Göbek Deliği Neden Akar
Göbek deliğinden sıvı gelmesi, su gelmesi sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır ve bu durum genellikle göbek deliği enfeksiyonundan kaynaklanır. Göbek deliğinden sıvı gelmesinin en yaygın nedeni o alandaki derinin enfeksiyonudur. Her deri yüzeyi gibi göbek deliği derisi de enfeksiyon kapabilir. Aslında göbek deliği nemli ve bakteri veya bakteri gelişimi için müsait bir yer olduğundan enfeksiyon kapmaya daha müsaittir. Göbek deliğinde enfeksiyon belirtisi olarak şişlik, ağrı veya kızarıklık varsa doktorunuz lokal antibakteriyal veya antifungal kremler reçete edebilir veya ağızdan alınacak ilaçlar bile önerebilir. Göbek deliğinden sıvı gelmesi durumunda Genel Cerrahi doktoruna gidilir.
Göbek Deliğinden Neden Sıvı, Su Gelir?
Mantar Enfeksiyonu
Kandidiaz, tipik olarak göbek deliğinde gelişen bir mantar enfeksiyonudur. Kasıklarınız ve koltuk altlarınız gibi derinin katlandığı bölgelerde meydana gelebilir. Özellikle temiz ve kuru tutmazsanız, mantar göbek deliğinizde bu mantar çoğalıp enfeksiyona yol açabilir.
Göbek deliğinizdeki kandidiaz mantarı, göbekte kırmızı, kaşıntılı döküntüye neden olur ve kalın, beyaz akıntıya da neden olabilir.
Bakteriyal Enfeksiyon
Ortalama bir göbek deliği neredeyse 70 farklı türde bakteriye ev sahipliği yapar. Banyo yaparken göbek deliğinizi de yıkamazsanız, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Göbek deliğinizdeki piercingler de enfeksiyona yol açabilir.
Bakteriyal enfeksiyonlar sarı veya yeşil, tuhaf kokulu akıntıya neden olur. Göbek deliğiniz etrafında şişlik, ağrı ve kabuklanma da olabilir.
Ameliyat
Eğer herni(göbek fıtığı) cerrahisi gibi bir karın ameliyatı geçirdiyseniz göbek deliğinizden sıvı geldiğini fark edebilirsiniz. Bu meydana gelirse doktorunuzu arayın. Tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon işareti olabilir.
Diyabet (Şeker Hastalığı)
Diyabet gibi durumlar belirli zamanlarda göbek deliğinden akıntı gelebilir.
Göbekten Sıvı Gelmesi, Su Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Göbekten sıvı gelmesinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Genel tedavi yolu antibiyotik ve antifungal ilaç kullanımıdır.
Antibiyotik İle Veya Antifungal İlaç İle Tedavi Edilebilir
Bakteriyal enfeksiyonlar genellikle antibiyotik merhem veya kremlerle tedavi edilir. Mantar enfeksiyonları tipik olarak antifungal ilaçlar veya kremlerle kullanılır.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı mantar veya bakteri kaynaklı göbek deliği enfeksiyonu için etkili doğal kürdür. Bu esansiyel yağ antifungal, antibakteriyal ve antiseptik özelliklere sahiptir.
- 4-5 damla çay ağacı yağını 1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya hindistan cevizi yağında karıştırın.
- Göbek deliğindeki uygulamak için bir pamuk kullanın.
- 10 dakika bekletip bir peçeteyle temizleyin.
- Bu tedaviyi göbek deliği sağlıklı görünene kadar günde 2-3 kez takip edin.
Ilık Tuzlu Su
Şayet göbekten sıvı gelmesi göbek iltihabından kaynaklanıyorsa tuzlu su kullanılabilir. Göbek deliği enfeksiyonu ılık tuzlu suyla tedavi edilebilir. Tuz iyileşmeye yardım etmek için göbek deliği içindeki nemi emmeye yardım ederken, ılık suyun ısısı enfeksiyon kapmış alandaki kan akışını hızlandırmaya yardım edecektir. Ayrıca, tuzlu su dezenfektan olarak rol oynar.
- 1 tatlı kaşığı tuzu 1 bardak ılık suya ekleyin ve çözünene kadar karıştırın.
- Bir pamuğu bu solüsyona batırın ve enfekte alanı temizlemek için kullanın, sonra dikkatlice kurulayın.
- Daha fazla enfeksiyonla savaşmak için, su bazlı reçetesiz antibakteriyal krem uygulayın.
- Enfeksiyon geçene kadar günde 1-2 kez tekrarlayın.
Aloe Vera
Aloe vera göbek deliği enfeksiyonunu iyileştirmeye yardım etmek için kullanılabilir. Anti-inflamatuvar ve yatıştırıcı özellikleriyle ağrıyı yok edebilir ve hızlı iyileşme sağlar.
- Bir aloe vera yaprağını kesip açın ve jeli çıkartın.
- Bu jeli göbek deliği üzerine uygulayın ve kendiliğinden kurumasını bekleyin.
- Islak mendille alanı temizleyin ve kuru yumuşak bir havluyla kurulayın.
- Enfeksiyon geçene kadar gün içinde birçok kez tekrarlayın.
Etkilenen Alanı Temiz Tutun
Göbek deliğinde iyileşmeyi desteklemek ve daha fazla bakteri oluşumunu engellemek için alanı temiz ve kuru tutmak önemlidir.
Alanı temizlemek için duş alırken antibakteriyal sabun kullanabilirsiniz. Banyodan sonra, etkilenen alanı tamamen kurulayın ve bir miktar su bazlı krem veya losyonu enfeksiyon temizlenene kadar günde 2-3 kez ovalayarak uygulayın.
Diğer türdeki merhemler deri gözeneklerini tıkayıp derinin nefes almasını engellediğinden su bazlı merhemler tavsiye edilir.