Gözün Kısımları Tabakaları Bölümleri Ve Görevleri Sırasıyla Kısaca

Gözün Kısımları, Gözün Tabakaları Bölümleri Nelerdir?

1 2.002

Gözün Yapısı Nasıldır?

Fiziksel dış dünyayı algılamamızı sağlayan en önemli organlarımız gözlerimizdir, gözler diğer organlardan çok daha hassas bir yapıya sahiptir. Göz içerisindeki sinirler ve görme elemanları objeleri beynimizin ilgili noktasına iletip bu görüntüleri algılamamızı sağlar.  Ayrıca gözün etrafında göze yardımcı olan diğer organlar vardır ki bunlar kirpiklerimiz kaşlarımız göz kapaklarımız gözyaşı bezlerimiz olarak sıralanırlar. Kaş yapısı gözleri tozlardan arındırmak temizlemek için ve korumak için ayrıca alın tarafından süzülen terlerden korumak için yaratılmıştır. Kirpiklerimiz gözün içine girecek yabancı maddeleri dışarıda tutar gözyaşı bezlerimiz ise gözümüzün kurumasını engelleyen gözyaşı sıvısı salgılar gözlerimizin hareket etmesini sağlayan kırmızı kas hücreleri üç çift olarak ayrılıyor ve bu kaslar gözümüzün her yöne hareketini sağlamaktadır.

Gözün Kısımları Nelerdir?

Gözümüz mükemmel bir tasarıma sahiptir. Bu mükemmel tasarım dış dünyadaki fiziksel objeleri algılayıp beynimize ulaşmasını ve yorumlama becerisini geliştirmemize yardım ederler, kör bir insan dış dünyadan hiçbir şeyi algılayamaz. Dolayısıyla beyninde de herhangi bir görüntü oluşmaz. Gözü meydana getiren sert tabaka, ağ tabakası, damar tabaka gibi 3 tabaka vardır. Saydam tabaka, göz bebeği, iris, sinir tabakası, camsız tabaka, göz merceği, gözyaşı bezleri, kaşlar ve kaslardan oluşur. Bu yapıdaki kaslar gözün hareket etmesine yardımcı olur, gözyaşı bezlerinin görevi ise gözün temiz kalmasını sağlamaktır. Kaslarımız dışarıdan gelecek olan sıvıların göze inmesini engeller göz kapaklarımız ise gözlerimizi dış tesirlerden korumaktadır. Ayrıca gece uyumamıza da yardımcı olmaktadır. Göz merceği mercek görevini alır camsı kısım ise jelatinimsi bir tabakadır ve gözün bütün kısmını kapsamaktadır.

Gözün Kısımları Şu Şekildedir:

Sert tabaka: Sert tabaka gözlerimizi korumakla görevli beyaz renkli kısımdır.

Damar tabaka: Gözlerin kanla beslenmesini sağlayan kısımdır.

Ağ tabaka: Ağ tabaka görüntüleri bir alanda toplayan tabakadır. Ağ tabakanın diğer adı retinadır.

Saydam tabaka: Saydam tabaka isminden de anlaşılacağı renksiz olan, saydam bir tabakadır. Bu tabaka sert tabakanın uzantısıdır.

İris: Damar tabakanın uzantısı olan renkli disktir. Göze rengini veren iristir.

Göz Bebeği: Göz bebeği, ışınların göze ulaşmasını sağlayan ve gözün tam ortasında irisin merkezinde bulunan kısımdır.

Sinir tabakası: Sinir tabakası ağ tabakanın yani retinanın uzantısı olan bölümdür ve görüntülerin beyne ulaşmasından sorumludur.

Su kısmı: Su kısmı saydam tabaka ile iris arasında yer alır.

Camsı cisim: Camsı cisim gözün önemli bir kısmını kaplayan saydam, jelatin gibi maddeden oluşan kısımdır.

Göz merceği: Göz merceği adından anlaşılacağı üzere mercek vazifesi görür.

Göz kapakları: Göz kapakları sayesinde gözler dış etkenlerden, zararlardan korunur.

Kaşlar: Kaşların vazifesi terin, yağmurun göze ulaşmasını engellemektir.

Gözyaşı bezleri: Gözyaşları gözleri temizlemekle görevlidir.

Kaslar: Kaslar sayesinde gözlere rahatça hareket eder, her yere dönebilir.

Gözün Tabakaları Ve Bölümleri Nelerdir?

