Halsizlik Yorgunluk Eklem Ağrısı, Kırgınlık, Mide Bulantısı Üşüme Nedenleri Ve Tedavisi
Halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrıları günümüz dünyasında sık karşılaşılan problemlerdedir. Bu sorunlar stresten, soğuk algınlığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Soğuk Algınlığı
Halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrıları, nezle, grip, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonun en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Bu durumlar ayrıca vücutta kırgınlık hissi, üşüme ve mide bulantısına da yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaşılanca her gün ıhlamur, ekinezya, kuşburnu, adaçayı gibi çayları karıştırıp günde 3-4 bardak için. Omega 3 vitamin hapı kullanın. Bol bol güneşlenin.
Fibromiyalji Sendromu
Fibromiyalji, öncelikle eklem ağrısı ve halsizlik ile belirti veren bir durumdur. Bu durumda eklemlerde şişlik ve iltihaplanma çok az olmasına rağmen, boyun ve omuz eklemlerinde ciddi ağrılar yaşanır. Bu hastalığın ilerlediği zaman da, ağrı tüm vücuda yayılır ve kas ve eklemlerde halsizlik, uyuşma ve ağrılara sebep olur. Bu hastalar; enerjisizlik, dayananıksızlık ve yorgunluktan muzdariptirler. Bu kişiler koca bir gece uyku çektikten sonra bile yorgun hissederler.
Depresyon
Depresyondaki kişiler hem zihinsel hem de bedensel olarak bu durumdan etkilenirler. Depresyon vücudun normal işleyişini bozup aşırı yorgunluk hissine yol açabilir. Bu durumun diğer belirtileri eklemlerde ağrı, iştah kaybı,halsizlik, uykusuzluk, sırt ağrısıdır.
Kansızlık
Kansızlık; vücutta oksijen taşıyan kimyasal olan hemoglobinin azalması olarak tanımlanır. Kansızlık da halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrılarının yaşanmasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir.
Onkoloji Seminerler’inde 2002 yılında yayınlanan bir araştırmada; halsizlik ve kansızlık arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Kansızlık belirtileri arasında; nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, el ve ayaklarda soğuma, soluk cilt ve göğüs ağrısı sayılabilir.
MS Hastalığı
MS olarak bilinen çoklu skleroz, beyin ve omuriliği yani merkezi sinir sistemini olumsuz etkileyen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.
Bu durumda; vücutta bağışıklık sistemi yanlışlıkla sinir sistemini koruyan miyelin ismindeki koruyucu kılıfa saldırır. Kadınlarda bu durum erkeklere göre daha çok yaşanmaktadır.
Halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrıları MS hastalığının yaygın belirtilerindendir. Ulusal Multipl Skleroz Topluluğuna göre, MS’li kişilerin % 80’i yorgunluktan muzdariptir. Bu yorgunluk gün geçtikçe daha da kötüleşmektedir. MS’in diğer belirtileri ise; vücudun bazı kısımlarında bir veya daha fazla uzuvda karıncalanma veya hissizlik ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklardır.
İlaç Yan Etkileri
Bazı ilaçlar yan etki olarak halsizlik, mide bulantısı, üşüme, kırgınlık, eklem ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir.
Deri Veremi
Deri veremi; bağışıklık sistemindeki problemin neden olduğu, eklem ve kas ağrısına yol açan romatizmal bir hastalıktır. Bu durum genellikle şiddetli yorgunluk, halsizlik ve kilo kaybı sonrasında teşhis edilir ve yüzdeki kelebek şeklindeki döküntü ile birlikte görülür. Eklem ağrısı genellikle ilk el, bilek, dirsek ve dizlerde hissedilir. Eklemlerde şişer ve özellikle sabahları sertleşir.
Menopoz
Menopoz öncesi dönemde kadınlar yaygın olarak halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrıları yaşayabilir. Östrojen, progesteron, tiroit ve adrenalin hormonları vücutta enerji akışını düzenler. Bunun yanında bu dönemde kadınlar uyumada zorluk çeker ve sıcak basması yaşar. Uyku eksikliği gün boyunca kendini hissettirir. Menopoz döneminde, hormon seviyeleri çok fazla dalgalanma gösterir ki bu da yorgunluğa yol açar. Yorgunluk, anksiyete ve konsantrasyon eksikliği gibi diğer menopoz belirtilerini daha da şiddetlendirir.
Kronik Yorgunluk Hastalığı
Eklemlerde ağrı ve halsizliğin, yorgunluk arkasındaki bir diğer sebep ise kronik yorgunluk hastalığıdır. Kronik yorgunluk hastalığında kişi aylarca ciddi bitkin ve yorgun hisseder. Eğer bu hastalığınız varsa, normal fiziksel veya zihinsel aktivite sonrası 24 saatten daha uzun bir süre halsiz hissedebilirsiniz. Bu durum dinlenmeyle bile geçmez. Bu hastalığın halsizlik dışında, diğer belirtileri arasında boğaz, kas, eklem ve baş ağrıları vardır.
Vücudun Susuz Kalması
Az su içilmesi veyahut vücudun susuz kalması da yorgun ve halsiz hissetmenize ve eklemlerde ağrıya sebep olabilir. Az oranda susuz kalmanız bile enerji seviyesinizi etkiler. Daha az su içtiğinizde, tansiyonunuz düşer ve beyne giden oksijen azalır. Bu da vücudun yorgun olmasına ve eklemlerde ağrıya sebep olabilir.
Halsizlik Yorgunluk Eklem Ağrıları, Kırgınlık, Üşüme Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Bu durumdan muzdaripseniz ilk olarak yapmanız gereken şey Dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırmak olmalıdır. Özellikle b12 ve D vitaminlerinize mutlaka baktırın. B12 oranınız 700-800 olmalıdır. Prof. Canan Karatay D vitamini oranınızın 100 olmasını tavsiye ediyor. Bu vitaminler düşük olduğu sürece hastalıklardan kurtulmanız güçleşir.
Bol sebze ve meyve tüketmeye devam edin.
- Her gün en az 1 saat yürüyün.
- Demir açısından zengin kırmızı et, kümes hayvanları, , fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kayısı ve demir açısından zengin gıdaları tüketin.
- Papaya, kırmızı biber, brokoli, karnabahar, kivi, ananas, portakal ve çilek gibi C vitamini açısından zengin besinler yiyin. C vitamini vücutta demir emiliminde yardımcı olur.
- Balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, tahıllı gıdalar ve soya sütü gibi B12 vitamini bakımından zengin besinler tüketin.
- Koyu yapraklı yeşillikler, kuruyemişler, balık, baklagil, kepekli tahıl, avokado, yoğurt, muz, kuru meyve, bitter çikolata ve daha fazla diyet gibi yüksek magnezyumlu yiyecekleri tüketin.
- Eğer ihtiyacınız olursa, takviye vitamin hapları alabilirsiniz ancak doktorunuza danışmalısınız.