İnterstisyel Akciğer Hastalığı Ne Demek
Akciğerdeki hava yolları, kan damarları ve hava keseleri interstisyum adı verilen bir doku ile çevrelenmiştir. Bu dokuda iltihap ve yara oluşmasına interstisyel akciğer hastalığı denir. Kısaca ‘İLD’ olarak ifade edilir. Bu tanım, akciğerlerde fibroza (skarlaşmaya) sebebiyet veren bir dizi hastalığı kapsar.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı Nedir?
Akciğerlerde yara izi ve iltihaplanma ile karakterize bir hastalıktır. Nefes almada güçlük çekilmesine yol açar. İnterstisyel akciğer hastalığı kavramıyla tek bir spesifik hastalık kastedilmez. Bu, takriben 100 kronik akciğer hastalığını içine alan bir terimdir. Akciğerlerde meydana gelen yara izi pulmoner diye bilinir.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Nefes darlığı.
- Balgam üretmeyen kuru öksürük.
- Aşırı yorgunluk ve halsizlik.
- İştahsızlık.
- Dinlenme sırasında bile nefes darlığı
- Açıklanamayan kilo kaybı.
- Göğüste hafif ağrı.
- Hızlı ve sığ olabilen yorucu nefes alma.
- Akciğerlerde kanama.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı Neden Olur?
- Sigara içmek
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Organik ya da inorganik tozlar gibi çevresel faktörlere maruziyet
- Sarkoidoz, bazı Kollajen hastalıkları veya bağ dokusu rahatsızlıkları
- Genetik yatkınlık
- Radyasyon tedavisi
- Bağışıklık sistemi hastalıkları: Bazı bağışıklık sistemi hastalıkları vücudun akciğerlere ve diğer organlara saldırmasına ve zarar vermesine neden olur.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı İçin Risk Faktörleri Bu Hastalık Kimlerde Görülür?
İnterstisyel akciğer hastalığı, akciğerle ilgili bir grup sağlık sorununu ifade eder. Bu rahatsızlıkta akciğer iltihabı gözlemlenir. Akciğerler yara dokusuyla kaplanır ve işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremez. İnterstisyel akciğer hastalığının görülme riskini artıran faktörler şunlardır:
Yaş: Yetişkinlerin bu hastalıktan etkilenme ihtimali daha fazladır. Bebeklerde ve çocuklarda bile ortaya çıkabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı: Hazımsızlık veya asit reflüsü probleminiz varsa, bir an önce tedavi olmalısınız. Bu sorunlar iyileştirilmediği takdirde interstisyel akciğer hastalığını tetikler.
Çevresel ve mesleki toksinler: İnşaat işçiliği yapanların, çiftçilerin ve madencilerin bu hastalıkla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Akciğerlere zararlı olan toksik maddelere maruz kalmak interstisyel akciğer hastalığına zemin hazırlar.
Sigara kullanımı: İnterstisyel akciğer hastalığının bazı tipleri, sigara içenlerde daha yaygın görülmektedir.
Kemoterapi ve radyasyon: Çeşitli kemoterapi ilaçları, göğüs bölgesine radyasyon tedavisi uygulanması da akciğer hastalığının oluşumunda rol oynar.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
İnterstisyel akciğer hastalığı tedavisi için Göğüs hastalıkları doktoruna gidilmelidir. Bu hastalığın tedavisi durumun nedenine göre değişir. Genellikle kortizon gibi ilaçlar yoluyla hastalık tedavi edilir.
Akciğer hasarının tam olarak iyileştirilmesi mümkün değildir. Fakat tedavi, hastanın daha da kötüleşmesini engeller ve nefes alıp-vermesini kolaylaştırır.
İnterstisyel akciğer hastalığı tanısı almış pek çok kişiye ilk etapta bir prednizon ile yani kortikosteroid grubu bir ilaçla tedavi uygulanır. Kimi zaman da bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açan farklı ilaçlara başvurulur. Hangi ilaçların birlikte kullanılacağına karar verilirken interstisyel akciğer hastalığının neyden kaynaklandığı önem taşır. Doğru bir kombine tedavi tercih edilirse hastalığın ilerleme hızını azaltabilir, durumu stabil hâle getirebilir.
Akciğerler bağışıklık sisteminin saldırısı nedeniyle zarar gördüğü için, tedavi sırasında bağışıklığı baskılayıcı ilaçlardan yararlanılır.
Kişinin durumu ağırsa ve tedavilerden fayda görmüyorsa akciğer nakli yapılması gerekecektir.
İnterstisyel Akciğer Hastalığı Yaşam Süresi Nedir?
İnterstisyel akciğer hastalığında sağkalım müddeti değişkenlik göstermektedir. Bu, ilerleyici bir rahatsızlıktır ve tamamen iyileştirilemez. Hastalığa sebep olan faktörlere ve hastanın bünyesine göre, yaşam süresi farklılık arz etmektedir. Hastalığın yavaş ilerlediği kişilerde yaşam süresi daha uzundur. Sonuç olarak bu konuda net bir şey söylenemez.