Gözümü, yuvarlak küre şeklinde tasarlanmış ve dışarıdan iç tarafa doğru sert tabaka sırasıyla damar tabaka ve ağ tabaka olmak üzere 3 farklı tabakadan meydana geliyor. Şimdi gözümüzün bu üç tabakasını ayrıntılı olarak inceleyelim

1- Sert tabaka

Bu tabaka gözün en dışındaki kısımdır amacı göz yuvarlağının korumaktır ve ona sertlik kazandırmaktır. Sert tabaka gözümüzün dışında korneayı meydana getirir. Dış dünyadan gelen bütün imajlar ışık yardımıyla bu tabakaya gelirler ve gelen ışık ışınları ilk olarak bu tabakada kırılırlar, gözümüzün en dış kısmında yer alan beyaz renkli kalın tabakadır. Bu kalın tabaka gözün şeklinin korunmasını sağladığı gibi gözü dış etkilerden korur. Sert tabaka içerisinde kan damarları bulunmamaktadır. Saydam tabaka ya da kornea tabakası olarak da adlandırılır, sert tabaka ışığın kırılıp göz bebeğinde yoğunlaşmasına sağlamaktadır.

2- Damar tabaka

Adından da anlaşılacağı gibi bu tabaka kan damarları ile doludur ve gözü beslemektedir. Ön kısımda iris, yapının kısmını meydana getirir İris bilindiği gibi göze rengi veren kısımdır. Gözümüzün renkli kısmıdır irisin tam ortasında asıl görme işini sağlayan göz bebeğimiz bulunmaktadır. Göz bebeği ise ışık miktarını ayarlar aşırı Işık verildiği zaman küçülür karanlıkta ise genişler. Damar tabaka sert tabakanın hemen altındadır gevşek yapılı ve daha az esnek bir tabaka olarak hücre içerisinde renkli tanecikler barındırır. Göz yuvarlağının içini siyaha boyayan pigmentler taşır. Gözümüz tıpkı bir dijital fotoğraf makinesi gibi hatta milyonlarca kez daha ileri bir teknolojiye sahiptir. Bu tabaka sayesinde göz hem beslenmektedir hem de görüntünün beyine iletilmesi için gerekli olan karanlık ortam biyolojik olarak sağlanmaktadır. İris kısmının ortasındaki, siyah nokta açıklığa göz bebeği adı verilir. Göz bebeğinin çok önemli bir görevi vardır; göz bebeği saydam tabakadan geçen ışık ışınlarının iç kısma geçişini sağlar. İris dış ortamdan gelen ışık ışınlarının yoğunluğuna göre, otomatik hareket eder. Aşırı yoğun ışıkta daralır, karanlıkta ise genişler.

3- Ağ Tabaka

Görme işlemine yardımcı olan esas tabaka budur. Hassas bir yapı olduğundan ve korunması gerektiğinden Gözün en iç kısmında bulunan tabakadır. Ağ tabaka görme sinirlerini barındırır. ışığı algılayan almaç ya da reseptörler ile gelen uyartılar, alınır ve beynin ilgili noktasına iletilir. Sinir hücreleri de bu kısımda yer alır. Kör nokta ise sinir olmayan noktadır ve sinirlerin yuvarlaktan çıktığı noktadır. Sarı leke bölgesi ya da sarı benek adı verilen bölge; gözün ışık ışınlarına karşı en hassas bölgesidir. Çünkü algılanan görüntüler, bu noktada oluşuyor. Beneğin ortasında koni yer alıyor çevresinde ise çubuk şekline benzer görme için duyu hücreleri vardır. Bu çubuk tipli hücreler, karanlıkta da görmeyi sağlar. Koni şeklindeki hücreler ise aydınlık ortamda görme işini üstlenir.

Ağ tabakası ön bölümde mercek barındırır.  Bu mercek son derece ince kenarlıdır, gelen ışık ışınları bu tabaka üzerine düşmeden kırılır. Cisimlerin 3 boyutlu olarak algılanması yani uzak-yakınlık derecelerinin ayarlanması, göz merceğinin kaslar sayesinde kabarıp kabarmamasına göre ayarlanır. Böylece göz cisimlerinin uzaklığı-derinliği hakkında bilgiyi beyne iletebilir. Beyin bu görüntüleri işler.

1 yorum
  1. söyleyemem diyor

    benim aradığım şey bu değil. Ben görebildiğimiz göz kısımlarını arıyordum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.