İdrarın Mikroskobik Analizi Muayenesi İncelenmesi

İdrar Mikroskobisi Nedir, Nasıl Yapılır, Bakılır? Sonuçları Tedavisi

0 6.285

İdrar Mikroskobisi Ne Demek, İdrarın Mikroskobik Analizinde Neler Görülür

İdrar mikroskobisi, böbreklere zarar veren idrar yolu hastalıklarını belirlemek için kullanılan, en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Bu test böbrek hastalıkları şiddetli hale gelmeden böbrek filtresiyle ilgili sorunların tespit edilmesinde kullanılır. İdrar mikroskobisinden kişiden bir miktar idrar alınarak mikroskop altında incelenir. Mikroskobik idrar tahlilinde, hastanın idrarında bulunan kırmızı ve beyaz kan hücreleri, bakteriler ve böbrekteki epitel hücreler incelenir.

İdrar mikroskobisi neticesinde, idrarda kristal, lökosit, bakteri, mukus, protein, mantar gibi sorunlarla karşılaşmanız olağan bir haldir. Bol miktarda su tüketerek ve doktorun uygun göreceği antibiyotikleri düzenli şekilde kullanarak bu rahatsızlıkları atlatabilirsiniz.
İdrarda böbrekteki epitel hücrelerden az miktarda bulunması gerekmektedir. Bu hücreler yeni hücreler gelişimini tamamladıkça böbrekteki tübüller tarafından atılır. Eğer alınan numunede epitel hücrelerden çok miktarda bulunuyorsa ise bu durum, üst idrar yollarıyla ya da böbreklerle alakalı bir problem yaşadığınızı gösterebilir.

İdrarda kırmızı kan hücrelerinin varlığı, birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklardan bazıları; Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu taşlarıdır. Adet döneminde olan bir kadının, adet gördüğü zamanda yapılan tahlilinde idrarındaki az miktardaki kan, mesane yoluna sızmış olabileceği için normal kabul edilir. Ancak bu durumun dışında idrarda kan hücreleri görülmesi anormaldir.
İdrar mikroskobisi neticesinde beyaz kan hücrelerinin görülmesi, bu hücrelerin bulunması, bir idrar yolu ya da böbrek enfeksiyonuna işaret eder. 
Bir kadına uygulanan idrar tahlili örneğinde bakteri varlığı normaldir. Birçok durumda alınan idrar örneğinin kültürlenmesi beklenerek, enfeksiyona yol açan bakteri türü saptanır.

İdrar Mikroskobisi Nerede Yaptırılır?

Bu test, böbrekler ve idrar yoluyla alakalı olarak inceleme yapılmasını isteyen her kişiye bir sağlık kuruluşunda uygulanabilir. Devlet hastanesinde veya özelde bu test yapılabilir. Yapılması gereken sadece bir Üroloji yani bevliye doktoruna başvurmaktır.Böbrek rahatsızlıklarının belirtileri; idrar yaparken acı, idrarın renginin çok soluk olması ve çok koyu olması, idrara çıkarken zorlanma, yorgunluk, ağızda metalik tat, el, ayak bilekleri ve yüzde şişlik, nefes almada zorluk ve baş dönmesidir.

İdrar Tahlili Yaptırmanız Gereken Belirtiler:

  • İdrar problemleri (çok sık idrara çıkma, kasık bölgesinde idrar yaparken ağrı ve acı gibi)
  • Köpüklü idrar ya da idrarda kan görülmesi
  • Kötü kokulu idrar
  • Geçmeyen sırt  ve böbrek ağrısı
  • Genel olarak kendini iyi hissetmeme durumu
  • Acil idrar tahlili yaptırmanız gereken belirtiler:
  • 38 dereceden daha yüksek olan ateş
  • Kontrol edilemeyen titreme
  • Baş dönmesi
  • İshal
  • Halsizlik

İdrar Mikroskobisi İle Hastalık Tedavisi

Tedavi, idrar testlerinin değerlendirilmesiyle saptanan mevcut bulguların teşhisi yapıldıktan sonra doktorların tavsiye ettiği ilaçlar kullanılarak sağlanır. Buna ek olarak, beslenmenin düzene sokulması, vücuda vitamin ve minerallerin girişinin sağlanması da önem teşkil etmektedir. Öte yandan bol miktarda su tüketimiyle idrarda oluşan bakterilerin vücut dışına atımı kolay bir hale gelmektedir.

Vücut yapısında herhangi bir organda iltihapların oluşumu idrara da yansıyacaktır. Bunun için doktor eşliğinde muayene edilirken tüm hastalık sürecinin açık bir biçimde aktarılması tedavinin görevini gerçekleştirmesinde yardımcı olacaktır.

Ek olarak, idrarla birlikte kan tahlilinin de yapılması hastalıkların teşhisi için önem arz eder. İdrarda ilave testler yapılarak pek çok hastalığın teşhisi de sağlanabilir. Her hastalığın tedavisi kendine özgü bir niteliğe sahiptir. Bu hususta önemli olan oluşan hastalığın doğru tespiti ve gecikmeden tedavinin başlatılmasıdır. Tıbbi yöntem ile tedavinin devamlılık göstermesi hızlı iyileşmeye yarar sağlayacaktır. İdrarın mikroskobik araştırması ve tedavisinin uygulanması sırasında bu olgu belirli zaman aralıklarında yetkili kişilerce izlenerek gidişatın hangi yönde olduğu kontrol edilmelidir. Hatta tedavinin ilerleyen günlerinde yeniden idrar analizinin yapılması saptanan bulgunun artış veya azalış durumu ile alakalı bilgi sağlayacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.