı şeker hastası deyilim normalde niye idrarda yüksek çıkmış olabilir gitmeden 3 bardak çay içtim şekerli ondan olabilirmi?
Bende bugün gittim test verdim idrarda glikoz +4 napmam lazım bilgisi olan varmı risklimi