İşedikten Sonra Tuvaletten Çıktıktan Sonra İdrar Damlası Gelmesi

İdrar Yaptıktan Sonra Damlama İdrar Sonrası Damlama Nedenleri Tedavisi

0 4.255

İdrar Yaptıktan Sonra Damlama Nedenleri Tedavisi

İdrar sonrası idrar damlaması gelmesi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen sık karşılaşılan bir problemdir. İdrar yaptıktan sonra damlama prostat hastalığından idrar yolu enfeksiyonuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

İdrar Yaptıktan Sonra Damlama Neden Olur?

  • Erkeklerde prostat bezinin iltihaplanması
  • İdrar yolu enfeksiyon
  • Böbrekleri üşütme
  • Hamilelik
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Böbrekte kum, taş veya enfeksiyon
  • Mesane problemleri.

Erkeklerde idrar yolunun uzun olması. Erkeklerde idrar yolu kadınlardan daha uzun olduğundan idrar kanalında bir miktar idrar kalması normal kabul edilir. Bu idrarı temizlemek için istibra yapmalıdır. İstibra şu demektir;

Büyük İslam Alimi Ve Fen Alimi tarafından yazılan Namaz Kitabında buyruluyor ki;

Erkeklerin yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak (İstibrâ) etmesi, ya’nî idrâr yolunda damlalar bırakmaması vâcibdir. İdrâr damlası kalmadığına kanâ’at gelmeden abdest almamalıdır. Bir damla sızarsa, hem abdest bozulur, hem de elbise kirlenir. Çamaşıra avuc içinden az sızarsa, abdest alıp kıldığı namâz mekrûh olur. Çok sızarsa, namâz kabûl olmaz. İstibrâda güçlük çekenler, arpa kadar nebâtî pamuk fitili idrâr deliğine koymalıdır. Sızan idrârı pamuk emer. Yalnız pamuğun ucunun dışarda kalmaması lâzımdır.

İdrar Yaptıktan Sonra Damlama İçin Hangi Doktora Gidilir?

Üroloji doktoruna gidilir.

İdrar Yaptıktan Sonra Damlama Nasıl Geçer?

İdrar yaptıktan sonra damlama gelmesinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir, örneğin sorun idrar yolu enfeksiyonu ise doktor antibiyotik reçete edecektir.

İdrar Yaptıktan Sonra Damlama İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Hocam merhaba 36 yaşındayım idrar yaptıktan sonra üç dört damla idrar damlardı. Akdar a gittim bana kabak çekirdeği yememi önerdi. Bir aydır her gün kabak çekirdeği yiyorum. idrar kalın rahat ve damlamalar kesildi, kabak çekirdeğinin ne gibi etki yapmış olabilir, bunun tıp ben bir tedavisi varmı? kabak çekirdeği kilo yapmaya başladı.

CEVAP

Dr. Kaan Aydos’un cevabı:( Bitkisel gıdalar bu tür iyileşmeler yapabilirler. 1 ay kullanıp 1 ay ara vererek kullanmaya devam edebilirsiniz. İdrar tahlili yaptırmanızı ve iltihap varsa, tedavi olmanızı öneririm.)

Sual: Hocam iyi günler 22 yaşında erkeğim idrarımı yapdıkdan sonra ayağa kalkdığımda idrar damlaması oluyor. Bazı günler ise daha fazla oluyor. Sizce bunun için yapmalıyım

CEVAP

Dr. Ali Hatay’ın cevabı:( Merhabalar öncelikle geçmiş olsun; idrar yaptıktan sonra idrarın damlalar halinde akması sebepleri şunlardır.

1- Normal fizyoloji olabilir. idrar yaptıktan sonra idrar kanalında artık idrar kalır. Bu artık idrarı temizlemek için istibra yapılmalıdır.

2- mesane ve idrar kanalı sinir veya kaslarında bir hastalıktan dolayı olabilir. Beyin, omurilikten gelen sinirlerin normal çalışmamasından ileri gelebilir. Bu durumda tam teşhis konulması için idrar akım hızı (üroflow) ve mesane kapasitesi ölçüm testleri yapılmalı. Teşhis konulduktan sonra tedavi yapılır. Bunun için kullanılan özel ilaçlar vardır. bu ilaçları bir uroloji veya nöroloji uzmanı verir.)

Sual: Benim idrara çıktıktan sonra damlama sorunum var bu son zamanlarda rahatsız edici boyuta ulaştı 10 damlaya kadar bu şekilde geliyor. İdrarda yanma, zorlanma gibi bir sıkıntım yok. Bunun nedeni nedir, tedavisi mümkün mü?

CEVAP

Dr. Ali Nejat Eğilmez’in cevabı:( İltihab olabilir. Bir üroloji uzmanına muayene olmanızı öneririm)

Sual: Benim sorunum idrarımı yaptıktan sonra damlama oluyor sorunum bir yıldan beri devam ediyor 39 yaşındayım tavsiye ve önerinizi rica ediyorum teşekkür ederim.

CEVAP

Dr. Ali Nejat Eğilmez’in cevabı:( Prostat iltihabı olabilir. Muayene olmanız ve bazı tetkiklerin yapılması gerekir.)

Sual: Hocam ben idrarımı yaptıktan sonra damlama oluyo bunu nasıl geçirebiliriz?

CEVAP

Dr. İbrahim Sözen’in cevabı:( İdrar tahlilinde sorun yoksa, bir Üroloğa görünmelisiniz)

Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.