Hibiskus Zararları Nelerdir?

Hibiskus Çayı Zararları Yan Etkileri Nelerdir?

0 23

Hibiskus Çayı Ne İşe Yarar, Yan Etkileri Nelerdir?

Halk arasında Ebegümeci çayı olarak da bilinen hibiskus çayının sağlığa faydası çoktur. Fakat bu çayın çeşitli zararları da mevcuttur. Bu yazımızda hibiskus çayının zararlı ve yan etkileri üzerinde duracağız.

Hibiskus Çayının Zararları Nelerdir?

Hormonal Dengesizliğe Yol Açabilir

Doğum kontrol tedavisi alan veya hamile olan kadınların hibiskus çayını içmesi tavsiye edilmemektedir. Çünkü hibiskusun vücuttaki östrojen seviyesini etkilediği bilinmektedir.

Hibiskus çayı vücuttaki östrojen seviyesini az da olsa düşürebilir. Bu durum da doğum kontrol ilaçlarıyla etkileşimine bağlı olarak östojenin istenilenden daha fazla düşmesine yol açabilir. Eğer doğum kontrol tedavisi alıyorsanız, doktorunuza hibiskus kullanımı konusunda danışmalısınız.

Karaciğerde Hasara Yol Açabilir

Hibiskus çayının 3 ay  günde 300 mg / kg vücut ağırlığı oranında tüketilmesi karaciğer hasarına neden olabilir. Hibiskus çayının aşırı tüketilmesi karaciğerin enzimatik aktivitesini engeller.

Diyabet (Şeker Hastalığı) İlaçları ile Etkileşime Girebilir

Eğer şeker hastasıysanız ve düzenli olarak şeker ilacı kullanıyorsanız hibiskus çayı tüketmemeniz önerilir. Çünkü hibiskus kendi başına doğal bir sukroz inhibitörüdür. Şeker ilaçları yanında tüketilecek hibiskus çayı kan şekeri seviyesinin olması gerekenden çok daha düşük olmasına yol açabilir. Bu yüzden hafif gibi görünen bir bardak hibiskus çayı içmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Tansiyonu Düşürebilir

Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişiler hibiskus çayı tüketmekten kaçınmalıdır. Hibiskus çayı, kan basıncı yani tansiyonu düşürür. Bu yüzden zaten tansiyonu düşük olan kişiler hibiskus çayı konusunda dikkatli olmalıdır. Eğer tansiyon ilacı kullanıyorsanız, hibiskus çayı konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelere ve Emzirenlere Tavsiye Edilmez

Hibiskus hamilelik döneminde olan ve emziren annelere önerilmemektedir. Çünkü hibiskus çayının bebeğe veya fetüste göstereceği etki bilinmemektedir. Ek olarak yapılan bazı araştırmalar çok fazla tüketilen hibiskus çayının doğurganlığı azalttığı bilinmektedir. Hibiskusun bebekte nasıl bir etki göstereceği hakkında yeterli çalışma olmasa da Uluslararası Kadın Hastalıkları ve Doğum Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre hibiskus hamile olan kadınlarda erken doğum riski doğurmaktadır.

Gut Hastalığına Neden Olabilir

Aşırı hibiskus tüketimi vücuttaki ürik asit seviyesini düşürür ve bu da gut hastalığına yol açabilir.

İlaçlarla Etkileşime Geçebilir

Hibiskus çayı; kullanılan reçeteli ilaçlar (kanser ilaçları dahil)  ile etkileşime girip vücutta komplikasyon gelişmesine yol açabilir. Ulusal Kanser Enstitüsü, radyasyon veya kemoterapi gören hastaların hibiskus çayından uzak durmaları gerektiğini belirtmektedir.

Hibiskus çayı bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Hibiskus çayının kanser ilaçları ile etkileşime geçmesinin yanısıra bu çay anti-viral ilaçların etkisini arttırabilir veyahut sıtma ilaçlarının etkisini azaltabilir. Hibiskus çayı vücutta iltihap sökücü bazı ilaçların işlenmesini değiştirebilir. Bu yüzden iltihap sökücü ilaç kullandıktan sonra hibiskus çayı tüketmek için en az 2 saat beklemeniz önerilir.

Baş Dönmesi Yapabilir

Hibiskus çayının bir diğer yan etkisi fazla tüketildiğinde baş dönmesi, uyku hali ve  sersemlik yapmasıdır. Bunun sebebi ise hibiskus çayının kan akışını etkilemesidir. Hibiskus çayı içtikten sonra araş veya makine kullanmadan önce dikkatli olmanızda fayda vardır.

Mide Sorunlarına Sebep Olabilir

Hibiskus çayı hafif müshil ve idrar söktürücü etki gösterdiğinden sindirimi ve bağırsak hareketliliğini hızlandırıp iyileştirir. Sindirimin hızlanması vücuttaki atıkların daha hızlı atılmasına yardımcı olur ve bu da vücudun daha sağlıklı olmasını sağlar. Ancak eğer hibiskus çayını yüksek oranda tüketirseniz oldukça rahatsız edici sindirim problemleri yaşayabilirsiniz. Bu problemler arasında gaz, şişlik ve hafif  mide krampları sayılabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.