HSP Hastalığı Henoch–Schönlein Purpurası Nedir Bitkisel Tedavisi
HSP hastalığı olarak da bilinen Henoch-Schonlein purpurası böbrekler, bağırsaklar, eklemler ve derinizdeki küçük kan damarlarında kanama ve iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Henoch-Schonlein purpurasının en göze çarpan özelliği alt bacaklarda ve kalçalarda morumsu cilt döküntüsüdür. Henoch-Schonlein purpurası karın ağrısı ve eklem ağrısına da neden olabilir. Nadiren ciddi böbrek hasarı ortaya çıkabilir.
Henoch-Schonlein purpurası herkesi etkileyebilir. Ancak 2-6 yaş arası çocuklarda yaygındır. Genellikle kendiliğinden gelişir. Hastalık böbrekleri etkilerse genellikle tıbbi tedavi gerekir.
HSP Hastalığı Henoch–Schönlein Purpurası Nedir?
Henoch-Schönlein purpurası derinizdeki damarların şişmesine ve tahriş olmasına neden olan nadir bir hastalıktır. Bu iltihaplanma vaskülit olarak adlandırılır. Damarlar kanadığında, purpura adı verilen döküntünüz olur. HSP böbrekler ve bağırsaktaki damarları da etkileyebilir.
HSP Hastalığı Henoch–Schönlein Purpurası Belirtileri Nelerdir?
Ciltte morluk gibi görünen kırmızımsı mor renkte lekeler HSP’nin en yaygın ayırt edici belirtisidir. Döküntüler temel olarak kalçalar, kollar, yüz, bacaklar ve ayaklar üzerinde meydana gelir.
Henoch-Schonlein purpurasının dört temel özelliği şunlardır:
Ciltte döküntü (purpura). Morluk gibi görünen kırmızımsı mor lekeler Henoch-Schonlein purpurasının en ayırt edici ve evrensel işaretleridir. Döküntü temel olarak kalçalarda, bacaklarda ve ayaklarda gelişir ancak kollar, yüz ve gövde de görülebilir ve çorap çizgisi, bilek çizgisi gibi baskı alanlarında kötüleşebilir.
Şiş, ağrılı eklemler (eklem iltihabı). Henoch-Schönlein purpurası olan kişiler sıklıkla eklemler etrafında ağrı ve şişlik yaşarlar – temel olarak dizlerde ve bileklerde. Eklem ağrısı klasik döküntüden bir veya iki hafta önce oluşabilir. Bu belirtiler hastalık geçtiğinde ve herhangi bir hasar bırakmadığında yok olur.
Mide-barsak belirtileri. Henoch-Schönlein purpurası olan birçok çocuk karın ağrısı, bulantı, kusma veya kanlı dışkı gibi mide-barsak belirtileri geliştirirler. Bu belirtiler bazen döküntü görülmeden önce meydana gelebilir.
Böbrek. Henoch-Schonlein purpurası böbrekleri de etkileyebilir. Çoğu vakada, bu idrar testi yaptırmadıkça bilinmeyen idrarda kan veya proteinle ortaya çıkar. Genellikle hastalık geçtiğinde yok olur ancak birkaç durumda, böbrek hastalığı gelişebilir ve sürebilir.
HSP Hastalığı Henoch–Schönlein Purpurası Neden Olur?
HSP’nin nedeni belirsizdir. Bakteriyal veya viral enfeksiyondan, ilaçlardan, böcek ısırıklarından veya kimyasallara ya da soğuk havaya maruz kalmaktan tetiklenebilir. Nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra sıklıkla ilkbaharda meydana gelir.
Henoch-Schönlein purpura meydana gelme riskini attırabilen faktörler şunlardır:
Yaş. Hastalık vakaların çoğunda 2-6 yaş arasındaki çocuklarda meydana gelerek temel olarak çocukları ve genç yetişkinleri etkiler.
Cinsiyet. Henoch-Schönlein purpurası erkek çocuklarında kızlara göre biraz daha yaygındır.
Irk. Beyaz ve Asyalı çocuklar siyahi çocuklara göre Henoch-Schönlein purpurası görülmeye daha yatkındır.
Yılın zamanı. Henoch-Schonlein purpura genellikle sonbahar, kış ve ilkbaharda patlak verir ancak yazın nadirdir. Henoch-Schonlein purpurası nasıl teşhis edilir?
Hastalık için özel hiçbir laboratuvar testi yoktur. Doktorunuz belirtilerinize baktıktan sonra teşhis edecektir. Doktorunuz diğer durumları elemek için kan testleri isteyebilir.
HSP Hastalığı Henoch–Schönlein Purpurası Nasıl Tedavi Edilir?
HSP için özel bir tedavi olmamasına rağmen eklem ağrısı için acetaminophen gibi reçetesiz ağrı ilaçları veya ibuprofen ve naproxen gibi steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar kullanabilirsiniz. Bazı vakalarda kortikosteroidler kullanılabilir.
Antibiyotikler hastalığı tetikleyen enfeksiyonu tedavi edebilir. Prednisone gibi steroidler şiddetli kas ve karın ağrısını tedavi etmeye yardımcı olabilir.
HSP Hastalığı Henoch–Schönlein Purpurası Bitkisel Tedavisi
Malzemeler
- Aynı safa bitkisi
- Melisa otu
- Karabaş bitkisi
1 bardak suyu cezveye koyup kaynamaya bırakın, su kaynayınca içine aynı sefa bitkisini atıp 3 dk kısık ateşte kaynatmaya devam edin. 3 dk sonra ocaktan alın. Sabah kahvaltısından yarım saat önce 1 su bardağı olarak ılık ılık için.
Aynı gün akşam yemeklerinden 2 saat sonra birer tutam karabaş ve melisa bitkisini bir bardak suya atıp 7 dakikası kaynatın.
Kaynattıktan sonra süzerek ılımaya bırakın.
Ilık halde 1 bardak için.
Bu yönteme 1 ay boyunca devam edin.