Haşlanmış, Tavada Tereyağda Yumurta Gaz Kabızlık İshal Yapar mı

Yumurta Kabız Gaz İshal Yapar mı? Uzman Doktorlar Anlatıyor

0 239

Yumurta Kabız Gaz İshal Yapar mı?

Yumurta, en sağlıklı gıdalar listesinin başında gelmektedir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve mineral gibi birçok faydalı besin değerleri içerir. Hazırlaması ve pişirmesi kolay olduğu için ekonomik olduğu da söylenebilir. Fakat bazı kişilerde yumurta tükettikten sonra gaz, ishal ya da kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları oluşabilmektedir. Bu durumun neden kaynaklandığını inceleyelim:

Yumurtanın Kabızlık İshal Gaz Yapmasının Nedenleri

Yumurta Alerjisi

Yumurtanın gaz, kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklara sebep olmasının temel nedenlerinden biri yumurtaya karşı alerjinizin olmasıdır. Yumurtaya alerjisi bulunan kişilerin bağışıklık sisteminde yumurta bir tehlike olarak algılanır ve vücuda girmesini engellemek için saldırıya geçer. Bu durumda histamin salgılanır ve ishal, bulantı, kusma, gaz, kabızlık ve mide ağrısı gibi rahatsızlıklar baş gösterir.

İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde yumurta tükettikten sonra kabızlık, ishal, karın ağrısı, gaz gibi belirtiler görülebilmektedir.

Yumurta İntoleransı

Yumurta intoleransına sahip olan kişilerde ortaya çıkan belirtiler yumurta alerjisinin belirtileriyle benzer olduğu için bu ikisi genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Yumurta intoleransı, yumurtaya karşı oluşan bir alerjik reaksiyondan değil, sindirim sisteminin işleyişinde oluşan bir problemden dolayı meydana gelir. Sindirim sırasında, ince bağırsak yumurtanın içerisindeki proteinlerin emilimi için kullanılan bazı enzimler üretir. Bu proteinlerin emilimi için gerekli olan uygun enzimler olmadığı durumda, kişide bulantı, kusma, gaz, kabızlık, şişkinlik, ishal ve kramp gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Yumurta Kabızlık Yapar mı? Doktorlar Cevaplıyor

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fatma Ayça Gültekin, yumurtanın ve ayrıca kırmızı etin, yağlı peynirin ve çikolatanın kabızlığa neden olan yiyeceklerden olduğunu belirtmektedir.

Doktor Hafız Cemal’in de yumurta ve kabızlık ilişkisiyle ilgili karaciğeri ve safra kesesi iyi çalışmadığından için kabızlık çeken kişilerin yumurta tüketmemesi gerektiğini çünkü yumurtanın kabızlığı daha çok tetiklediğini belirmektedir.

Doktor Ender Saraç’tan Kabızlık İçin Doğal Çözümler

  • Günde en az 1,5 litre ılık su içilmelidir.
  • Rezene, sinameki gibi bağırsakları çalıştırmaya yarayan çayları ara sıra içilebilir. Rezenenin düzenli olarak içilmesi herhangi bir sorun oluşturmaz fakat, sinameki uzun süre ve demli olarak içilirse barsak mukozasında bazı sorunlara yol açabilir.
  • İnatçı kabızlığı olan kişiler günde bir çorba kaşığı kadar tercihen öğütülmemiş keten tohumu tüketebilir. Keten tohumu çiğnenerek yutulabilir veya müsli, kek, kurabiye, ekmek gibi çeşitli gıdalara karıştırılabilir.
  • Kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli undan yapılan yiyecekler gibi çeşitli gıdalarla günlük alınması gereken kepek miktarı artırılabilir. Kepek bağırsaklardan geçerken su emilimini artırarak dışkıdaki su oranını ve dışkı miktarını artırır.
  • Mürdüm eriğinin tazesi veya kurusu tercihen komposto şeklinde tüketildiğinde bağırsakların çalışmasını sağlar. Aynı zamanda kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru eriklerde kendi başlarına veya tercihan ılık komposto şeklinde tüketildiğinde de aynı etkiyi sağlar.
  • Genellikle yüksek lif oranına sahip pırasa, bamya, semizotu, bezelye, kabak gibi sebzeler ve özellikle sulu olarak ılık ya da sıcak tüketildiğinde bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
  • Hiç hareket etmeyen ve hareketi kısıtlı olan kişilerde kabızlık görülebilir. Düzenli yapılan egzersizler karın kaslarının da çalışmasını sağlayarak barsak hareketlerini uyarırlar.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.