Hamilelikte Tüylenme Kıllanma Neden Olur?
Gebelik döneminde androjen hormonunun artışı, kadınlarda tüylenme problemine yol açar. Bu süreç içerisinde, tüm vücudunuzda ve yüzünüzde tüylenme meydana gelebilir. Özellikle göğüs uçları, karın, kullar, yüz ve bacakta tüylenme sıklıkla karşılaşılan şikayetler arasında yer alır. Androjen hormonuna bağlı olarak çıkan bu tüyler, gebeliğin 3. ayına kadar uzamaya devam edebilir. Ancak 24. haftadan sonra kendiliğinden dökülmeye başlayacaktır. Amerikan Dermatolojisi Akademisi tarafından yürütülen çalışmalar ise gebelikte görülen bu tüylenme probleminin, doğumdan sonraki 6 ay içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacağını kanıtlamıştır.
Gebeliğin başlaması ile birlikte kendini gösteren bu problem, çoğunlukla hormonal sebeplerden dolayı meydana gelir. Gebeliğin sona ermesi ile birlikte hormon seviyeleri dengelenir ve bu problem ortadan kalkmış olur. Vücutta istenmeyen bu tüylerden epilasyon, tıraş ve ağda gibi seçeneklerle kurtulmak mümkündür. Fakat tüyleri sarartan ya da döken köpükler/ kremler kullanmanız tavsiye edilmez. Çünkü bu ürünler cilt yoluyla emilir ve bebeğe ulaşarak sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Hamilelikte Göbek Kıllanması Cinsiyet Belirtisi midir?
Halk arasında gebelikte göbek bölgesinde kıllanma meydana gelmesinin bebeğin erkek olduğuna işaret ettiğine inanılır. Erkek bebek bekleyen gebe kadınların karın bölgesinde görülen tüylenme, testosteron (erkeklik hormonu) hormonun salgılanması ile birlikte ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Hangi Yöntemle Tüylerden Kurtulmalıdır?
Hamilelik dönemi içerisinde hormon dengeleri büyük bir değişime uğrar. Bu nedenle meme uçlarında, kollarında, karın bölgesinde ve bacaklarda tüylenme meydana gelebilir. Bu tüylerde tıraş yöntemi ile kurtulmak, herhangi bir tehdit oluşturmaz. Ancak karnınız fazla büyüdüyse ve tek başınıza zorlanıyorsanız birinden yardım almanız gerekecektir.
Hamilelik dönemindeki kadınların istenmeyen tüylerden kurtulmak için başvuracağı ilk yöntemler ağda, tıraş ya da epilatör kullanımı olmalıdır. Böylece anne karnında gelişimini sürdüren bebeğin sağlığı tehdit altına girmeyecektir. Fakat tüy sarartıcı ya da tüy dökücü kremlerin kullanımından kesinlikle uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içerisinde kalsiyum thioglycolate ve baryum sülfat tozu bulunur. Cilde teması halinde emilim yoluyla bebeğe ulaşabilir. Gebelik döneminde bu ürünlerin kullanımı üzerine yeterince araştırma yapılmamıştır. Bilinen bir zararı olmasa da bebeğin sağlığını korumak için kullanılmaması önerilmektedir.
Gebelik döneminde ortaya çıkan karın tüyleri, göbek deliği çevresinden başlayarak kasıklara doğru ince bir çizgi halinde iner. Bu tüylerin çıkma sebebi ise hamilelik sürecinde görülen hormonal değişimlerdir. Ancak her kadında aynı etki görülmez. Birçok kadın, gebelik döneminde tüylerinin azaldığına şahit olur. Tüylenme problemi, gebeliğin ilk 12 haftasında kendini gösterir. Doğumdan itibaren 6 ay içerisinde kendiliğinden dökülerek biter.
İstenmeyen tüylerinden muzdarip olan kadınlar, zaten hassas bir dönem içerisinde bulundukları için tüyleri gözlerinde büyütebilirler. Bu nedenle bu tüylerden kurtulmanın yollarını aramaya başlarlar. Birçok kadının aklına ilk gelen yöntem lazer epilasyon olur. Bu seçenek bebeğin sağlığına zarar vermese de gebelik döneminde pek tercih edilmez. İşlem pratikte, kıllarda bulunan koyu renkli pigmentlere yoğunlaştırılmış ultraviyole ışınlarının yönlendirilmesiyle uygulanır. Bu sırada kıl köklerinde mekanik ve termal tahribat oluşur. Gebelik döneminde uygulanması hakkında yeterli bir araştırma yürütülmemiştir. Bu nedenle doğumdan önce yapılması önerilmez.
Hamilelik döneminde başvurulması gereken en risksiz seçenek, tıraş yöntemidir. Tıraşlanacak bölgenin iyice nemlendirilmesi tavsiye edilir. Bunun için E vitamini içeren, renksiz ve kokusuz nemlendiricileri seçmeniz büyük önem taşır.