Guaj Boya Nedir Nasıl ve Nerede Kullanılır?
Guaj boya su bazlı bir boya çeşitidir. Resim sanatına meraklıysanız guaj boyayı mutlaka biliyorsunuzdur. Guaj boyalar istenilen tüm yüzeyleri boyama imkanı sunmaktadır. Yağlı boya ve sulu boya gibi olduğu için herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. Fakat sulu boya şeffaftır ve bundan dolayı resim çalışmasında yapılan hataların düzeltilmesi kolay değildir. Tam aksine guaj boya kapatıcıdır ve renkleri birbirinin üzerine sürüp düzeltmeye olanak tanımaktadır.
Guaj Boya Nasıl Kullanılır?
Guaj boya yapımında kullanacağınız araç-gereçler; guaj boya fırçaları, guaj boya paleti, guaj boya seti ve bir de tuvaldir. Guaj boya, sulu boya türlerinden biridir. Onun için suyla incelterek yapmanız gerekecektir. Guaj boyayı kullanırken birtakım hususları göz önünde bulundurmalısınız. İlk olarak içerisine guaj boya sıkılabilecek bir palete sahip olmak şarttır. Guaj boya palete sıkılınca az bir miktar su katılırak inceltilir. Ancak fazla su kullanılmamalıdır. Yapılacak olan resim çalışmasında sulu boya etkisinin daha belirgin olması isteniyorsa o zaman biraz daha su eklenmelidir. Çalışmanın boyası için kullanılacak su tam kararında olmalıdır. Bunun yanı sıra, su veya fazladan boya koyduğunuz zaman güzelce karıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Tüm renklerdeki boyalara beyaz boya eklenerek göz dolduran ara tonlar yakalayabilirsiniz.
Guaj boyada aşırı su kullanmanız, kağıdınızın erimesine ve yırtılmasına yol açabilir. Bu nedenle içine bir miktar daha boya eklemeniz faydalıdır. Guaj boya hazırlarken birden çok rengi karıştırıp değişik renkler oluşturabilirsiniz. En fazla 2 veya 3 renk karıştırabileceğinizi unutmayın. Yoksa renklerin koyulaşma ve grileşme riski vardır.
Guaj boya çalışması için gereken malzemeler:
- Fırça
- Su kabı
- Palet
- Sulu boya kağıdı
- Boyalar
Guaj Boyanın Yapılışı
- Boyaları bir palete sıkın.
- Sıktığınız boyaları fırça ve suyla inceltin.
- Bir rengin açık tonunu bulmak istiyorsanız fırçanızın ucu ile beyaz boya kullanın.
- Boyaya çok su eklemeyin ve tam kıvamında olmasına dikkat edin.
- Resim yaparken bir hata olursa o kısmı sulandırıp bir peçete ile temizleyin, ardından başka renklerle yeniden boyayabilirsiniz.
Bu tekniği kullanarak guaj boyayla çalışırken tabii ki resim kağıdına ihtiyacınız olacaktır. Fakat biraz kalın resim kağıdı kullanmaya özen göstermelisiniz. Zira resim kağıdında guaj boya kalınlık meydana getirecektir. Şayet resim kağıdı yeteri kadar kalın olmazsa ve guaj boya kullanımının ardından kırıştırırsanız donmuş haldeki guaj boya çatlayıp dökülebilir.
Guaj Boya Nerelerde Kullanılır?
Guaj boyanın kullanım alanları geniştir. Özellikle resim sanatında sıkça tercih edilmektedir. Öğrencilerden sanatçılara kadar herkes resim yapımında renklendirme amacıyla guaj boyadan yararlanmaktadır. Ayrıca guaj boya, süsleme ve dekorasyon işlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Çizim yapma konusunda maharetliyseniz bir kağıda kurşun kalem ile resim çizip guaj boya kullanarak renklendirebilir, ardından bu resmi tablo yaptırarak evinize farklı bir atmosfer katabilirsiniz.
Peki dışarıdan kozalak toplayıp guaj boya ile renklendirmeyi düşündünüz mü? Evet, hem de simlerle veya dilediğiniz boncuklarla, süslemelerle taçlandırabilir, bu harika aksesuarı evinizin dekorasyonuna ekleyebilirsiniz. Ayrıca hazırladığınız ev süslerini sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz, emin olun ki çok beğeneceklerdir. Guaj boya dergilerde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Öte yandan guaj boya kimi zaman tahta boyama ve süsleme gibi uygulamaların da önemli bir parçası olmaktadır. Fakat boyasız ve yağsız bir tahta üzerinde kullanılması gerekmektedir.